V. Mačiulaičiui teisėjų kolegija paskyrė galutinę subendrintą bausmę – laisvės atėmimą 14 (keturiolikai) metų ir 300 MGL (11 295 Eur) dydžio baudą.

Taip pat Lietuvos apeliacinis teismas konstatavo, kad būtent šio asmens veiksmai pagrįstai pripažinti kaip organizatoriaus.

„Būtent V. Mačiulaitis suorganizavo neteisėtą akcizais apmokestinamų prekių gabenimą ir realizavimą, taip pat suorganizavo neteisėtą labai didelio narkotinių medžiagų kiekio gabenimą ir jų išplatinimą bei narkotinių medžiagų kontrabandą“, - teigia teisėjų kolegijos pirmininkė Elena Vainienė.

Pats V. Mačiulaitis vylėsi, kad Apeliacinis teismas jį išteisins dėl akcizinių prekių gabenimo keliuose epizoduose, nepripažins, kad visuose nusikaltimuose, už kurių padarymą jis nuteistas, jis veikė kaip organizatorius, suras lengvinančių aplinkybių ir atitinkamai paskirs jam švelnesnę bausmę.

Lietuvos apeliacinis teismas iš naujo įvertino reikšmingas aplinkybes ir nesutiko su pirmosios instancijos teismu, skyrusiu švelnesnes įstatyme numatytas bausmes. 2016 m. kovo 4 d. V. Mačiulaitis už neteisėtą akcizinių prekių disponavimą (cigaretėmis) ir narkotikų kontrabandą buvo nuteistas 12 metų laisvės atėmimo bausme. Skirdamas V. Mačiulaičiui bausmes teismas nurodė, kad atsižvelgė į tai, jog V. Mačiulaitis neteistas, turi šeimą ir nepilnamečių vaikų, iki suėmimo nedirbo, nes buvo vaiko priežiūros atostogose, Šiaulių tardymo izoliatoriaus administracijos charakterizuojamas teigiamai.

Lietuvos apeliacinis teismas pažymėjo, kad V. Mačiulaičio neteisėtoje dispozicijoje buvusių cigarečių bei narkotinių medžiagų kiekiai buvo ypač dideli, o tai didina nusikalstamų veikų pavojingumą. V. Mačiulaitis yra padaręs septynis nusikaltimus (iš jų šešis sunkius ir vieną labai sunkų), buvo jų sumanytojas bei organizatorius, daug kartų baustas įvairiomis administracinėmis nuobaudomis. Taip pat byloje nustatytos tik jo atsakomybę sunkinančios aplinkybės: nusikaltimai, susiję su neteisėtu disponavimu akcizais apmokestinamomis prekėmis, padaryti veikiant organizuota grupe.

Pasak teisėjų, nagrinėjamoje byloje V. Mačiulaitis keitė savo parodymus, savo kaltę pripažino tik priremtas įrodymų. Be to, V. Mačiulaitis stengėsi sumenkinti savo vaidmenį, teigdamas, jog buvo tik tarpininkas, o ne nusikalstamų veikų organizatorius. Ši jo pozicija nepasikeitė ir nagrinėjant bylą apeliacinės instancijos teisme, praneša Lietuvos apeliacinis teismas.

„V. Mačiulaitis norėjo teismui įrodyti, kad jis nebuvo organizatorius, kad buvo tik tarpininkas ir pripažino kaltę, tačiau teisėjų kolegija neturėjo pagrindo konstatuoti V. Mačiulaičio atsakomybę lengvinančių aplinkybių – prisipažinimo padarius nusikalstamą veiką ir nuoširdaus gailėjimosi, – sako teisėjų kolegijos pirmininkė Elena Vainienė. - Taigi, už kiekvieną iš V. Mačiulaičio padarytų nusikalstamų veikų Lietuvos apeliacinis teismas paskyrė naujas bausmes, didesnes nei padarytų nusikalstamų veikų sankcijose numatytų bausmių vidurkiai“.

Organizuota grupė veikė Lietuvoje, Nyderlanduose, Rusijoje ir kitur.