Atnaujinta 2021 m. spalio 11 d.: Informuojame, kad Rolandas Karlonas Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendžiu dėl tyčinio nužudymo buvo išteisintas, nes nepadarė veikos, turinčios nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių. Tuo pačiu nuosprendžiu jis buvo pripažintas kaltu dėl viešosios tvarkos pažeidimo, jam skirta 40 parų arešto bausmė.

Ir už grotų dar bus laikomas mažiausiai du mėnesius, ketvirtadienį nusprendė Lietuvos apeliacinis teismas.

Net 8 kartus teistas Sergejus Volkovas ir jo bičiuliai Ilja Matiukovas bei Rolandas Karlonas yra kaltinami dėl tyčinio nužudymo iš chuliganiškų paskatų – praėjusių metų gruodžio 23-osios vakarą vyrai įsivėlė į kruvinas muštynes prie lombardo.

Ikiteisminį tyrimą atlikusi Vilniaus apygardos prokuratūra nustatė, kad tragiška mirtimi pasibaigęs konfliktas įvyko nuo 22.20 val. iki 22.29 val. – įtariama, kad S. Volkovas menkaverčio konflikto metu keturis vyrus ir kartu su R. Karlonu sudavė 10 smūgių peiliu ir 7 smūgius rankomis, kojomis bei teleskopine lazda.

Po to, kai R. Karlonas pasišalino iš įvykio vietos, jam į pagalbą atėjo I. Matiukovas – jam perdavė teleskopinę lazdą, o pats iš automobilio pasiėmė golfo lazdą. Nukentėjusysis vėl buvo daužomas ir badomas.

Nuo patirtų sužalojimų jaunas vyras netrukus mirė.

Pastaruoju metu Norvegijoje gyvenęs ir dirbęs, bet šiuo metu suimtas S. Volkovas neigia jam pateiktus kaltinimus ir tvirtina, kad su nužudymu nėra susijęs, o būtent R. Karlonas prisipažino, kad užmušė žmogų.

„Vaizdo įrašo apžiūros protokole yra užfiksuoti R. Karlono žodžiai: „Aš subadžiau žmogų... aš subadžiau žmogų“, – teisme sakė S. Volkovas. – Tai jis pasakė įvykio vietoje. Be to, specialisto išvadoje konstatuota, kad ant mano striukės ir džinsų nerasta nukentėjusiojo kraujo – jo kraujo pėdsakų rasta ant R. Karlono striukės.“

S. Volkovas teisme taip pat piktinosi, kad R. Karlonas yra laisvėje – jo niekas net neprašė suimti. „Prašau ir mane paleisti iš suėmimo“, – teisme kalbėjo jis.

Tačiau toks labai sunkiu nusikaltimu kaltinamo vyro prašymas yra visiškai nepagrįstas. Teisėjas Linas Šiukšta nutarė, kad pagrįstai S. Volkovui dar trims mėnesiams Vilniaus apygardos teismas pratęsė griežčiausios kardomosios priemonės – suėmimo – skyrimą.

Pasak teismo, byloje surinkti įrodymai patvirtina, kad S. Volkovas galėjo padaryti jam inkriminuojamas nusikalstamas veikas.

„S. Volkovas kaltinamas padaręs nusikalstamas veikas, priskiriamas nesunkių bei labai sunkių nusikaltimų kategorijoms, baudžiamasis įstatymas už kaltinamajam inkriminuojamo labai sunkaus nusikaltimo padarymą numato laisvės atėmimą nuo 8 iki 20 metų arba laisvės atėmimą iki gyvos galvos“, – pažymėjo teisėjas.

Anot jo, S. Volkovas yra įtrauktas į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą, nevedęs, anksčiau teistas aštuonis kartus, ne kartą baustas administracine tvarka, iki sulaikymo niekur nedirbo bei nebuvo registruotas darbo biržoje.

„Šios aplinkybės leidžia daryti išvadą, kad S. Volkovas nėra saistomas tvirtais socialiniais ryšiais su gyvenamąja aplinka“, – teismo teigimu, kaltinamasis turi ryšių užsienyje, todėl siekdamas išvengti gresiančios baudžiamosios atsakomybės ir griežtos bausmės, gali slėptis nuo teismo.

Be to, jis gali ir daryti naujus nusikaltimus:„S. Volkovas kaltinamas padaręs labai sunkų nusikaltimą žmogaus gyvybei, jo vaidmuo inkriminuojamose nusikalstamose veikose buvo aktyvus.“

Teismas taip pat pabrėžė, kad nors suėmimas ir neabejotinai suvaržo S. Volkovo teises, tačiau jos suvaržytos nepažeidžiant proporcingumo principo.