Airijos policija, tirianti vieno vyro žūtį, kai jo kambaryje viename Dublino benamių apgyvendinimo centre sprogo savadarbis sprogstamasis įtaisas, atmetė galimybę, jog prieš auką buvo surengta ataka.

Policijos pareigūnai mano, kad sprogstamasis įtaisas priklausė pačiam vyrui, ir dabar aiškinasi, kaip ir kodėl jis galėjo jį turėti, rašo irishtimes.com.

Žuvusysis – trisdešimtkelerių metų vyras iš Lietuvos – sprogstamąjį įtaisą laikė po savo lova labdaros organizacijos „Depaul“ laikinojo apgyvendinimo centre Little Britain gatvėje, šiaurinėje Dublino dalyje. Sprogimas nugriaudėjo ketvirtadienį maždaug 15 val. 15 min. vietos laiku. Tuo metu kambaryje jis buvo vienas.

Airijos policija susisiekė su Lietuvos valdžios institucijomis ir šiuo metu analizuoja vyro telefono duomenis, įskaitant interneto ir paieškų istoriją – pareigūnai tikisi, kad tai padės išsiaiškinti sprogstamojo įtaiso kilmę ir tikslą. Jie taip pat tiria jo psichinės sveikatos istoriją.

Ar vyriškis pats susikonstravo prietaisą, ar įsigijo jį iš nusikaltėlių Dubline, kol kas neaišku. Baudžiamąjį tyrimą dėl įtaiso, primenančio nedidelę bombą, kilmės atlieka Bridewello policijos nuovados detektyvai.

Iš karto po sprogimo „Depaul“ apgyvendinimo centras buvo saugiai evakuotas. Penktadienį, kol policijos ekspertai vykdė teismo ekspertizę, jis buvo uždarytas.

„Depaul Ireland“ generalinis direktorius Davidas Carrollas teigė, kad jie „labai didžiuojasi“, kaip greitai nugriaudėjus sprogimui 71 gyventojas ir įstaigos darbuotojai paliko pastatą ir persikėlė į saugią vietą. Nors žmonės buvo priversti skubiai evakuotis, palikdami visus savo daiktus, šiuo metu jiems teikiama visapusiška pagalba.

„Visi mūsų įnamiai buvo apgyvendinti kitose vietose ir ten liks artimiausiomis dienomis, – teigė jis. – Tikimės, kad netrukus galėsime grįžti į Little Britain gatvę, o kol kas visiems mūsų paslaugų vartotojams teiksime pagalbą skubiomis išmokomis ir patarimais dėl socialinės paramos“.

Jis pažymėjo, kad šios patalpos yra „kritiškai svarbi“ Dublino benamių infrastruktūros dalis, ir išreiškė viltį, kad jos netrukus vėl bus atvertos.

Ketvirtadienį nugriaudėjęs sprogimas privertė surengti stambią saugumo operaciją, kuriai teko kviestis Airijos policijai talkininkaujančias gynybos pajėgas. Gynybos pajėgų Sprogmenų neutralizavimo padalinys, pasitelkęs robotą, susprogdino įrenginio liekanas.

Gynybos pajėgų atstovas nurodė, kad techniniai ekspertai į įvykio vietą atvyko šiek tiek po 19 val. ir patvirtino, kad sprogmenų neutralizavimo padalinys atliko „analizę ir išvalė sprogmenis, surengdamas kontroliuojamą sprogimą“. Išvalius įvykio vietą, ji vėl buvo perleista policijai, ir penktadienį apie 12.30 val. operacija buvo baigta.

Airijos policija patvirtino, kad žuvusiojo mirtis buvo konstatuota įvykio vietoje. Šuo metu atliekamas jo palaikų skrodimas. Pareigūnai nustatė vyriškio iš Lietuvos tapatybę ir ėmėsi veiksmų, kad susisiektų su jo artimaisiais.

„Sprogimas apsiribojo vienu patalpų kambariu, daugiau niekas nenukentėjo. Įstaigos gyventojai buvo evakuoti, o pats pastatas buvo atitvertas“, – sakė policija.

Dublino ugniagesių brigados ugniagesiai ir paramedikai į iškvietimą sureagavo 15.15 val. Maždaug po valandos jie sukontroliavo incidentą ir įvykio vietą perleido policijai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)