A. Perminas Klaipėdos apygardos teisme turėjo būti apklaustas pirmadienį. Šūdmaišiu Agurkinių gaujoje pravardžiuotas vyras sutiko bendradariauti su teisėsauga, todėl yra atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės. Tačiau jis privalo atvyki liudyti į teismo posėdžius.

Penktadienį Klaipėdos apygardos teismas sulaukė A. Permino advokato pranešimo, kad liudytojas kovo 16 dieną į teismą atvykti negalės, nes nuo kovo 6 dienos iki balandžio 6-osios yra gydomas Vokietijoje, jam taikomas hemoterapijos kursas. Teismui atsiųstos ir vokiškos pažymos.

„Galiu patikinti, kad penktadienį, kovo 13 dieną, A. Perminas buvo mano darbo kabinete ir tikrai sakė, kad pirmadienį atvyks į teismą liudyti. Todėl tikrai netikėta, kad atsirado kažkokios pažymos apie jo gydymą Vokietijoje“, – teisme dėstė Generalinės prokuratūros prokuroras Tomas Meškauskas.

Anot jo, A. Perminas lydimas jam paskirtos apsaugos, iš prokuroro kabineto penktadienį išėjo apie 10 val. Klaipėdos apygardos teismą A. Permino dokumentai, kad jis gydosi Vokietijoje, pasiekė 10.52 val. 

„Šios bylos posėdžiai yra neeiliniai, jie daug kainuoja. Todėl liudytojui reikėtų taikyti sankcijas už pareigų nevykdymą. Jam įteiktas nutarimas apie atleidimą nuo atsakomybės, tačiau jis žino ir apie savo pareigą atvykti į teismo posėdžius liudyti“, – kalbėjo T. Meškauskas.

Bylą nagrinėjanti Klaipėdos apygardos teismo kolegija nusprendė A. Perminui skirti mėnesio trukmės areštą, kad būtų galima užtikrinti, jog jis atvyks į teismą liudyti.

„Tai yra ir žinutė kitiems liudytojams, kad jie privalo vykdyti savo pareigas“, – sprendimą komentavo Klaipėdos apygardos teismo kolegijos, nagrinėjančios Agurkinių gaujos bylą, pirmininkas teisėjas Remigijus Preikšaitis.

Toks sprendimas dar gali būti skundžiamas, tačiau tai netrukdo jau šiandien A. Perminą areštuoti.

Šis liudytojas yra vienas svarbiausių Agurkinių gaujos byloje. Jis buvo tas žmogus, kuris pirmasis pradėjo duoti parodymus prieš Agurkinių gaujos lyderį Saulių Velečką ir taip padėjo demaskuoti grupuotę.

Apie Šūdmaišio įtaką Agurkinių gaujoje, jo veiklas ne kartą anksčiau liudijo kiti saugomi liudytojai.

Klaipėdos apygardos teismas vadinamąją agurkinių gaujos bylą pradėjo nagrinėti pernai lapkritį. Baudžiamąją bylą sudaro 108 tomai, o vien kaltinamasis aktas yra per 300 puslapių.

Byloje kaltinimai pareikšti S.Velečkai, pravarde Agurkas, kuris įvardijamas nusikalstamos grupuotės, veikusios nuo 2005 metų iki 2014-ųjų, kai pareigūnai ją galutinai sutriuškino, lyderiu.
Byloje kaltinamaisiais yra ir Audrius Petkauskas, Darius Petkauskas, Nobertas Tučkus, Tadas Petrošius, Tadas Vieraitis, Saulius Vyšniauskas, Gintautas Cegelskis, Kęstutis Liukaitis, Linas Perminas, Česlovas Stanevičius, Redas Vilkauskas, Dmitrijus Romanovičius.

Agurkiniai“ kaltinami dėl ginkluoto susivienijimo organizavimo, neteisėtu disponavimu labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų, ginklais, šaudmenimis, pasikėsinimo nužudyti, nužudymo.

„Visi gaujos padaryti nusikaltimai yra labai sunkūs. Pagrindinis jų visų padarymo motyvas, matyt, yra noras gauti didelį pelną. Tyrimas buvo sunkus, nes didelės apimties, o ir kaltinamieji yra tam tikros specifikos. Visiems jiems gresia ilgi metai kalėjime, o kai kuriems – ir bausmė sėdėti už grotų iki gyvos galvos“, – dėstė prokurorai.