Sausio pradžioje Klaipėdos apygardos prokuratūros ir Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai sulaikė keletą įtariamųjų. Smulkesniems veikėjams buvo skirtos švelnesnės kardomosios priemonės, o dviem pagrindiniams įtariamiesiems buvo skirtas maksimalus suėmimo terminas: trims mėnesiams už grotų atsidūrė buvęs unijos administracijos vadovas, pastaruoju metu dirbęs administracijos vadovo pavaduotoju Evaldas Petrauskas (gim. 1967 m.) ir šios unijos pajininkas vilnietis Arijus Skopas (gim. 1985 m.).

Įtariamųjų namuose ir darbo vietose buvo atliktos kratos. Jų metu pas E. Petrauską ir A. Skopą rastos didžiulės grynųjų pinigų sumos. Šie pinigai areštuoti.

Įtarimų sukėlė 5 paskolos (bendra suma – beveik 2 mln. litų). Viena iš jų – 250 tūkst. JAV dolerių – buvo išduota A. Skopui, kitos – statytiniams: asocialiems, jokio turto ir pajamų neturintiems asmenims. Šias paskolas Palangos kredito unija išdavė paskolų gavėjams įkeičiant žemės sklypus Skuodo rajone.

Paaiškėjo, kad paskolų vertė šimtus kartų viršijo įkeičiamų sklypų vertę. Pasak prokuroro R. Ušinsko, reali įkeistųjų sklypų vertė – po 5-6 tūkst. litų.

Palangos kredito unijos pajininkas A. Skopas senai žinomas teisėsaugai: teistas už sunkų kūno sužalojimą, siejamas su Kauno organizuotais nusikaltėliais. Jo tėvas – buvęs Kauno kriminalinio pasaulio „autoritetas“ Rolandas Skopas buvo vienas artimiausių garsiojo Remigijaus Daškevičiaus, pravarde Daškė (nušauto 2001 m.), žmonių.

E. Petrauskui ir A. Skopui gresia ne tik rastųjų didžiulių sumų konfiskavimas, bet ir iki 10 metų nelaisvės.

Kovo pradžioje prokuratūra priėmė netikėtą sprendimą – į laisvę buvo paleistas A. Skopas, nors, pagal teismo sankciją, jį buvo galima laikyti suimtą dar visą mėnesį. Įtariamajam skirtas švelnesnių kardomųjų priemonių kompleksas: rašytinis pasižadėjimas neišvykti, dokumentų paėmimas ir nuolatinė registracija policijoje.

Netrukus pasklido gandas, kad A. Skopui bus grąžinti ir kratos metu pas jį rasti pinigai. Tačiau tyrimui vadovaujantis prokuroras R. Ušinskas DELFI kategoriškai teigė, kad pinigai liks areštuoti, jų likimą spręs bylą išnagrinėsiantis teismas.

Pasak prokuroro, A. Skopas išleistas į laisvę, nes šis įtariamasis „prarado pavojingumą“ ir nebėra būtinybės laikyti jį izoliuotą. Antrojo įtariamojo – E. Petrausko – paleisti į laisvę anksčiau suėmimo termino neketinama.