„Ta būsena dažnai – užburtas ratas. Jei nepavartojęs alkoholio žmogus jaučia abstinencijos simptomus, jam būtina pagalba, nes ilgai vartojant alkoholį pradeda strigti įvairios organizmo funkcijos“, - komentavo E.Atkočiūnas.

Net ir metusiems geri žmonėms šventės tampa išbandymu.

„Dalis jų negali susilaikyti, išgeria, o nuo priklausomybės nepasveikstama, tai - visam gyvenimui. Jei negėrei 5 metus, bet išgėrei per Kalėdas ar Naujuosius, vėl gali klimpti į gilią balą“, - pabrėžė klinikos direktorius.

Po švenčių į medikus kreipiasi įvairiausia publika. Vienų pacientų stažas ir problemos mažesnės, kitų didesnės. Neretai detoksikacijai ryžtasi jau kritiškos būklės pacientai.

„Pastebėjom, kad kuo daugiau nedarbo dienų, tuo daugiau reikia mūsų pagalbos. Be alkoholio žmonės neišmokę leisti laisvalaikio. Tokiu atveju mes esame tie, į kuriuos kreipiamasi pagalbos“, - sakė E.Atkočiūnas.

Už paslaugą moka 200-550 litų

Detoksikacijos paslaugos - privačių gydymo įstaigų duona. Minėtoje klinikoje jų kaina svyruoja nuo 200 iki 550 litų.

„Jei žmogui pakanka trumpalaikės pagalbos, 2-3 valandų detoksikacija kainuoja mažiausią sumą, o jeigu reikia visos paros intensyvaus gydymo ligoninėje, tenka mokėti 550 litų“, - sakė klinikos vadovas.

Klinikoje pacientams statomos lašelinės – koreguojami skysčiai. Pasak E.Atkočiūno, kritiniais atvejais žmonėms gali strigti širdies veikla, kvėpavimo funkcijos, lėtine liga sergantiems pacientams prireikia ir kitų sričių specialistų pagalbos, todėl jie išvežami į kitas gydymo įstaigas.

Toksikologų teigimu, dėl alkoholio vartojimo problemos paprastai prasideda nuo 30 metų. Daugiausia klinikos pacientų yra 30-55 metų amžiaus. 3-5 vyrams tenka viena moteris.

„Alkoholis dažnai būna problemos sprendimo būdas, o jų būna įvairių: nesutarimai šeimoje, vaikystės traumų pasekmės, tėvo ar mamos alkoholizmas, vienišumas, baimė, atsipalaidavimas kūrybiniame procese. Kiek žmonių, tiek istorijų“, - sakė E.Atkočiūnas.

Didžiąją dalį minėtos klinikos pacientų sudaro žmonės, turintys ilgalaikių alkoholio vartojimo problemų, tačiau per didžiąsias šventes ir nepiktnaudžiaujantys alkoholiu asmenys gali blogiau pasijusti.

Pagirios – dievo bausmė, kurią reikia iškęsti

Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro vadovės Ramunės Rutkauskaitės teigimu, abstinencija – liga, o pagirios – dievo bausmė, kurią reikia iškęsti

„Pagal suvartojamo alkoholio kiekio vienetus esame alkoholikų tauta, todėl alkoholį skaldančios tabletės visada buvo labai populiarios“, - pripažino gydytoja.

Paklausta, ar geriau nuo pagirių gydytis tam skirtais kompleksiniais vaistai, ar vartoti tabletes, pvz. nuo galvos skausmo, gydytoja patarė slopinti konkrečius simptomus.

„Nuo pagirių dar niekas nenumirė, galima pakentėti. Tačiau jei žmogui po ilgo alkoholio vartojimo jaučia abstinenciją, gėrimo negalima staigiai nutraukti, reikia atlikti detoksikaciją“, - sakė R.Rutkauskaitė.

Specialistė pabrėžė, jog Vilniaus universiteto greitosios pagalbos ligoninėje ar Apsinuodijimo informacijos ir kontrolės biure detoksikacijos neatliekamos. Tai – privačių klinikų darbas.

„Tačiau skambučių į biurą, kur tokiu atveju kreiptis ir ieškoti pagalbos netrūksta. Kalėdas seka Nauji metai, paskui – Trys karaliai, Velykos, o mums tik ir reikia progos. Per šventes tautiečiai geria gausiai, o šios šventės - ne išimtis“, - konstatavo specialistė.

Prieš vakarėlį, kuriame planuojama vartoti alkoholį, specialistė taip pat nepatarė vartoti specialių vaistų nuo pagirių.

„Žmonės labai gerai žino, kad alkoholis žalingas jei vartoji antibiotikus, kai kuriuos raminančius vaistus, tai kodėl taip greit patiki tuo, kas sakoma per reklamas? Iš anksto gerti vaistų, kad būtų lengvesnės pagirios tikrai nerekomenduočiau, tačiau pas mus populiari savigyda, tad daliai žmonių tos mano rekomendacijos nieko nereikš“, - sakė Apsinuodijimų informacijos ir kontrolės biuro vadovė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)