DELFI klausė savo skaitytojų, ką jie mano apie internetinį balsavimą. Pateikiame įdomiausias atsiųstas nuomones:

„Pritariu balsavimui internetu. Juk be baimės naudojamės elektronine bankininkyste. Gal reikėtų ir prieigą balsavimui daryti per bankų prieigas?“, - rašo DELFI skaitytojas Jonas.

Jam pritaria ir kitas skaitytojas Valerijus: „aišku, kad reikia internetinio balsavimo. Daugelis iš komentarų - gryna nesąmonė. Banko saugumas nepagrįstas, kodėl balsavimas internetu galėtų būti pavojingiau už bankinę operaciją? Reikia padaryti taip, kad žmonės galėtų patikrinti savo balsavimus po rinkimų, taip galima išvengti padirbtų internetinių biuletenių. O visi, kam patogu ir saugiau eiti į balsavimą, kaip įprasta, tegul daro, kaip jiems patogiau. Aišku, kad pripratę prie nekontroliuojamos valdžios seimūnai ir verslininkai bijo internetinio balsavimo, nes taip galima prarasti visus savo padirbtus reitingus ir vietas. Tegyvuoja demokratija ir progresas!“

„O kodėl gi ne? Tai yra paprasta ir patogu. Jei moki naudotis kompiuteriu. Bet viena man nepatinka, nežinau kandidatų biografijos ir niekur nerandu jų nuopelnų Lietuvai. Va, čia ir yra didžiulė bėda, kad lenda į Seimą visoks mėšlas, o ji atskirti nėra galimybių. Ar kas specialiai taip daro, kad paprasti piliečiai kuo mažiau žinotų apie lendančius į Seimą piliečius? Turi būti jų autobiografijos, tada matytumėme, koks yra tas pilietis ir ar vertas tokį postą užimti“, - siūlo skaitytojas Viktoras.

O štai skaitytojai Linai kyla abejonių: „Pažiūrėjau filmuką apie „iVote“ sistemą ir jis mane įtikino, kad sistema veikia saugiai! Ir vis dėlto, ji negali užtikrinti, kad viskas gražiai ir sąžiningai vyks „kitoje ekrano pusėje“, kurioje veikia tik žmonės. Manau, kad nemažai Lietuvos piliečių tokiai sistemai dar nesubrendę...“

„Pirmiausiai norėčiau pagirti už tokią puikią iniciatyvą! Puikus pavyzdys, padėsiantis parodyti, kad elektroninis balsavimas gali veikti labai sėkmingai. Taip pat bus labai įdomu pamatyti, už ką šiuose rinkimuose balsuos iniciatyvūs, pažangūs žmonės. Tačiau norėčiau ir papriekaištauti - man, kaip IT specialistui, nesuprantama sprendimo dalis, kurioje reikia parsisiųsti programą į savo kompiuterį, tam, kad užpildyčiau paprastą formą. Kodėl negalima tų pačių klausimų atsakyti internetinėje sistemoje? Jei priežastis tik ta, kad vartotojui liktų jo biuletenio kopija, kurią po to būtų galima naudoti balsų perskaičiavimams ir panašiai - tai kodėl negalima formos pildyti internete, o kopiją parsiųsti į vartotojo kompiuterį po užpildymo? Nes programos, reikalaujančios „Java“ aplinkos, parsisiuntimas (kurią paleidžiant operacinė sistema klausia, ar tikrai pasitikime šiuo programinės įrangos gamintoju) neabejotinai būtų didžiulis barjeras daugeliui rinkėjų bandant tokią sistemą paleisti pilnu pajėgumu. Bet kokiu atveju, iniciatyva puiki ir sveikintina! Sėkmės darbuose, kritiką siunčiu tik kaip paspirtį tobulėjimui!“, - rašo DELFI skirtame laiške skaitytojas Tomas.

Už balsavimą internetu pasisako ir skaitytojas Aistis: „Manau, kad jau seniai turėjome turėti balsavimą internetu, nes mums to reikia labiau negu įsivaizduojame. Kodėl mums to nepadarius anksčiau už kitus? Kuo greičiau tai padarysime, tuo būsim aukščiau už kitas valstybes. Juk bet kuriuo atveju balsuosime internetu, kol kas tik neaišku, kada. Manau, reikia kuo daugiau raginti visuomenę, kad pareikštų savo nuomonę ir taip pat spausti politikus, kad nors kiek atsižvelgtų, ko žmonėms iš tiesų reikia. Manau, kad mes įgalūs padaryti balsavimą internete ir padaryti tai teisingai, skaidriai ir patogiai. Pliusų tikrai daugiau, negu minusų - mums to reikia!

O štai DELFI skaitytojas Aleksejus pateikė ne vieną įdomų pasiūlymą:

„Labai daug žmonių (turbūt dauguma) nežino, už ką balsuoti, bet žino, už ką jie nenorėtų balsuoti (pvz., kokių kandidatų/partijų jie nenorėtų matyti Seime). Dabar tokie žmonės neturi kito pasirinkimo, kaip balsuoti už bet ką kitą, tik ne už nenorimus kandidatus. Toks neargumentuotas balsavimas ne tik nenaudingas, bet ir žalingas, nes balsavimą paverčia loterija.

Todėl siūlau padaryti balsavimą „prieš“ konkretų kandidatą/partiją. Vienas balsas „prieš“ panaikintų vieną balsą „už“, t.y., „už“ = + 1, o „prieš“ = - 1.

2. Daugeliui žmonių sunku išsirinkti tik vieną geriausią kandidatą/partiją, bet pagal dabartinę sistemą jie turi galimybę balsuoti tik už vieną. Tokiu būdu vienas kandidatas/partija gauna balsą, o kitas, kuris nors ir nėra blogesnis, negauna nieko. Siūlau padaryti balsavimą už kelis kandidatus. Jeigu žmogus balsuoja už 2 kandidatus/partijas, jis suteikia po 0,5 balso kiekvienam, jeigu už 3 - po 0,33 ir t.t.

3. Padaryti punktą „Nežinau, už ką balsuoti“ ar panašiai, kad žmonės, kurie atėjo balsuoti (jų „pareiga“), bet nežino, už ką balsuoti, negadintų balsavimo rezultatų savo neargumentuotais balsais“.

--
Turite nuomonę už ar prieš internetinį balsavimą? Siųskite ją el. pašto adresu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Internetinis balsavimas“. Įdomiausi tekstai bus publikuojami DELFI portale.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)