Už įstatymo pataisas vieningai balsavo 122 Seimo nariai.
Finansų ministrė Gintarė Skaistė pažymi, kad taip išsprendžiami šiuo metu egzistuojantys teisiniai ribojimai, o verslas – papildomai skatinamas prisidėti prie pagalbos už Europos laisvę kovojančiai Ukrainai.

„Didžiuojamės Lietuvos piliečių ir verslo aktyvumu organizuojant įvairią humanitarinę pagalbą nuo karo nukentėjusiems ukrainiečiams. Šiandien Seimui pritarus mūsų siūlomoms Labdaros ir paramos įstatymo pataisoms, bus sudaromos sąlygos verslui tiesiogiai teikti paramą Ukrainos paramos gavėjams ir pasinaudoti mokesčių lengvata“, – teigė finansų ministrė G. Skaistė.

Naujuoju projektu įtvirtinama, kad parama pagal šį įstatymą pripažįstama ne tik Lietuvos paramos gavėjo statusą turintiems subjektams, bet ir tada, kai ji teikiama demokratinėse bei teisinėse valstybėse, patiriančiose karinę agresiją ir jos padarinius, įsteigtiems juridiniams asmenims ar kitoms organizacijoms, kurių veiklos tikslas nėra pelno siekimas.

Kaip pažymėjo finansų ministrė G. Skaistė, Vyriausybė turės patvirtinti demokratinių ir teisinių, nepriskiriamų Europos ekonominės erdvės valstybių, tačiau patiriančių karinę agresiją ir jos padarinius, sąrašą.

Parama gali būti skiriama tik paramos gavėjo statusą turinčiam juridiniam asmeniui, kuris ją perduos fiziniams asmenims. Kitaip tariant, atsižvelgiant į pateiktą įstatymo projektą, paramą iš Lietuvos verslo galės perduoti paramos gavėjo statusą Ukrainoje turintys subjektai.

Seimui pritarus įstatymo pakeitimo projektui, jis įsigalios nuo 2022 m. balandžio 1 d., o įstatymo nuostatos būtų taikomos nuo nepaprastosios padėties įvedimo, nustatyto prezidento vasario 24 d. dekretu.

Finansų ministerija informuoja, kad visos Europos Sąjungos lygiu sprendžiamas ir pagalbos nukentėjusiems tikslais perkamų prekių apmokestinimo PVM klausimas. Balandžio 5 d. numatoma priimti naująją direktyvą, kurioje atsiras galimybė taikyti PVM lengvatą prekėms, perkamoms pagalba nukentėjusiems užsiimančių organizacijų, jei šios prekės bus nurodytos Europos Komisijos tvirtinamame sąraše, nes dabar paramos gavėjai, už surinktas lėšas perkantys prekes paramai, turi sumokėti PVM.

Minimos direktyvos nuostatos po priėmimo būtų pritaikytos ir Lietuvos mokesčių teisėje, o Finansų misterija šiuo metu derina į būsimą Komisijos sąrašą įtrauktinas pagalbai nukentėjusiems skirtas prekes ir informaciją šią savaitę perduos EK.

Šiuo neapibrėžtu karinio konflikto Ukrainoje metu mokestinės lengvatos taikomos ir tada, kai verslas suteikia paramą Lietuvos paramos gavėjo statusą turintiems asmenims, kurie šią paramą panaudoja Ukrainos žmonėms remti.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją