Ketvirtadienį 27 valstybių bloko lyderiai Briuselyje dalyvaus dviejų dienų trukmės viršūnių susitikime, kuriame daugiausia dėmesio bus skiriama pastangoms likviduoti Kremliaus išpuolio prieš provakarietišką kaimynę padarinius.

„Atsižvelgdama į Rusijos karinės agresijos Ukrainai sukeltus sugriovimus ir didžiulius nuostolius, Europos Sąjunga įsipareigoja teikti paramą Ukrainos vyriausybei jos neatidėliotiniems poreikiams tenkinti, o kai Rusijos puolimas bus nutrauktas – demokratinės Ukrainos atkūrimui“, – sakoma susitikimo išvadų projekte.

„Šiuo tikslu Europos Vadovų Taryba (EVT) sutinka steigti Solidarumo su Ukraina patikos fondą ir ragina nedelsiant pradėti pasirengimo darbus“, – priduriama jame.

Projekte, kuris tebėra derybų objektas, nepateikta jokios išsamesnės informacijos apie planuojamą fondo dydį ar konkrečią veiklą.

Dokumentu raginama „tinkamu laiku surengti tarptautinę konferenciją, kad būtų surinktas finansavimas Ukrainos solidarumo patikos fondui“.

EVT pirmininkas Charles'is Michelis pirmą kartą užsiminė apie fondą praėjusį penktadienį per pokalbį su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Pasak Ch. Michelio, tokia institucija „padėtų teikti pagrindines paslaugas ir patenkinti neatidėliotinus piliečių poreikius“, taip pat „suteiktų likvidumo ilgalaikei paramai valdžios institucijoms ir ilgainiui taptų atstatymo pagrindu“.

Ketvirtadienį vyksiančiame ES viršūnių susitikime taip pat dalyvaus JAV prezidentas Joe Bidenas. Jis lankysis Europoje, siekdamas pabrėžti transatlantinę vienybę Rusijos agresijos akivaizdoje ir sutelkti paramą Ukrainai.

ES jau susitarė dėl 1,2 mlrd. eurų (1,3 mlrd. JAV dolerių) skubios paramos Kyjivui.

Blokas Rusijai paskelbė virtinę skaudžių ekonominių sankcijų, taip pat susitarė dėl 1 mlrd. eurų finansavimo Ukrainos pajėgų ginkluotei.

ES šalys neturi vieningos nuomonės dėl dar vieno sankcijų paketo. Kai kurios iš jų siekia uždrausti Maskvos svarbiausių energijos išteklių eksportą. Kitos narės sako esančios pernelyg priklausomos nuo Rusijos iškastinio kuro, kad galėtų iš karto nutraukti šį eksportą.

Pareiškimo projekte tesakoma, kad blokas „ir toliau yra pasirengęs greitai imtis tolesnių koordinuotų sankcijų“ Maskvai ir jos sąjungininkei Baltarusijai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją