Anot Dariaus, reikia nusiteikti, kad tą padaryti nebus lengva. „Su šia problema susiduria nemažas mūsų visuomenės narių skaičius, kai kažkuris iš partnerių, dažniau vyras, bet būna ir atvirkščiai, visai neprisideda namų buityje, nepadeda tvarkytis, prižiūrėti augintinių ir pan. Tokiam žmogui yra susiformavęs stereotipas, kad neva aš dirbu, uždirbu ir man nieko namie daryti nereikia. Toks požiūris neprognozuoja sėkmingų ilgalaikių santykių“, – teigė pašnekovas.

Vis dėlto yra būdų, kaip įtraukti partnerį į namų ruošą. „Vienas iš būdų, tai įvardyti savo jausmus. Pasakykite: „Man džiugu, gera, faina, kai man padedi“. Partneris turi girdėti, kad tai jums svarbu. Kitas dalykas – jį motyvuoti. Kai pagaliau partneris kažką namuose padarė, kad ir visišką smulkmeną, jį reikia pagirti, pastebėti, paskatinti, apkabinti, pabučiuoti ir tai įgarsinti. Yra ir tokios radikalios technikos. Viena iš jų – mainų technika, kai žmogų pratiname prie buities darbų po truputį: „Tu padaryk tą ir tą, o aš padarysiu tau kažką: masažą, skanią vakarienę ar pan“. Taip leidžiame jo pasąmonei ir protui priprasti prie tos minties, kad jis kartais irgi padeda. O palaipsniui galite kelti tų darbų kartelę“, – sakė pašnekovas.

Anot jo, ilgalaikėje perspektyvoje normalūs santykiai įmanomi tik tarp lygiaverčių partnerių. „Jei kažkuris yra auka, išnaudojamas, tai gali būti tiek moteris, tiek vyras, tai neprognozuoja ilgalaikės sėkmingos poros. Galima taip pragyventi sukandus dantis, bet kalbėti apie laimę čia sunku“, – teigė santykių ekspertas.

Jis priduria, kad taip pat svarbu konkrečiai pasakyti, kokios pagalbos reikia. „Jei kalbame apie vyrus, kai kuriems galima paimti lapuką ir surašyti tiksliai, kiek, kada, kokios pagalbos reikia. Tas lapelis kai kuriems vyrams palengvins visą dalyvavimą procese. Jie aiškiai matys struktūrą ir jiems bus lengviau susigaudyti“, – patarė specialistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją