„Nors daug kas priklauso nuo įvairių aplinkybių (kiek ilgai buvo pora kartu, ar turi vaikų, ar yra susituokę ir pan.), jei abu partneriai to nori, verta pabandyti. Jei abiem norisi, reiškia, kad yra trauka, ryšys, kurio nenutraukė išsiskyrimas, tik žmonės darė klaidas, bet jas daro visi“, – sako specialistas. Tiesa, prieš vėl susibėgant, jis pataria atlikti tam tikrus „namų darbus“. „Tiesiog susieiti ir viską daryti iš naujo, bus tas pats, kas lipti ant to pačio grėblio. Reikia padaryti tam tikrus vidinius pokyčius, galbūt apsilankyti pas psichologą ir pasiaiškinti, kokios strategijos buvo netinkamos, ką konkrečiai reikėtų keisti elgesyje, dienotvarkėje ir bendravime. Kita vertus, žmonės, susiėję iš naujo, jau turi mažiau lūkesčių vienas iš kito. Didžioji įsimylėjimo banga jau praėjusi, o būtent įsimylėjimas sumaišo kortas ir dažnai pakiša koją, nes nematai tikros asmenybės. Kai žmonės susieina po išsiskyrimo, jie vienas kitą blaiviau mato ir gali pradėti kalbėtis: kokie tavo lūkesčiai, kokie tikslai, apie ką tu svajoji, ko tu norėtum ir pan. Turi prasidėti gilūs pokalbiai. Nes dažnai skyrybos įvyksta dėl to, kad žmonės neišsikalbėjo ir nežinojo savo gilių poreikių“, – pataria D. Ražauskas.

Kitas dalykas, kurį jis siūlo išbandyti – paanalizuoti savo vaikystės ir paauglystės traumas. „Ten būna blokų, kurie mums trukdo kurti rimtus santykius. Tik prasideda gilesnis etapas, vienas iš partnerių sukelia tokį sabotažą ir tarsi išsigandęs pabėga, nes supranta, kad artėja jau kažkas rimto. Kodėl žmogus bėga nuo to, tikėtina nes turi kažkokių traumų iš anksčiau. Tai su ta trauma reikia dirbti. Vienas iš būdų – mindfullness praktika. Reikėtų pasimokyti, kaip nusiraminti ir būti čia ir dabar. Daugeliui porų to labai reikia. Kasdienė mindfullness praktika gali padaryti žmones sąmoningesnius ir mokančius giliau bendrauti. Todėl grįžtant prie klausimo – jei yra trauka, bandykite vėl susieiti, tik padarykite „namų darbus“. Greičiausiai žmonės išsiskyrė, nes trūko psichologinių žinių, kaip susitvarkyti su nesutarimais, kaip išvengti klaidų. Bet po kelių metų pas visus ateina ginčų etapas, bet tai nėra santykių pabaiga, tai – darbo pradžia“, – sako ekspertas.

Tiesa, jis pabrėžia, kad yra situacijų, kai grįžti pas buvusįjį nereikėtų. „Jei buvo užuominų į fizinį smurtą, jei buvo naudojamas psichologinis smurtas arba jei partneriui prasideda koks nors psichologinis sutrikimas, tokiu atveju rekomenduočiau nelipti į tą pačią balą. Be to, reikia save išanalizuoti, ar nesate aukos pozicijoje, ar nesirenkate tokio partnerio, kuris jus išnaudotų ir žemintų, nes jūsų toks poreikis. Ar einate į santykį iš pilnatvės, ar dėl to, nes jaučiate tuštumą ir ją reikia bet kuo užpildyti. Atsakykite sau į šiuos klausimus ir nuspręskite, kaip jums geriausia“, – teigė pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją