1. Įsipareigojimo trūkumas — 75 proc.

Sakoma, kad pati santuoka yra didžiausias įsipareigojimas, vis dėlto 75 proc. tyrime dalyvavusių žmonių teigė, kad būtent per mažas sutuoktinio įsipareigojimas tapo viena iš santuokos žlugimo priežasčių, rašo tinklalapis insider.com.

2. Neištikimybė – 59,6 proc.

Tyrimo duomenimis, neištikimybė dažnai minima kaip lemiamas veiksnys, sugriovęs santykius. Neištikimybę tiriamieji dažniausiai vadino paskutiniu lašu.

3. Pernelyg dažni konfliktai ir ginčai – 57,7 proc.

Tyrimo dalyviai teigė, kad konfliktų nepavykdavo išspręsti ramiai ar veiksmingai, o laikui bėgant padėtis tik blogėjo. Pasak tiriamųjų, komunikavimo problemos gilėjo, intensyvėjo, tai dažnai lydėdavo pozityvaus ryšio ir abipusio palaikymo mažėjimas.

4. Susituokė per jauni – 45,1 proc.

Tiriamieji, kurie nurodė šią priežastį, susituokė būdami maždaug 23,3 m. amžiaus. Tyrimų centro „Pew Research Center“ duomenimis, 1960 m. 59 proc. 18–29 m. amžiaus žmonių buvo susituokę. 2010 m. tokio amžiaus susituokusių žmonių buvo tik 20 proc. O 2011 m. vedusių vyrų amžiaus vidurkis buvo 28,7 m., moterų – 26,5 m. Pastariesiems prieš penkiasdešimt metų buvo kiek daugiau nei dvidešimt metų.

5. Finansinės problemos – 36,1 proc.

Dalies respondentų teigimu, finansinės problemos stipriai pakenkė santykiams, tačiau nebuvo esminė skyrybų priežastis. „Piniginiai sunkumai tiesiog didino įtampą ir kėlė stresą santykiuose.“

„Forbes“ duomenimis, skirtingas požiūris į finansus stipriai kenkia porų santykiams. Jei vienas linkęs leisti pinigus, kitas – taupyti, gali būti sunku rasti bendrą sprendimą. Tiesa, taupusis gali būti atsakingas už taupymą pensijai, o išlaidusis – būti atsakingas už trumpalaikes išlaidas.

6. Piktnaudžiavimas alkoholiu – 34,6 proc.

Iš 50 proc. išsiskyrusių porų bent vienas partneris piktnaudžiavo alkoholiu. 34,6 proc. atvejų vienas partneris manė, kad tai buvo skyrybų priežastis, 33,3 proc. atvejų abu partneriai sutiko, kad tai tapo skyrybų priežastimi. „Jis niekada neprisipažino, kad turi problemų dėl alkoholio. Man teko konfrontuoti ne su juo. Man teko konfrontuoti su juo ir su liga“, – teigė viena moteris.

12,1 proc. tyrimo dalyvių teigė, kad paskutinis lašas, sugriovęs santuoką buvo būtent priklausomybė nuo alkoholio.

7. Smurtavimas – 23,5 proc.

Beveik ketvirtadalis apklaustųjų viena pagrindinių skyrybų priežasčių nurodė fizinį ir emocinį smurtą. Daugelis teigė, kad smurtavimas atsirado bėgant laikui, po smurto protrūkių sekdavo atgaila paskui ciklas kartodavosi.

Jungtinių Tautų Narkotikų kontrolės ir nusikaltimų prevencijos biuro duomenimis, iš 2017 m. 50 000 moterų nužudė jų gyvenimo partneris arba šeimos narys.

8. Sveikatos problemos – 18,2 proc.

„Beth Israel Medical Center“ Niujorke vyriausiosios psichologės Elizabeth Ochoa teigimu, santuoka neretai išyra ir dėl sveikatos problemų. „Dėl ligų atsiranda skolų, skausmo. Tai gali reikšti, kad vienas iš partnerių mažiau geba duoti santykiams, ir tokiu atveju kitam tenka daugiau atsakomybių. Vienos poros sėkmingiau tvarkosi su tokiais sunkumais, kitoms sunkiau", – sakė ji interviu Health.com.

9. Santykiai su giminaičiais – 17,3 proc.

Kaip rašė „Huffington Post“, 26 metus trukusio tyrimo, kurio metu stebėtos 373 poros, duomenimis, artimi vyro santykiai su žmonos artimiausiais giminaičiais 20 proc. sumažino skyrybų riziką.

Kita vertus, artimi žmonos santykiai su vyro giminaičiais didino skyrybų riziką. Pasak tyrimui vadovavusios psichologės Terri Orbuch, „žmonos turi išlaikyti tam tikras ribas su uošviais, o vyrams derėtų nepamiršti, kad ir uošviai yra svarbūs.“

10. Menkas išsilavinimas, religiniai skirtumai – 13,3 proc.

Nors tiriamieji dalyvavo šviečiamuosiuose kursuose PREP, daugeliui atrodė, kad to nepakanka.

69 proc. susituokusiųjų teigia, kad partnerio religinis požiūris sutampa, rodo „Pew Center“ tyrimas. Knygoje „Kol mirtis mus išskirs. Kaip skirtingų religijų atstovų santuokos keičia Ameriką“, skirtingų religijų atstovų santuokos mažiau sėkmingos nei tų pačių religinių pažiūrų žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)