Pasak gydytojos, pigmentinės dėmės dažniausiai atsiranda dėl dviejų priežasčių – hormoninių pokyčių (nėštumo, žindymo, sutrikusios skydliaukės veiklos, kontraceptinių tablečių vartojimo) ir nepakankamos apsaugos nuo saulės. Kartais pigmentinės dėmės gali atsirasti ir po buvusių bėrimų, spuogų, aknės.

„Maždaug nuo 30–50 metų gali atsirasti pigmentinės dėmės nuo saulės, kurios parodo, kiek saulės per gyvenimą sukaupėme, pradedant nuo vaikystės, paauglystės, kai negalvojome apie grožį ir senėjimą“, – paaiškina gydytoja.

Gydytoja pabrėžia, kad saulės vonios labai dažna pigmentinių dėmių priežastis, būtent dėl to, dauguma dabartinių šešiasdešimtmečių neretai susiduria su šia problema, nes jų jaunystėje buvo labai populiaru degintis saulėje.

„Jeigu vaikus nuo mažų dienų tepsime kremu nuo saulės, tai mūsų dukros šią problemą turės gerokai rečiau. Ne veltui senovėje aristokratės nesidegindavo ir saugodavo savo veidą nuo spindulių, jos taip greitai nepasendavo. Turiu pacienčių dvynių, kurių viena gyvena Italijoje, kita – Lietuvoje ir jeigu gyvenanti pietų šalyse nesisaugo nuo kenksmingų saulės spindulių, ji atrodo daug vyresnė už savo dvynę seserį“, – laidoje „Pakvaišę dėl grožio" sakė J. Uselienė.

Ką galime padaryti?

Pirma svarbi senėjimo prevencijos priemonė – tinkama fotoapsauga nuo saulės. „Mūsų senėjimas yra vidinis (nulemtas genetiškai) ir išorinis, kurį lemia saulės poveikis, rūkymas, gyvenimo būdas, nemiegotos naktys, stresas. Visa tai veikia – odoje daugėja oksidacinių procesų, atsiranda reaktyvių deguonies rūšių, kurios pigmentinių dėmių atveju skatina tirozinazės aktyvumą ir tada odoje yra gaminamas pigmentas“, – paaiškina gydytoja.

Kosmetinės priemonės

Anot specialistės, labai svarbu skirti dėmesio savo odai – kuo labiau ją prižiūrime, saugome nuo saulės, naudojame kosmetiką su antioksidantais, prebiotikais, tuo labiau atitoliname senėjimą. Taip pat svarbu skirti pakankamai laiko miegui, valgyti maistą, kuriame gausu antioksidantų, pavyzdžiui, brokolius, uogas, gerti pakankamai vandens, vengti streso.

Kovojant su pigmentacija, naudinga rinktis tam skirtas priemones, kurių sudėtyje yra alfa-hidroksi rūgščių. Taip pat pigmentuotai odai naudinga butilo-rezorcinolis, hidroksi-fenoksi rūgštis, kuri yra tinkama naudoti ir ryte, tačiau būtina tepti apsaugą nuo saulės, pavasarį bent SPF30, vasarą – SPF50. Turintiems pigmentinių dėmių apsauga nuo saulės svarbi visus metus.

Vakare Vilniaus „Kardiolitos klinikų“ Dermatologijos ir estetinės chirurgijos centro gydytoja rekomenduoja naudoti kompleksines rūgštis, pavyzdžiui, alfa-hidroksi rūgščių kompleksą kaip vakarinį nenuplaunamą šveitiklį. „Naktinis šveitiklis pasižymi dvigubu poveikiu ne tik pašviesina dėmeles, bet bendrai teigiamai veikia senėjimo procesą, nes tuo metu mes turime ryškėjančias poras, smulkesnes raukšleles, veido nelygumus. Šie produktai yra saugūs ir efektyvūs naudoti namie. Pigmentuotai odai taip pat naudingas ir retinolis, bakučiolis, kurie lygina ir skaistina odą“, – sako J. Ūselienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją