Kaip rašoma atsiųstame pranešime spaudai, pirtyje patiriami kontrastai padeda grūdinti imunitetą, stiprinti kraujotakos sistemą, išvalo organizmą, galų gale, tai yra tiesiog puikus būdas atsipalaiduoti ir skirti laiko sau.

„Patyrę pirtininkai sako, kad po pirties endorfinai išsilaiko tris dienas, vadinasi, į pirtį reikėtų eiti du kartus per savaitę, kad visą laiką būtume geros ir pakilios nuotaikos.

Pirtis teigiamai veikia limfinę sistemą, nes limfa neturi savo varikliuko. Kvėpavimas turi plaučius, kraujotaka – širdį, o kad priverstume limfą tekėti ir atlikti savo darbą, turime sportuoti, eiti į pirtį arba daryti ir tą, ir tą“, – sako J. Bažanovienė.

Dar daugiau malonumo pirtyje suteiks aromaterapija, druskų terapija ar tiesiog pasiplakimas vantomis.

Būtina gerti vandens

Besikaitindami pirtyje daug prakaituojame, prakaitas atvėsina kūną ir pašalina toksinus iš mūsų kūnų. Tačiau prakaituodami prarandame ir skysčius, todėl svarbu juos atstatyti.

„Yra atlikti tyrimai, kad tikri pirtininkai, kurių kūnas pripratęs prie kaitinimosi ir kurie ne tik sėdi, bet ir plaka kitus ir save vantomis, praranda maždaug tris litrus vandens. Todėl pirtininkai geria mineralinį vandenį, dar ir elektrolitų įsilašina, kad atstatytų, ką praranda. Rečiau pirtyje besilankančiam ar pasyviai laiką ten leidžiančiam žmogui, pakaks ir maždaug dviejų litrų natūralaus mineralinio vandens“, – sako J. Bažanovienė.

Sveikatai reikalingų mineralų šaltinis

Prakaituodami prarandame ne tik skysčius, bet ir mineralus, o juos atstatyti gali padėti vanduo. Prekės ženklo „Uniqa“ vadovė Erika Šaltytė pataria vandenį rinktis tokį, kurio sudėtyje būtų ne tik kalcio, natrio, magnio, bet ir jodo. Anot jos, jodas būtinas kiekvienam žmogui, o Lietuva patenka į jodo trūkumo zoną, nes vos 1 iš 5 gyventojų šios medžiagos netrūksta.

„Kad informuotume žmones apie jodo naudą sveikatai, šio mikroelemento naudas pateikiame ant vandens buteliuko. Taip kiekvienas turi galimybę sužinoti, kad jodas padeda palaikyti normalią pažinimo funkciją, normalią energijos apykaitą, normalią nervų sistemos veiklą, normalią odos būklę, normalią skydliaukės hormonų gamybą ir jos veiklą“, – sako E. Šaltytė.

Jokio alkoholio

Sveikos gyvensenos ugdytoją J. Bažanovienę stebina lietuvių pomėgis pirtyje švęsti ir vartoti alkoholį.

„Kas visiškai netinka pirtyje, tai gerti alkoholį, nes jis tik dar labiau „išvaro“ skysčius iš kūno. Kaitinimasis pirtyje stiprina širdį, tačiau karštyje vartodami alkoholį galime rimtai pakenkti savo sveikatai.

Pirtis skirta atsipalaidavimui, dvasiniam ir kūniškam apsivalymui. Karštyje atsiveria ir išssivalo odos poros, oda tampa skaisti ir švytinti. Kitą rytą po pirties moterys man skambina ir sako: atsibudau lyg iš pieno plaukusi“, – pasakoja J. Bažanovienė.

Pirties nauda sveikatai:

– padeda atsipalaiduoti, atsikratyti streso, gerina miegą;

– padeda organizmui ir odai apsivalyti, nes kūnui prakaituojant nuo odos paviršiaus nuplaunamos negyvos odos ląstelės;

– padeda stiprinti imunitetą, nes pagreitėja baltųjų kraujo kūnelių, kurie padeda kovoti su ligomis, gamyba;

– gerina kraujotakos sistemos veiklą, nes dėl šilumos kraujagyslės išsiplečia, suintensyvėja širdies veikla.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją