Tenka pripažinti, kad visos poros yra skirtingos, o santykių dinamika – labai keblus dalykas. Vis tik tam tikri santykių požymiai dažniausiai siunčia signalą apie ne pačia geriausia kryptimi judantį ryšį, rašo womenshealthmag.com. Štai keli dažniausiai pasitaikantys ženklai, dėl kurių, anot specialistų, vertėtų sunerimti.

1. Pasikeitęs bendravimas

Žinoma, gali pasitaikyti akimirkų, kai jaučiatės pavargę vienas nuo kito ir tiesiog trokštate kelias valandas pabūti vienumoje, tačiau, anot psichologo iš Manhatano Josepho Cilonos, ilgai trunkantys, pastovūs, disfunkciniai porų bendravimo ypatumų pokyčiai turėtų būti vertinami kaip rimtas įspėjimas. Pavyzdžiui, jei anksčiau niekada vienas ant kito nešaukę gyvenimo partneriai nebegali jokio nesutarimo išspręsti be riksmų, vertėtų sunerimti. Panašu, kad nebesugebate sėkmingai komunikuoti ir dėl šios priežasties susitaikymo siekti bus kur kas sudėtingiau.

2. Nesibaigiantys kivirčai

Gali būti, kad šį būsena jau tapusi nuolatine. „Rimtų barnių dažnumas ir intensyvumas didėja, konfliktuojate beveik nuolatos. Tai reiškia, kad jūsų santuoka galimai juda skyrybų link“, – liūdną tiesą pripažino J. Cilona.

Pora, skyrybos, konfliktas

3. Turite atskirus gyvenimus

Nors kartais kiekvienam iš mūsų prireikia ramiai „atvėsti“ vienumoje, vis dėlto reikšmingas ryšio nebuvimas, anot psichologės Ramani Durvasula, parašiusios knygą „Should I Stay or Should I Go?“, kai partneriai vienas kito neinformuoja, kur leidžia laiką, nuslepia kuriamus esminius planus, neabejotinai turėtų būti vertinamas kaip rimtas galimai artėjančių skyrybų ženklas. Šie požymiai rodo, kad abu partneriai viena koja jau yra už šeimos ribų. Svarbu suvokti, kad ši komplikuota skyrybomis pasibaigti galinti situacija iš esmės skiriasi nuo sveikos santuokos, kai sutuoktiniai tiesiog turi skirtingų pomėgių.

4. Dėl kylančių problemų kaltinate vienas kitą

Nėra sudėtinga pasiduoti įsitikinimui, kad dėl visko kaltas partneris, bet vertėtų nepamiršti, kad konflikte visada dalyvauja du žmonės. Tam tikros gynybinės strategijos, pavyzdžiui, problemų perkėlimas ant gyvenimo partnerio pečių ar negebėjimas prisiimti atsakomybės dėl kylančių problemų, - dar keli ženklai, liudijantys, kad santykiams iškilo rimta grėsmė. Šie požymiai galimai liudija prarastą gebėjimą kartu samprotauti ir daryti tinkamas išvadas, o tai savo ruožtu kelia rimtų sunkumų sprendžiant konfliktus.

5. Ilgai trunkantis pyktis ir apmaudas

Esminis pykčio, apmaudo ir nusivylimo jausmų dažnumo ir intensyvumo padidėjimas – dar vienas signalas, patvirtinantis, kad santykius ištiko krizė. Šie įspėjimai tampa itin aktualūs, jei tokio pobūdžio jausmai neapleidžia ilgą laiką. „Neretai pasitaikantis ženklas, kad santykių dinamika galimai vystosi negera linkme, – tai labai dažnai kylantys konfliktai, kurie prasideda dėl vienos priežasties, o galiausiai imama ginčytis dėl įsisenėjusių rūpesčių, kurių, atrodo, neįmanoma, išspręsti“, – teigė psichologas J. Cilona.

6. Abejingumo jausmas

Nors dažni konfliktai nežada nieko gero, abejingumas ir apatija, kai neberūpi anksčiau rūpėję dalykai, turėtų kelti ne ką mažesnį nerimą. Šis požymis itin reikšmingas, jei vis nepavyksta išbristi iš ilgalaikių kivirčų liūno. „Šie jausmai gali reikšti emocinį atitolimą, kuris, deja, pajėgus santuoką paversti griuvėsiais.“

Kas toliau?

Jei pastebėjote šių itin pavojingų santykius niekais paversti galinčių ženklų, patartina apsilankyti pas porų psichologą. „Patyręs specialistas padės pasiekti problemų esmę, įsigilinti į bendravimo ypatumus ir giliai užslėptus skaudulius. Tuomet pora turi šansą įvertinti bėdų mastą ir nuspręsti, ar yra pasirengusi visa tai spręsti“, – teigė R. Durvasula. Deja, jokių garantijų šioje srityje būti negali. „Jei vienas iš partnerių nori pasitraukti, santuoką išsaugoti labai sudėtinga, – konstatavo ji. – Santuoka – svarbus ir trapus dalykas, bet ne visus santykius reikia gelbėti.“

Pasistenkite suprasti, kad vien šeimoje kylantys barniai toli gražu dar nereiškia, kad išsiskirsite. „Gana normalu gyvenant santuokoje patirti pakilimų ir nuopuolių, o pastarieji kartais gali būti ganėtinai skaudūs“, – pripažino J. Cilona. Vis dėlto pastebėję šių požymių savo santuokoje ir suvokę, kad santykiai su gyvenimo partneriu nėra tokie geri, kokie galėtų būti, žinokite, kad apsilankymas pas poras konsultuojantį psichologą tikrai nepakenks.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)