– Pradėkime nuo to, kas yra stresas?

– Stresas yra kūno atsakas į dirgiklius ar pasikeitusią situaciją, kai asmuo nežino, kaip elgtis. Tai apima ir stiprias emocijas, ir fiziologinius pokyčius, ir jų nulemtą elgesį. Stresas yra natūralus būdas reaguoti į grėsmę, padėjęs mūsų protėviams gamtoje būti akylesniems, lengviau pastebėti pavojus ir greičiau reaguoti į juos puolimu ar pabėgimu.

– Kas jo metu vyksta organizme?

– Streso metu kūne išsiskiria dideli kiekiai streso hormonų kortizolio, epinefrino ir norepinefrino, kurių dėka pakyla kraujospūdis, įsitempia raumenys, daugiau prakaituojame ir tampame budresni. Patiriant stresą taip pat nukenčia ir miegas, jis tampa negiliu. Tai suteikia pranašumų, kai reikia pastebėti pavojus net ir naktį. Taigi tais atvejais, kai reikia į grėsmę reaguoti staiga, dėka streso sukeliamų fiziologinių reakcijų tą galime padaryti lengviau ir geriau apsisaugoti. Tačiau problemos atsiranda tada, kai stresinės reakcijos užsitęsia – ilgalaikis stresas gali sukelti miego sutrikimus ir įvairias lėtines ligas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)