Visgi norint maloniai nustebinti, parodyti dėmesį ir pagerbti, verta paieškoti originalesnės ir nebūtinai brangesnės dovanų idėjos. Juk dovanos mokytojams profesinės šventės proga – nesudėtingas būdas išreikšti padėką už reikšmingą darbą, pabendrauti su mokytoju ne tik apie vaikus, bet apie jį patį.

Originalios dovanos gerai mokytojo savijautai

Įsivaizduokite: jūsų dovanų dėžutė kupina spalvingų pieštukų, liniuočių, sąsiuvinių puslapių – taip ir norisi juos apžiūrėti atidžiau. Vos pravėrus dėžutę, ima vilioti pažįstamas cinamono ir gvazdikėlių aromatas. Vos palietus, negalite atsistebėti – juk čia viskas valgoma, pagaminta iš meduolių! „Dovanų meistrų“ įkūrėja Odeta Plakienė pastebi, jog valgomos dovanos yra labai palankiai priimamos gavėjų. Jei jos yra rankų darbo, gardžiai kvepiančios, dekoruotos pagal mokytojo dienos tematiką – tai visapusiškas džiaugsmas ir garantuota gera nuotaika! Įteikę nuotaikingą dekoruotų meduolių rinkinį, neabejotinai maloniai nustebinsite klasės mokytoją ir pagerinsite savijautą. Sukomponuokite meduolius į puokštę ir ji taps smagia bei netikėta altenatyva tradicinėms gėlėms.

Šilkinis šalikėlis ar skarelė – ne tik graži, bet ir apgalvota dovana mokytojui: juk atvėsus orams, tenka labiau rūpintis sveikata, saugotis peršalimų. Subtilus šalikėlis ne tik išspręs šias problemas, bet gali pakeisti išvaizdą, ją pagyvinti! Mokytojai parinkite autorinius natūralaus šilko dirbinius, margintus augaliniais dažais, apsiūtus rankomis, ir tai bus ne tik aplinkai draugiška gera dovana, bet ir meno kūrinys.

Jei sveikinsite mokytoją-moterį, apsvarstykite papuošalą kaip tinkamą dovaną. Renkantis, reikia atkreipti dėmesį į dovanos gavėjos stilių, mėgstamas spalvas, galvoti apie universalų ir neįpareigojantį sprendimą, būtina įsitikinti kokybe. Saugus pasirinkimas – klasikiniai karoliai su keramikiniais burbulais. Juos lengva derinti prie įvairiaspalvių drabužių, o reguliuojant ilgį, kaskart atrodyti naujai.

Dovanų meistrė Odeta Plakienė

Personalizuotos dovanos

„Kiekvieną kartą renkdant dovaną, reikia galvoti apie tą žmogų, kuriam ji bus dovanojama. Kuo labiau dovana atspindės tai, kas svarbu sveikinamam mokytojui, tuo didesnį įspūdi paliks, bus ilgiau atsimenama ir naudojama. Dovana neturi būti brangi, kad būtų įspūdinga. Pavyzdžiui, net ir pieštukas, ant kurio puikuojasi išgraviruotas savininko vardas, turi daugiau šansų tapti mėgstamiausiu ir dažniausiai naudojamu pieštuku“, – pataria O. Plakienė.

Dažnai mokytojams dovanojama jau klasikine tapusi dovana – rašiklis. Tam, kad jis taptų išskirtiniu, išraižykite ant jo mokytojo inicialus, palinkėjimą.

Praktiškos dovanų idėjos

Grupuotis ir dovanoti bendrą dovaną visų klasės mokinių vardu, yra išties praktiškas sprendimas. Tokiu būdu galima parinkti didesnės vertės dovaną ir būti tikriems, kad dovanos nesikartos. Neretai tokiais atvejais renkamasi dovanoti dovanų čekį. Lietuvoje dovanų čekis yra ne tik viena geidžiamiausių dovanų, bet ir dažniausiai dovanojama dovana.

Nors čekis nėra itin originali dovana, jis yra labai naudingas ir beveik visada panaudojamas. Jei kitos išrinktos dovanos gali būti nenaudingos ar tiesiog nepatikti gavėjui, tai dovanų čekio pavidalu padovanoti pinigai visuomet išleidžiami pagal paskirtį.

„Kad dovanų čekis mokytojui būtų apgalvota dovana, parinkite jį pagal darbo specifiką ir pomėgius. Pavyzdžiui, neabejoju, kad knygyno ar kanceliarinių prekių parduotuvių dovanų kortelė netruks pavirsti naudingomis mokytojo tobulėjimo ir darbo priemonėmis. Taip pat tinka patirtį ir malonius įspūdžius dovanojantys kvietimai į renginius ar spektaklius. Pagarbą ir dėmesį parodysite dovanų čekį originaliai supakuodami, pridėdami ranka rašytą padėkos žinutę“, – pataria dovanų meistrė.

Dovana

Dovanos, kuriomis mokytojai neapsidžiaugs

Dovanojimas ir dovanos parinkimas reikalauja tam tikrų socialinių įgūdžių ir įsijautimo į gavėjo situaciją. Čia labai daug vietos interpretacijoms: patiks dovana ar nepatiks, džiugins ar nuliūdins, supras dovanos žinutę gavėjas ar nesupras? Parenkant atmestinai, vietoj džiugios šypsenos gavėjo veide gali šmėkštelėti nusivylimo šypsnys.

Tam, kad kuo daugiau mokytojų spalio 5-tąją šypsotųsi, venkite šių dovanų:

Puodeliai. „Puodeliai yra labai dažna dovana. Tikrai galima rasti puikių ir originalių indų! Gerai, jei puodelį dovanotumėte vos pirmus metus pradėjusiai dirbti mokytojai. O kas, jei mokytojaujama jau ilgiau? Tik įsivaizduokite, kiek puodelių jau yra sukaupta mokytojos kolekcijoje! Ar jūsiškis tikrai sukurs deramą įspūdį ir nebus „tik vienas iš“?“, – abejoja O. Plakienė.

Žvakės. „Būtent ta!“ žvakė yra puiki dovana. Bet kaip žinosite, kad išrinkote būtent tą? Verčiau nerizikuoti.

Interjero detalės. Jei nesate dažnas lankytojas ir artimas mokytojos šeimos draugas, venkite dovanoti interjero detales – nuotraukų rėmelius, paveikslėlius, figūrėles ir panašiai. Nors ir atidžiai parinkta, interjero detalė kaip dovana gali nederėti mokytojo namuose, tokiu būdu tik užimti vietą ir nesukurti vertės.

Didelės vertės dovanos glumina ne tik klasiokų tėvelius, pasirinkusius kuklesnes dovanas, bet ir pačius mokytojus: jas nepatogu ir neetiška priimti, jaučiamas nemalonus įpareigojimas. Kad neįsivyrautų nejauki tyla, dovanokite tokios vertės dovanas, kokias ir pats mokytojas galėtų įsigyti.

Žaislai. Nors įtraukti dovanotojus, t.y. vaikus, į dovanos mokytojui parinkimo procesą yra puiki mintis, visgi dovana turi būti naudinga ir patraukli mokytojui, ne vaikui. Todėl net patys nuostabiausi pliušiniai meškučiai nebus tinkamas dovanos pasirinkimas pedagogui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)