Tikriausiai sudėtinga būtų išvengti kiekvieno audinio, kurį mokslas laiko kenksmingu jūsų odai, tačiau žinodami apie tam tikrų tekstilės gaminių keliamus pavojus galėsite išmintingiau apsispręsti pirkdami naujus drabužius.

Štai sąrašas audinių, kurie blogiausiai veikia jūsų odą. Taip pat – sąrašas, kurį turėtumėte su visam įsiminti eidami į parduotuves, mat kai kurie audiniai gali būti net naudingi jūsų brangiai odai.

Bambuko pluošto audinys

Ir jums bambuko audinys asocijuojasi su minkštučiu, retu audiniu? Tuomet turite žinoti, kad gamtoje bambukas ne toks – natūralus bambukas yra standus ir šiurkštus. Kaip parodė tvarius viršutinius drabužius gaminančio prekės ženklo „Patagonia“ tyrimas, perdirbant bambuką į minkštą sintetinį pluoštą, viskozę, išsiskiria toksiškos medžiagos – anglies disulfidas, natrio hidroksidas, sieros rūgštis, kurie kenkia vaisingumui.

Vilna

Kiekvienas, kurio oda sausa ir kurią greitai ima niežėti, pasakys, kad kai kurie audiniai pagilina šią problemą. Vienas didžiausių kaltininkų – vilna (nepainiokite su švelnia merino vilna). „Live Science“ rašoma, kad vilna gali išprovokuoti net egzemos paūmėjimą, o Mayo klinikos gydytoja Megan Johnston įspėja, kad vilna gali dirginti net normalią, sveiką odą.

Sintetiniai audiniai

Šioje kategorijoje – daugiausia odą dirginančių kaltininkų. Akrilas, poliesteris, viskozė, acetatinis šilkas ir nailonas gamybos proceso metu apdorojami tūkstančiais kenksmingų chemikalų, skelbia „ScienceDaily“. Stokholmo universitete atlikto tyrimo autoriai suskirstė tam tikras medžiagas į keturias sveikatai pavojingas grupes ir ištyrė jų „susidarymą, kiekį, toksiškumą bei tai, kaip greitai jos prasiskverbia į odą“. Didžiausią dviejų medžiagų koncentraciją rado poliesteryje.

Sintetiniuose audiniuose yra ne tik toksiškų chemikalų, jie trukdo odai kvėpuoti – tuo įsitikino kiekvienas, kas karštą vasaros dieną vilkėjo poliesterio drabužį. Į šį audinį stipriai įsigeria kvapai, rašoma straipsnyje „Popular Science“. Galiausiai prakaite esančios bakterijos mėgsta chemines medžiagas, kurių negali sugerti sintetiniai audiniai, taigi susiformuoja puikios sąlygos daugintis nemalonų kvapą skleidžiančioms bakterijoms. Ar bereikia daugiau argumentų, kad poliesteris – vienas kenksmingiausių odai audinių?

Nesilamdantys audiniai

Visi nesilamdantys audiniai yra tokie dėl pavojingo chemikalo – formaldehido. „ScienceDaily“ rašyta, kad ieškoma ekologiškesnių būdų, kaip pagaminti tokius audinius, bet kol kas verčiau rinkitės natūralius audinius ir naudokite lygintuvą.

Vintažiniai audiniai

Vintažiniai audiniai kenksmingi odai dėl pačių paprasčiausių priežasčių. Kaip aiškina portalo „Everyday Health“ konsultuojanti medikė Ava Shamban, „senuose audiniuose ir kailiuose, kurie nėra tinkamai išvalyti ir nebuvo laikomi dulkėms nepralaidžiose pakuotėse, bus dulkių, bakterijų, kurios gali suerzinti odą ir sukelti bėrimą“. Įsigytą vintažinį drabužį pirmiausia nuneškite išvalyti ir tik tada dėvėkite.

Odai sveikiausi audiniai

Tikriausiai jau numanote, kad jūsų odai labiausiai tinka natūralūs audiniai. Tai medvilnė (ypač ekologiška), merino vilna (dėl plonesnio pluošto ji švelnesnė už įprastą vilną), kašmyras, kanapių audinys, šilkas, alpakų vilna ir linas.

Taigi jei jums rūpi odos sveikata, atidžiau rinkitės medžiagas, iš kurių pagaminti jūsų drabužiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)