Jei savimi pasitikime, ne tik tvirčiau jaučiamės, bet ir greičiau atsitiesiame po nesėkmių. Smegenų tyrimai rodo – jei savimi pasitikime, emociniai sunkumai – atstūmimas, nesėkmė ir pan., mus mažiau skaudina, po jų greičiau atsitiesiame, rečiau patiriame nerimą, jaučiant stresą į kraują išsiskiria mažiau kortizolio, jis trumpiau išlieka organizme.

Deja, ne taip lengva sustiprinti pasitikėjimą savimi. Yra daugybė straipsnių, metodų, patarimų, žadančių įkvėpti daugiau savivertės, o realybėje jie nepadeda, kartais netgi pablogina savijautą.
Sunkumai prasideda todėl, kad pasitikėjimas savimi nėra stabilus, jis svyruoja kasdien, jei ne kas valandą. Be to, pasitikėjimas savimi susideda iš nuomonės apie save, iš to, kaip jaučiamės tam tikrose rolėse (kaip sutuoktinis, kaip darbuotojas, kaip tėvas / motina). Kuo daugiau prasmės mums teikia visos gyvenimo sritys, tuo stipresnis pasitikėjimas savimi.

Kita vertus, pasitikėjimas savimi irgi turi turėti ribas. Pernelyg didelis pasitikėjimas savimi (kvepiantis narcisizmu) irgi gana trapus. Tokie žmonės didžiąją laiko dalį jaučiasi gerai, tačiau ir jiems skaudi kritika, neigiamas įvertinimas, o tada sulėtėja psichologinis asmenybės augimas.
Šiaip ar taip, sustiprinti pasitikėjimą savimi įmanoma, tik reikia daryti tai tinkamais būdas.
Štai penki patarimai, kaip sustiprinti menką savivertę:

1. Tinkamai vartokite pozityvias afirmacijas

Pozityvios afirmacijos, kaip antai, „manęs laukia sėkmė“, labai populiarios, tik jos turi vieną trūkumą – žmonės, kuriems trūksta pasitikėjimo savimi, nuo tokių afirmacijų pasijunta prasčiau. Kodėl? Todėl, kad tokios deklaracijos yra kontrastas esamai savijautai. Ironiška tai, kad pozityvios afirmacijos padeda vienam pogrupiui – tiems, kas jau savimi pasitiki. Patarimas – jei pasitikėjimo savimi stinga, rinkitės įtikinamesnes afirmacijas – pavyzdžiui, sakykite: „Atkakliai dėsiu pastangas, kol sulauksiu sėkmės.“

2. Identifikuokite savo stipriąsias puses ir jas plėtokite

Pasitikėjimas savimi stiprėja, kai turime realių pasiekimų mums svarbiose gyvenimo srityse. Jei didžiuojatės savo sugebėjimu skaniai gaminti, dažniau kvieskitės vakarienei svečių. Jei esate geras bėgikas, dalyvaukite maratonuose. Trumpai tariant, pagalvokite, kokios stipriosios jūsų pusės, ir ieškokite būdų jas realizuoti, įtvirtinti.

3. Išmokite priimti komplimentus

Kai mums stinga pasitikėjimo savimi, nesugebame priimti komplimentų, net tada, kai mums labai jų norisi. Taigi užsibrėžkite tikslą toleruoti komplimentus, net jei juos išgirdę pasijuntate nesmagiai. Kad neatmestumėte komplimentų, geriausia būtų iš anksto pasiruošti, kaip į juos atsakyti, pavyzdžiui, „ačiū, kaip malonu tai girdėti“ ir pan. Laikui bėgant impulsas atmesti komplimentus išnyks, o komplimentai suteiks malonumo ir skatins geriau jaustis.

4. Liaukitės save kritikuoti, mokykitės save suprasti

Deja, jei mums trūksta pasitikėjimo savimi, esame linkę dar labiau sau kenkti ir žalojame save kritika. Šiuo atveju reikėtų pakeisti kritiką sau (kuri praktiškai visada neduoda naudos) į savęs supratimą, užuojautą sau. Vos tik įsijungia vidinis kritikas, paklauskit savęs, ką pasakytumėte į tokią padėtį patekusiam draugui, ir pasakykite tai sau. Taip išvengsite destruktyvios savikritikos ir stiprinsite pasitikėjimą savimi.

5. Susirašykite teigiamas savo savybes

O šis pratimas padeda atgauti savivertę po jai suduoto smūgio. Susirašykite savybes, kurios jums aktualios viename ar kitame kontekste. Pavyzdžiui, jeigu jus paliko, susirašykite savo savybes, kurios jums atrodo vertingos būsimuose santykiuose – pavyzdžiui, lojalumas, emocinis atvirumas. Jei nepavyko gauti paaukštinimo darbe, susirašykite, kokios savybės daro jus kompetentingu darbuotoju – pavyzdžiui, esate atsakingi, paisote darbo etikos ir pan. Tada pasirinkite vieną savybę iš sąrašo ir parašykite trumpą esė (dviejų pastraipų), kodėl ši savybė vertinga ir kodėl ateityje ją turėtų vertinti žmonės. Darykite šį pratimą savaitę laiko kasdien arba tol, kol pajusite, kad ėmėte labiau pasitikėti savimi.

Svarbiausia žinoti, kad norint sustiprinti pasitikėjimą savimi, reikia įdėti pastangų, vystyti emocinį intelektą. Tinkamai stiprinant savivertę, sulauksite emocinio ir psichologinio pasitenkinimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)