Kodėl plaukams reikia vitaminų?

Plaukas – ne tokia ir paprasta mūsų kūno dalis. Jį sudaro keratinas, į kurio sudėtį įeina apie 18 aminorūgščių ir kurio gamybai didelę žalą daro aplinkoje esantys laisvieji radikalai bei oksidacinis stresas, rašoma pranešime spaudai. Maža to, mūsų plaukus papildomai veikia aplinka, amžius, genetika, hormonų lygis organizme, įvairios ligos, dietos, patiriamas stresas, nemiga ir, žinoma, netinkamai naudojamos plaukų priežiūros priemonės bei prietaisai. Jeigu plaukai ima šiauštis, lūžinėti ar net slinkti, taip organizmas signalizuoja, kad kažkas ne taip – trūksta vitaminų arba kamuoja koks nors rimtesnis sutrikimas.

Jeigu problemos medicininės, būtina kreiptis į medikus, tačiau, jeigu plaukai „rodo kaprizus“ dėl aplinkos poveikio ar neteisingos jų priežiūros, problemą galima išspręsti visai nesunkiai. Dažniausiai mums, gyvenantiems šalyje, kurioje didžiąją metų dalį nėra saulės ir šviežių vaisių bei daržovių įvairovės (prekybos centruose esantis asortimentas ne visada patenkina būtinus organizmo poreikius), trūksta įvairių vitaminų ir mikroelementų.

„Jeigu organizmui trūksta kokių nors vitaminų, gali sutrikti medžiagų apykaitos procesai, todėl plaukai išsausėja, praranda spindesį, jų galiukai ima šakotis, o kartais plaukai net ima slinkti. Organizmas pats gamina tik labai mažą dalį būtinų vitaminų, tad papildomai jų gauti galima dviem būdais – vartojant kokybišką maistą, jeigu papildomai reikia – ir maisto papildus bei naudojant išorines grožio priemones, praturtintas naudingomis medžiagomis. Tačiau geriausia – šių abiejų būdų sinergija, nes taip organizmą vitaminais praturtinsime ne tik iš vidaus, bet ir išoriškai – tiksliai ten, kur jų labiausiai reikia“, – pataria „Ellips Lietuva“ rinkodaros vadovė Agnė Verbickienė.

Tepami plaukų vitaminai veikia ten, kur reikia

Anksčiau, naudojant šampūnus, kondicionierius ar plaukų kaukes, buvo galima pagerinti plaukų vaizdą arba bent sušvelninti jiems daromą neigiamą aplinkos poveikį, tačiau dabar šią grožio rutiną galima papildyti tepamais plaukų vitaminais.

„Įprastai vartojami vitaminai yra kompleksiniai – juose yra kelių vitaminų ir mikroelementų derinys. Kadangi kiekvienas jų yra atsakingas už skirtingų organų ir organizmo funkcijų veiklą, vieni vitaminai gerina odos, o kiti – plaukų būklę. Tačiau gali būti, kad dėl lūžinėjančių ir slenkančių plaukų „kalta“ netinkama jų priežiūra arba vieno vitamino trūkumas, tad, vartojant maisto papildus, atsiranda galimybė perdozuoti kitų vitaminų, kurių organizmui visai netrūksta. Be to, maisto papildų efektas jaučiamas tik juos naudojant ilgą laiką – kol organizme atstatomas vitaminų balansas. Grožio pramonė apie tai pagalvojo, sukurdama tepamus plaukų vitaminus, kurie veikia tiksliai ten, kur jų labiausiai reikia, o jų naudojimą galima lengvai reguliuoti pagal poreikį“, – šypsosi A. Verbickienė.

Kokių vitaminų reikia plaukams?

Pagrindiniai plaukų sveikatos ir grožio vitaminai yra A, E, C ir B5, todėl tepami plaukų vitaminai yra prisodrinti būtent jų. Kad teigiamas vitaminų efektas nebūtų lengva ranka nubrauktas kasdienių grožio ritualų, šioje nenuplaunamoje grožio priemonėje yra veikliųjų medžiagų, apsaugančių plaukus nuo karščio, UV spindulių, chloro ir jūros druskos poveikio.

Kaip šie vitaminai veikia?

Vitaminas A

Tai stiprus antioksidantas, kuris teigiamai veikia visas ląsteles, skatina jų atsinaujinimą bei kolageno gamybą – dėl šios savybės plaukai nepraranda drėgmės, blizgesio ir yra elastingi.

Vitaminas E

Tai vienas stipriausių gamtoje randamų antioksidantų, kuris spartina kolageno gamybą. Šis baltymas plaukams yra tarsi statybinė medžiaga, tad, veikdamas kartu su keratinu, stiprina plaukus ir skatina jų augimą – dėl kolageno trūkumo plaukai nebėra tokie vešlūs ir žvilgantys. Be to, vitamino E antioksidacinės savybės apsaugo plaukus nuo neigiamo aplinkos poveikio ir UV spindulių, o tepamas tiesiai ant plaukų, E vitaminas gali sumažinti plaukų galiukų šakojimąsi, tai reiškia – padidinti plaukų apimtį ir ilgį.

Vitaminas C

Stipriausias antioksidantas, kuris ne tik stimuliuoja kolageno sintezę, bet ir apsaugo plaukus nuo aplinkoje esančių laisvųjų radikalų poveikio – dėl jų plaukai lėčiau auga, greičiau sensta ir net gali pradėti slinkti.

Vitaminas B5

Šį už regeneraciją atsakingą vitaminą plaukai pasisavina geriausiai. B5 uždaro pasišiaušusius plaukų žvynelius, atgaivina ir pamaitina pažeistus bei nualintus plaukus.

„Žinoma, nereikia iš tepamų vitaminų tikėtis stebuklo, jeigu mityba, gyvenimo būdas ir plaukų priežiūra yra netinkama. Svarbu vasaros metu vengti karštų saulės spindulių ir plaukus pridengti kepurėmis ar skarelėmis, į savo racioną įtraukti daug vaisių, daržovių ir riešutų, kasdienėms procedūroms pasirinkti geriausiai jums tinkančias plaukų priežiūros priemones, o karštas žnyples ar plaukų džiovintuvą naudoti tik esant būtinybei ir plaukus atitinkamomis grožio priemonėmis apsaugojus nuo karščio. Sveikus ir gražius plaukus šiais laikais gali turėti visi – net tie, kuriems gamta jų šiek tiek pašykštėjo“, – sako A. Verbickienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)