Šis tyrimas – kol kas didžiausios apimties iš iki šiol atliktų tyrimų. Šio ir mažesnės apimties ankstesnių autoriai norėjo atkreipti dėmesį į laikinus vakcinų nuo koronaviruso poveikius. Ankstesniuose tyrimuose dalyvavo tik menstruacijas patiriančios moterys, rašoma nytimes.com.

Vakcinos nuo COVID-19 užkirto kelią daugeliui mirčių ir sunkioms komplikacijoms po ligos. Kai moterys ėmė skųstis sutrikusiu menstruacijų ciklu po vakcinų, daugelis medikų iš pradžių nemanė, kad yra pagrindo nerimauti.

Tyrimas buvo išpublikuotas praėjusį penktadienį leidinyje „Science Advances“. Jo duomenimis, 42 porc. moterų, kurių menstruacijos buvo reguliarios, po skiepų pastebėjo gausesnį kraujavimą, 44 proc. nepastebėjo jokių pokyčių, o 14 proc. teigė, kad kraujavimas pasidarė mažesnis. 39 proc. lytį keičiančių asmenų, kuriems taikoma hormonų terapija, 71 proc. ilgalaikį poveikį turinčias kontraceptines priemones vartojančių moterų ir 66 proc. moterų, kurioms – menopauzė, po pirmo arba po abiejų skiepų susidūrė su netikėtu kraujavimu.

„Manau, žmonės turi žinoti, kad taip būna, kad nebijotų, nebūtų šokiruoti ir nenustebtų“, – teigė biologijos ir antropologijos daktarė Katharine Lee iš Vašingtono universiteto, kuri buvo pagrindinė tyrimo autorė.

Daktarė C. Lee įspėjo – tyrimo rezultatai nebuvo lyginami su kontroline nesiskiepijusių žmonių grupe. Galbūt moterys, pastebėjusios menstruacijų ciklo pokyčius po vakcinos, buvo tarp labiausiai tikėtinų tyrimo dalyvių. Šiaip ar taip, šio tyrimo duomenys sutampa su ankstesniais mažesnių apimčių tyrimais, kurių dalyvės pranešė apie menstruacijų ciklo pokyčius, įvykusius pasiskiepijus.

Įdomu, kad naujame tyrime užfiksuota ir tai, kad tam tikrai demografinei grupei didesnė tikimybė susidurti su menstruacijų ciklo pokyčiais; pasak C. Lee, galbūt tai paskatina pasiruošti tokiems pokyčiams.

Pavyzdžiui, gausesnes menstruacijas po skiepų pastebėjo vyresnės moterys. Tyrime dalyvavusios moterys, kurios vartojo hormoninius kontraceptikus, praeityje buvo nėščios, turėjo endometriozę, cistų ar policistinių kiaušidžių sindromą, dažniau susidūrė su gausesniu kraujavimų po skiepų. Įdomu ir tai, kad po skiepų karščiavusioms ar patyrusioms silpnumą moterims, dažniau sutriko ir menstruacijų ciklas.

Ar reikėtų skiepytis tam tikru ciklo metu?

Ekspertai sutaria – chaosas, kurį COVID-19 gali sukelti organizme (taip ir ilgalaikiai poveikiai) yra kur kas baisiau, nei galimi skiepų šalutiniai poveikiai. Jų teigimu, laikini menstruacijų ciklo pokyčiai netūrėtų būti priežastis atsisakyti palaikomojo skiepo. Kadangi infekcijų vėl daugėja, atidėjus skiepijimąsi dviem savaitėms ar ilgesniam laikotarpiui, didėja rizika užsikrėsti COVID-19.

Žinoma, svarbu stebėti savo organizmo reakciją į skiepą. Pasak bioetikos ekspertės Keishos Ray, menstruacijų ciklo pokyčius po skiepo reikia pripažinti – kuo didesnis skaidrumas, kuo aiškiau pranešama apie galimus ciklo sutrikimus ar kitus šalutinius pokyčius, tuo mažiau žmonės turės dvejonių dėl skiepų.

„Stengiamės būti sąžiningi. Stengiamės pranešti apie žmonių patirtis“, – teigė daktarė C. Lee. Ji tikisi, kad naujas tyrimas paskatins dialogus apie žmonių sveikatą, o ateityje paskatins atlikti didesnių, įvairiapusiškesnių tyrimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją