2022-aisiais mūsų šalyje susituokė 16 tūkst. porų, o daugiau nei 7 tūkstančiai išsiskyrė. Taigi, beveik kas antra pora. Tačiau skyrybų advokatas sako, kad ši statistika kiek klaidinanti, nes ji neapima realios gyvenimiškos situacijos. Juk daug porų gyvena atskirai ir seniai vienas į kitą žiūrėti nebegali, nors oficialiai santuokos nenutraukia. „Faktinė skyrybų statistika turėtų būti apie 70 proc.“, – laidoje „Kasdienybės herojai“ sako advokatas.

„Egzistuoja tokių, sakykime, egzotiškų skyrybų priežasčių. Visiškai nesenas atvejis, kuomet buvo šeima, susilaukė dviejų gražių vaikų. Ir vyras buvo neištikimas. Tik viena maža detalė – su kitu vyru.

Jis palieka žmoną dėl kito vyro. Lietuvoje išties yra tokių atvejų. Ir žinote, jeigu tokie atvejai mane, kaip advokatą, prieš 10 metų kažkiek stebino, dabar manęs nestebina. Svingerių vakarėliai – ir tai skyrybų bylose atsiduria.

Skyrybos

Jeigu šalys nesusitaria, teismas – jūsų paslaugoms, viskas tuomet yra keliama į paviršių. Visos santuokos iširimo priežastys. O jų nuslėpti anaiptol ne visada pavyksta“, – sako D. Židanavičius.

O kiek gi kainuoja skyrybos? Dainius patikina, kad jeigu sutuoktiniai dėl visko sutaria tarpusavyje, išsiskirti galima ir už 1000 eurų, tačiau Lietuvoje yra skyrybų bylų, besitęsiančių daugiau nei penkerius metus. Tuomet jau tenka pakloti ir dešimtis ar net šimtus tūkstančių eurų.

Advokatas pasidžiaugia, kad Lietuvoje vis populiarėja povedybinės arba ikivedybinės sutartys, kurios dažniausiai pasiteisina ir kilus ginčams išsprendžia labai daug problemų.

Standartiškai povedybinėje ar ikivedybinėje sutartyje nurodomas kiekvienam iš sutuoktinių asmeniškai priklausantis turtas bei kaip jis bus dalinamas ateityje, jau santuokoje. Tačiau šiose sutartyse neretai būna aptartos ir daug subtilesnės detalės.

Skyrybos

Pavyzdžiui, kompensacija už kartu pragyventų metų skaičių. „Bet jeigu dėl jūsų kaltės yra nutraukiama santuoka, dėl jūsų neištikimybės, jūs kompensacijos netenkate. Būna tokių dalykų sutartyse“, – patikina Dainius.

Advokatas sako, kad povedybines sutartis sudaro, be abejonės, dažniausiai pasiturintys žmonės.

Visą interviu žiūrėkite vaizdo įraše.

Gyvenimo būdo laida „Kasdienybės herojai“ – tai stiprių asmenybių jaudinančios gyvenimo istorijos. Kas savaitę – interviu su gerai žinomais, o gal išskirtinį gyvenimo būdą pasirinkusiais žmonėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)