Argi ne keista, kad suaugę žmonės daugiau nei tūkstantį kartų per metus suranda progų save pakritikuoti – dažniausiai dėl plaukų, odos ir svorio?

Deja, tiesa būtent tokia. Net vienas iš penkių britų (vadinasi, 21 proc. suaugusio šalies kontingento) yra didžiausi savo pačių kritikai. Taip teigiama tyrimo, per kurį pavyko apklausti 2 tūkst. žmonių, išvadose. Teigiama ir dar šis tas, būtent – kad 27 proc. respondentų to, ką pasako savo adresu, nepasakytų apie jokį kitą žmogų.

Be jau minėtų plaukų, odos ir svorio, žmonės taip pat (nors kiek rečiau) reiškia nepasitenkinimą savo dantimis, pilvu ir kojomis, rašo „The Mirror“.

Moterys į savikritiką yra linkusios labiau nei vyrai: moterys sau priekaištų išsako vidutiniškai keturis kartus per dieną (vadinasi, per metus susidaro 1 460 kritinių pastabų), o vyrai – tris kartus per dieną.

Remiantis įmonės „Tu Clothing“ užsakytos apklausos rezultatais, vienas iš keturių Didžiosios Britanijos piliečių (26 proc.) su amžiumi tampa vis kritiškesnis savo išvaizdos atžvilgiu.

Kaip rodo apklausa, kol priima sprendimą, kaip rengtis, brandaus amžiaus žmonės apmąsto bent penketą drabužių komplektų. Netinkamais dažniausiai jie laiko tuos drabužius, kuriems jaučiasi per stori arba per seni, be to, nesijaučia patenkinti tada, kai drabužis pernelyg atidengia rankas arba kojas.

Daugelis apklaustųjų paprastai stengiasi pasirinkti kuo saugesnį variantą. Matyt, nenuostabu, kad įvardydami daugiausia pasitikėjimo suteikiančią spalvą apklausos dalyviai dažniausiai minėjo juodą.

Antroje vietoje pagal komforto skalę atsidūrė mėlyna ir pilka spalvos: tik 21 proc. apklausos dalyvių nurodė mėgstantys geltoną ir tik 19 proc. – oranžinę.

Kad ir kaip būtų, 21 proc. išreiškė norą lygiai kaip vaikystėje drabužių parduotuvėje rinktis tai, kas iš tiesų patinka, kas traukia akį.

Su „Tu Clothing“ bendradarbiaujanti aktorė ir televizijos laidų vedėja Zoe Hardman ragina žmones rengtis ir drabužius rinktis su džiaugsmu.

„Vasarą daug kas nedrįsta atidengti tų kūno vietų, kurios kitu metų laiku paprastai būna uždengtos. Ypač daug skrupulų žmonėms kelia pilvo, šlaunų ir žastų atidengimas“, – sako ji.

„Noriu, kad bent šią vasarą kiekvienas įsiklausytų į savo „vidinį vaiką“ ir į aprangą pažvelgtų bent kiek atsainiau“, – tęsia Z. Hardman.

„Vaikai juk mėgsta rengtis taip, kad su drabužiais atrodytų šauniai, ir visiškai nepaiso pašalinių nuomonės.“

„Noriu paraginti žmones nebijoti paklusti unikaliam stiliaus pojūčiui, žaisti įvaizdžio detalėmis ir mažiau nerimauti dėl to, ką pagalvos kiti.“

„Vasara – pats tinkamiausias metas rengtis ryškiais, raštuotais drabužiais, didinančiais pozityvų nusiteikimą ir teikiančiais pasitikėjimo savimi.“

Anot tyrimo iniciatorių, mažiausiai pasitikinčios savimi moterys jaučiasi tada, kai yra apsivilkusios bikinį (apie tai prisipažino 31 proc. apklaustųjų) ir maudymosi kostiumėlį (33 proc.). Vyrų pasitikėjimą savimi labiausiai gniuždo maudymosi glaudės (20 proc.) ir aptempti trikotažiniai marškinėliai (19 proc.).

Bemaž ketvirtadalis brandaus amžiaus apklausoje dalyvavusių britų (23 proc.) prisipažino, kad paprastai tenka paklaidžioti po parduotuves, kol randa sau tinkamų drabužių.

Lygiai tokia pati dalis (23 proc.) nurodė ypač paisantys, ką apie juos pagalvos kiti, o 18 proc. prisipažino, kad vasara jiems kelia baimę, kadangi šiltuoju sezonu klausimas, ką rengtis, ypač paaštrėja.

28 proc. žmonių, kaip paaiškėjo, mano, kad rengtis tam tikro stiliaus drabužiais jau nebeleidžia amžius. Moterų atveju tokia nuomonė susiformuoja sulaukus 32-ejų, o vyrų – 38 metų.

Penktadalis apklaustųjų paminėjo, kad apie tai, jog tam tikriems drabužiams yra per seni, jiems sakė kiti žmonės. Apklausa atskleidė, kad 44 metai yra visuotinai priimtina riba, kada dar galima vilkėti bikinį.

Dar paaiškėjo, kad vyresnės nei 47-erių moterys paprastai laikomos per senomis, kad mūvėtų tampres, 43-ejų – kad spraustųsi į trumpą palaidinę, o 46-erių – kad segėtų mini sijoną.

Trys iš dešimties (31 proc.) vaikų turinčių apklaustųjų prisipažino leidžiantys atžaloms parinkti jiems drabužius iš turimo garderobo, o 27 proc. paminėjo vaikų nuomonės atsiklausiantys parduotuvėse.

Daugiau nei ketvirtadalis (27 proc.) kartais rengiasi taip pat, kaip jų atžalos.

Trečdalis (34 proc.) įmonės „OnePoll“ surengtoje apklausoje dalyvavusių mamų ir tėčių nurodė, kad jų vaikai visiškai nesijaudina, ką aplinkiniai pagalvos apie jų aprangą.

Įmonėje „Tu Clothing“ produkto vadovo pareigas einanti Emma Benjafield pasakė štai ką: „Nekantriai laukiau vasaros, nes manau, kad nėra geresnio meto, kai galima pamiršti apie kūno netobulumus ir į valias pasidžiaugti spalvomis, raštais ir piešiniais.“

„Raginame visų amžiaus grupių žmones paprasčiausiai atsipalaiduoti ir rengtis taip, kaip norisi, – nieko nebijoti ir negalvoti, ką mano aplinkiniai“, – pridūrė ji.

„Kaip rodo apklausos rezultatai, žmonės mano esantys per seni tam tikriems drabužiams, bet mes galvojame, kad tai tik mitas, kurį reikėtų išsklaidyti.“

„Visi turėtų rengtis tai, ką nori, ir taip, kaip nori. Mada, šiaip ar taip, turėtų būti tik žaidimas, nuteikiantis pakiliai ir išlaisvinantis.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją