Barbė pasaulį išvydo 1959-aisiais. Sukurta amerikiečių verslininkės Ruth Handler, o pagaminta vienos žinomiausių Amerikos žaislų kompanijos „Mattel“, Barbė buvo pavadinta Ruth dukros garbei. Tiesa, moters sūnus taip pat neliko nuskriaustas. Garsusis Barbės partneris Kenas buvo pavadintas kūrėjos sūnaus garbei. Barbaros ir Kennetho Handlerių garbei.

„Mattel“ kompanija, įsikūrusi Kalifornijoje, viename pajūrio miestų, visai arti, ko gero, svarbiausio valstijos oro uosto, El Segundo, yra pagaminusi ne vieną legendinį žaislą. Jų sąskaitoje – ir lietuvių pamėgtas žaidimas „Uno“, o taip pat – ir mažiesiems pažįstami „Hot Wheels“ žaislai: mašinytės, joms skirtos trasos ir su tuo susijusios detalės.

Vis dėlto Barbei lygių nebuvo. „Mattel“ pardavė daugiau nei bilijoną barbių ir jos ne kartą žymiausiuose pasaulio leidiniuose buvo vadinamos populiariausiomis pasaulio lėlėmis. Ir iš tiesų – vargu, ar nors viena mergaitė, augusi ten, kur tų barbių buvo galima įsigyti, nors vienos tokios neturėjo.

Lėlės kūrėja Ruth Handler pasakojo Barbę sugalvojusi stebėdama savo dukrą. Anuomet lėlės daugiausia imitavo kūdikius. Tuo metu Barbara žaisdama su popierinėmis lėlytėmis šioms dažnai suteikdavo suaugusiųjų vaidmenis.

Anuomet moteris pasiūlė idėją savo vyrui, „Mattel“ kompanijos bendraturčiui, tačiau niekas ja nesusidomėjo. Tik vėliau, šeimos kelionės į Vokietiją metu, parduotuvės vitrinoje Ruth pamatė vokiškąją Barbės pirmtakę: Bild Lili lėlytę, imituojančią suaugusią moterį, vaikiško filmuko heroję.

Tąkart Ruth nupirko tris tokias lėlytes, kurių pasaulyje apskritai buvo parduota apie 130 000. Vieną ji padovanojo dukrai, o kitas dvi parvežė į Ameriką, kad parodytų „Mattel“, ką ji turėjo galvoje.

Barbė išvysta pasaulį

Taip 1959-aisiais Niujorke pasaulį išvydo Barbė, kuri buvo pristatyta dviem variantais: šviesiais ir tamsiais plaukais. Pirmoji lėlė vilkėjo vientisą maudymosi kostiumėlį, išpuoštą zebro raštais, turėjo surištą plaukų uodegą, akinius nuo saulės. 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)