Šis pokalbis įvyko per susitikimą parlamente, kur grupė Jungtinės Karalystės įžymybių, parlamento narių ir gydytojų susirinko išklausyti eilinių moterų liudijimų apie kančių kelius, kuriuose teko praeiti, kol pagaliau joms buvo nustatyta menopauzė, rašo „The Independent“.

Lucinda prisipažino, kad pirmą kartą menopauzės simptomus pajuto sulaukusi 41-ų.

Trejetą paskesnių metų jai, kaip pati teigė, teko išgyventi naktinio prakaitavimo, smegenų rūko epizodų, kęsti žarnyno keliamas problemas, ausų infekcijas ir kitas neaišku kodėl pasireiškusias ligas bei sutrikimus, kuriems užeidavus ji, aišku, kreipdavosi į savo bendrosios praktikos gydytoją.

Deja, ilgus metus niekas jai taip ir nepaaiškino, kodėl pakriko sveikata. Tik per vizitą pas odontologą išmušė tiesos akimirka – moteriai pagaliau buvo paaiškinta, kad juntamus negalavimus reikėtų sieti su menopauzės simptomais.

„Po maždaug trejų su puse metų paaiškėjo, kad man buvo prasidėjusi premenopauzė, – kalbėjo Lucinda. – Odontologas man pasakė, kad dantenų liga, kuria tuo metu sirgau, yra susijusi su kritusiu estrogeno lygiu. Tas faktas buvo konstatuotas pirmą kartą, nors iki tol maždaug aštuonis kartus buvau kreipusis į gydytoją.“

Odontologas, anot Lucidos, paaiškino, kad juntami simptomai gana dažnai reiškiasi vidurinio amžiaus moterims ir jie signalizuoja apie premenopauzę.

Parlamente susirinkusi aktyvių moterų grupė, pasivadinusi „Menopause Mandate“, ragina pasirūpinti, kad bendrosios praktikos gydytojai, taip pat kiti sveikatos priežiūros sistemoje dirbantys specialistai gautų adekvatų išsilavinimą, ypač susijusį su menopauze, ir skirtų atitinkamo gydymą.

Susitikime dalyvavusi gydytoja Juliet Balfour akcentavo, kad būtina padidinti konkrečios specializacijos gydytojų skaičių ir įsteigti daugiau į menopauzės problemas orientuotų klinikų.

„Tikėtis, kad bendrosios praktikos gydytojai, gali žinoti viską, yra nerealu, vis dėlto norime, kad kiekvienas bendrosios praktikos gydytojas turėtų elementarių žinių, kuriomis remdamasis galėtų nusiųsti pacientę pas atitinkamą, specifinį išsilavinimą įgijusį specialistą. Taigi, kiekvienu atveju reikėtų pagalvoti apie nukreipimą pas menopauzės ekspertą“, – pridūrė J. Balfour.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją