Pateikiu populiaresnius toksinių moterų tipažus.

Žemos savivertės kvaiša

Krizena po kiekvieno sakinio – emocinė jos branda prilygsta keturiolikos metų paauglei – savo kailyje ji jaučiasi nepatogiai ir savo infantilišku kikenimu sklando įtampą. Mėgsta save kvailinti ir žeminti: „Oi kokia aš višta, chi chi cha cha“. Galvoja, kad taip pasakydama atrodo moteriška ir žavi.

Lengvai manipuliuojama ir pastumdoma. Ją iš esmės laiko kvailele, bet ji gerai atlieka savo funkcijas namie ir darbe, kokios jos bebūtų. Neaukšto intelekto, baikšti, kompleksuota, miega su naktiniais baltiniais, kokius dėvi pagyvenusios moterys ir bijo savo pačios seksualumo. Žodžio seksas nevartoja, vietoj jo – eufimizmus, kurie yra būdingi moterims, bijančioms tikro, nesupresuoto žodžio stiprybės (pvz. „myliukas“). Sako darbelis, tėvelis, vaikelis, vyrelis. Pilni, brandūs žodžiai ją gąsdina. Ji ir menstruacijų nevadina menstruacijomis, o pašnibždomis sako „susirgau“, lyg menstruacijos būtų liga ar gėda. Visada derinasi prie masių ir daro taip, kaip kiti. Jai sunku priimti sprendimus, todėl visada tariasi su draugėmis arba vyru. Savo vyrą labai gerbia ir klauso, jam ji tokia tiko, nes ieškojo lengvai valdomos motinos savo vaikams. Vyras susiradęs meilužę – žmonai seksualinio potraukio nebejaučia dėl jos sekso baimės ir jaunatviško davatkiškumo. Jaunoji davatka maitina savo sielą pigiais meilės romaniūkščiais. Visą gyvenimą atitarnavusi kitiems ir šokusi pagal kitų dūdelę, ji ir rojuje paskui angelus lakstys su pašluoste ir dulkių siurbliu.

Kieta karjeristė

Moterys jai slapčia pavydi ir norėtų tapti kaip ji. Vyrai norėtų būti prispausti jos aukštakulnio kulniuku kompromituojančioje pozoje.

Nuo jos pulsuoja pasitikėjimas savimi, charizma, šarmas. Gerai atrodo, pritampa vyrų draugijoje, su jais ji jaučiasi lygiavertė, ir verslo ar kitus reikalus su vyrais tvarko kietai sugriebusi juos už jų delikačių zonų. Tokias vadina boba su kiaušais, bet ji dėl to nesijaučia blogai, nes išsikovojo pagarbą ir pasiekė karjeros aukštumų, galimai turi savo verslą. Ji savamokslė – sistemingai lipti per kitų galvas ir siekti savo tikslų išmoko pati, sluoksnis po sluoksnio kaip lupdama svogūną ji pamažu išmoko atsikratyti moterims būdingo jautrumo, trypčiojimo vietoj, galvojimo ką apie ją galvoja kiti. Pasaulį ji mato kaip „dog eats dog“ realybę. Kitos moterys jos nesupranta, bet gerbia ir prisibijo. Ryžtinga, bebaimė, ji kasdien dirba ir elgiasi būdu, kokiu karatistai rankos smūgiu perskelia plytą – jos energija nukreipta taip tiksliai, kaip chirurgo skalpelis operacinėj. Dėl šitų savybių kai kurie jos širdies siekiantys vyrai jos prisibijo, žemesnės savivertės vyrai su dideliu ego jos draugijoje gali jaustis nustelbti ir ne tokie svarbūs, todėl rasti lygiavertį partnerį jai sunku. Niekieno nemokyta ir nefinansuojama, ji viską gyvenime išmoko ir užsidirbo pati.

Rūpestingoji motušė, motininio tipo moteris

Ji kito identiteto apie save neturi, jaučiasi patogiai tik motinos rolėje. Ji laksto aplink kaip kvaksinti antis ir visiems nurodinėja, ką daryti. Savo motinišką rolę ji demonstruoja ne tik savo ar svetimiems vaikams, bet ir suaugusiesiems, tarp jų – ir savo vyrui. Tiesa, nuoširdaus rūpesčio ten maža, jai tiesiog labai patinka, kai aplinkiniai šokinėja pagal jos dūdelę ir ją tokiu būdu įprasmina. Tokios yra nekaltai atrodančios rūpintojėlės, bet jos yra pasyviai toksiškos. Šitas tipažas įkyriai bruks kavos, arbatos, užkandukų, „gal dar balandėlių, vaikai“ („ačiū, mama, mes jau pavalgėm tris pietus ir išgėrėm šešias kavas“), ji yra kaip ta įkyri Kalėdinių pietų šeimininkė, kuri bando įkišti persivalgiusiems svečiams dar vieną kąsnelį žąsies, kad po to jie užverstų kanopas arba eitų gelbėtis kaldami virškinimo fermentus.

Jai patinka situacijos, kur ji auka, ir reikia dėl kažko aukotis, arba vyksta kažkokios dramos ir ji gali tapti organizuotoja, padėjėja, parūpintoja.

Užuot savo energiją nukreipusi į karjerą arba darbą, kaip daro protingos moterys, ji skundžiasi ir garsiai verkia.

Kalbas apie seksą, seksualumą, erotiką laiko nepadoriomis, užtat pasislėpusi skaito „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“ ir visus jų tęsinius ir slapčia pafantazuoja apie vibratorių.

Madam

Asociatyvioji nuotr.

Išsičiusčiusi poniutė, kuriai viskas šlykštu, kas ne aukščiausios klasės. Mėgsta aplink save suburti žemesnės savivertės žmonių, kad jai patarnautų ir pabrėžtų, kokio ji puikumo. Jai patinka dėmesys, dovanos, vergavimas. Turi, beje, saikingai išlavintą skonį, domisi interjero dizainu, išprususi, neretai intelektuali.

Greičiausiai narcisistinio asmenybės tipo. Vyras daro viską nuo buities, augintinių ir atžalos ganymo, o ji iš esmės nelabai ką daro, išskyrus merkia šviežias gėles dizainerių sukonstruotoj svetainėje, kviečiasi namo draugus pietų, kad pasipuikuotų dizainerio darbu, investicijomis, pajamomis. Dažnai vaikšto po grožio salonus, kirpėjas, visokius anticeliulitinius įpakavimus, purvo vonias ir masažus. Save prisižiūri, bet sportuoti jai nepatinka. Kalba šiek tiek per nosį, tęsdama žodžius, nes taip mandriau ir išsiskiria iš minios. Patinka vyrams, kuriems patinka vos krutančių porcelianinių lėlių tipažas.

Klasės ir univero gražuolė, nekvaila, mokanti manipuliuoti aplinka ir ypač vyru savo naudai. Vaikų pagimdė vieną, bet daugiau negimdys – per daug vargo buvo. Buitimi neužsiima, tam yra samdoma pagalba, vyras. Dirba, bet tik dėl vaizdo ir nuobodulio – ją pilnai išlaiko turtingi tėvai ir tarnu tapęs vyras. Iš esmės tuščia, jai svarbiausia ką aplinka apie ją galvoja ir kokias naudas ji gali iš aplinkos gauti.

Pilka ofiso tarnautoja, uoli nine to five arėja

Skirtingai nuo karjeristės, kuri turi labai konkrečius planus, tikslus ir numatytą ateitį, šita tik vegetatyviai egzistuoja ofisinėje erdvėje, kaip apleistuose namuose džiūstantys augalai, atlikdama jai iš aukščiau nuleistą darbą ir nekvestionuodama kas, kodėl ir kaip.

Jai neįdomu, kaip vyksta verslas (ar kurioje srityje bedirbtų), nes jeigu būtų buvę įdomu, stebėdama ir užduodama teisingus klausimus, ji jau galėjo būti pasiekusi labai neprastų rezultatų. Neambicinga, buka, jai kaip robotui patinka atlikti užduotis pagal komandas, ir tik tiek, kiek iš jos reikalaujama, nė lašu daugiau.

Sprendimus patiki vyrui. Ji darbe yra tam, kad kartą per mėnesį parneštų algą savo poreikiams – drabužiams, kosmetikai, pramogoms. Už pragyvenimo kaštus ir vaikų išlaidas atsakingas jos sunkiai dirbantis vyras, ji nesuka dėl to galvos.

Jeigu turi kažkokį hobį po darbo, tai čia jau pažengęs tipas – paprastai tokios ribojasi serialų žiūrėjimu, tuščių blizgančių žurnalų skaitymu, labai mėgsta apkalbas, linkusi į horoskopus, liaudies išmintį, plėšomus sieninius kalendorius su patarlėmis.

Vidutinybė, standartas, tuščias skaičius statistikos lentelėje. Ji yra tokio nuobodumo, kad net norėdama negeba būti toksinė.

Pilka kaip cepelinų spalvos dangus Lietuvoj. Ji yra tokia pilka ir nuobodi, kad ją bekurdamas Dievas danguje iš nuobodulio užmigęs nukrito nuo savo plunksnomis kaišyto pjedestalo.

Toksinė kitų gyvenimus ėdanti manipuliuojanti kalė su aukos sindromu

Toksinė kalė yra stipriai aplinkai kenkianti moteris, jos metodai dažnai gerokai peržengia ribas. Ji gali nesukrutindama nė vieno veido raumenėlio išduoti savo vaikus. Jos mentalitetas primena psichopatų ir narcizų: ji neturi empatijos jausmo, įgudusiai manipuliuoja.

Šios moterys kažkokių savo gabumų neturi, bet yra išmokusios puikiai prisitaikyti ir manipuliuoti aplinka, kad atrodytų, kad tie gabumai yra. Ji yra kaip kasnakt įsisiurbianti į kaklą vampyrė Stokerio „Drakuloje“. Ji yra dėjusi skersą ant aplinkos.

Vyrai jos gyvenime būna pagal suplanuotą scenarijų, patinka su problemomis – tokios dažniausiai turi kodependinius ryšius, nes tada gali mirkti dramose, isterikuoti, garsiai skųstis ir verkti. Tinka užslėpti alkoholikai, narkomanai, kitos panašaus silpnumo aukos, pasiduodančios jos kontrolei. Jos be gailesčio gali pliekti savo vaikus, net vyrą – bent jau emociškai jį yra visiškai supresavusi. Galvokite Amber Heard – graži isteriška abjuzerė, patologinė melagė ir manipuliuotoja. Veidmainė, savimi nepatenkinta, prireikus naudoja šantažą ir kitas manipuliacines technikas. Šita yra ėdikė, ir ji mėgsta ėsti aplinką, kad ji kažką darytų dėl jos. Ji neturi emocinės higienos įgūdžių, todėl galvoja, kad už jos jausmus yra atsakingi visi aplinkiniai, tik ne ji pati. Normalūs, adekvatūs aplinkiniai, pajutę jos energiją, bėga, o mėgstantys save realizuoti per buvimą auka, lieka. Jos valanda išmuš nebent mirties valandą, kur ją Liuciferis džiugiai trindamas rankas ir maišydamas verdančią smalą su žmonių liekanomis pasiims į pragarą. Ji yra tokia toksinė, kad net paprasti vidutiniai pragaro velniūkščiai, dirbdami su ja, spjaudosi.

Tėvų perlepinta milenielsė

Draugės

Tokios rūšies milenialsai galvoja, kad gyvenimas yra šampano purslai, vaikščiojimas žiedlapiais, drybsojimas patogiai tarp pagalvių, kai juos vėdina vėduoklėm iš visų pusių šokinėjantys masažuotojai.

Šitie nors dažnai protingi, dažnai be saiko išlepę, nemokantys prisiimti atsakomybės, reikalauja teisių ir pripažinimo vos išmokę kalbėti, ir jaučiasi labai vertingi.

Šito tipažo moteris – neambicinga, nes niekada gyvenime nebuvo priversta išlikti – tėvai, nuolankiai nulenkę galvas, supirko ir apmokėjo viską, ko jai gyvenime reikėjo – nuo pirmos kosmetikos iki pirmo automobilio ir apstatyto buto Vilniaus centre. „Mūsų mergytei – tik viskas, kas geriausia“, – į ūsą šypso jie.

Šios moterys arba be saiko gastroliuoja po užsienius, žinoma, iš tėvų kišenės, arba studijuoja antrą bakalaurą arba magistrą, nes nelabai žino, ką daryt su savo laiku. Pašaukimo nejaučia niekam, nebent šešių valandų darbo dienai ir kartą per mėnesį įkrentančiam atlyginimui. Kartais, trūkus tėvų kantrybei ir artėjant trisdešimtmečiui, jos būna privalomuoju būdu išsiųstos dirbt į ofisą (vienintelė joms patraukli darbo alternatyva, iškart po brangiai apmokamų influencerių specialybės, dėl kurios joms trūksta strategijos ir sumanumo, todėl nepavyksta), kur reikalauja jau minėtos šešių valandų darbo dienos, pertraukų kas pusvalandį, kavos aparato prie pat stalo, kad nereiktų stotis ir šaldytuvo su anime herojų atšaldytais limonadais, specialiai parskraidintais iš Japonijos (taip matė kažkada Niujorko ofisuose). O taip pat – masažų, baseinų ir asmeninio asistento. Jos nesupranta, kad techniškai pačios ir yra tos asistentės.

Eidamos per gatvę jos nepakelia nosies nuo telefono. Jos ištisai selfinasi, kelia istorijas ir tokiu būdu save realizuoja.

Gali būti – ir dažnai būna – įžūlios, nes nemokytos pagarbos ir hierarchinės struktūros. Linkusios kvestionuoti autoritetus, jei tokių apskritai turi. Tėvai tokio elgesio nekvestionuoja – ji jiems tobula, kritikuoti nedera, dera džiaugtis, kokia ji šauni ir puiki auga.

Tokios darbo interviu Zoom platformoje dalyvauja iš lovos, nes tingi keltis ir susitvarkyti prieš, o jeigu susitikimas gyvas, nemenkas šansas, kad jį pramiegos, arba bent jau pavėluos. Joms nėra aišku, kad darbdavio įspūdis formuojasi dar iki pokalbio, ir ateiti laiku čia lygiai taip pat svarbu, kaip į laipinimą į lėktuvą – lėktuvas nelauks, ir nuskris be jos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją