Mano nuomone, kad gyventi namuose ištiesų būtų gera, generalinis namų tvarkymas yra kur kas rimčiau, todėl išskirčiau šiuos etapus:

– Šlamšto atsikratymas;
– Namų šveitimas;
– Organizuotas daiktų laikymas;
– Namų dekoravimas.

Visada sakau, kad kai nežinai ką daryti, reikia nieko nedaryti. Su namų tvarkymu lygiai taip pat. Kitaip imamės visko iš eilės, truputį išmetam, truputį pašveičiam, nusiperkame naują dekoratyvinę pagalvėlę, o ryt vėl kliūname už ne vietoje išmėtytų daiktų ir einame iš proto. Jaučiamės negatyviai, nepatenkinti savimi bei savo namais. Pasaka be galo. Jei šį kartą norite kitaip, galbūt savo patarimais įstengsiu padėti.

Pasiimkite tuščią sąsiuvinį, jei norite gražų, minkštą ar pukuotą. Šis sąsiuvinys turi būti paskirtas tik namų tvarkymui. Pavadinkite jį „Mano svajonių namai“.

Išsikelkite sau galutinį tikslą, kokius namus po tvarkymosi norite matyti. Užrašykite jį pirmame lape, padėkite tašką ir verskite kitą lapą.

Pirmasis punktas, užsirašome. 1. Šlamšto atsikratymas. Šiam etapui jums prireiks šiukšlių maišų – didelės talpos, tvirtų, užrišamų. Taip pat bus reikalingos lipnios etiketės, pirštinės, jei turite aukštų spintų ar sunkiai pasiekiamų lentynų turėkite kopetėles ar tvirtą pakylą.

Šlamštas – tai nenaudojami ir nedėvimi, nemėgstami, sulūžę bei nepataisomi daiktai, nereikalingos dovanos.

Sąsiuvinyje pasižymėkite, kiek laiko skirsite daiktų atsikratymui. Jei namuose situacija itin rimta ir šlamšto kuopime dalyvaujate vienas, siūlau nesukišti visos procedūros į vieną dieną. Imkitės tik tiek, kiek galite sutvarkyti per kartą, nepaverskite namų karo zona. Pervargsite, dienos pabaigoje arba viską norėsite išmesti, arba pasilikti, kad tik užsidėtumėte varnelę.

Galbūt jums patogu paskirti vieną pilną savaitgalį ar kelis, o gal visos savaitės vakarus. Ieškokite patogaus laiko pagal savo bei savo šeimos ritmą. Mano situacija buvo su mažu vaiku namuose, tad daugiausia tvarkiausi vakarais bei naktimis, kartais iki paryčių. Jei turite galimybę, organizuokite talką, palikite vaikus seneliams. Tik nepamirškite, kad visas šis susitvarkymo procesas yra apie jus ir jums.

Apeikite visus namus, atsidarykite spintas, spinteles, net tas, kurias atvėrus krenta daiktai ar išmuša gėdingas raudonis. Aplankykite garažą ir rūsį, įvertinkite savo namų plotą, daiktų skaičių. Prisiminkite savo išsikeltą svajonių namų tikslą, nusistatykite laiką, per kurį iškuopsite savo šlamštą. Būkite sąžiningi prieš save, keli mėnesiai ar pusmetis nėra tinkamas laikas šiai užduočiai, apgaudinėsite save.

Nereikalingi daiktai, namai, tvarka

Turite planą, veikite organizuotai ir greitai. Kuo ilgiau temsite, tuo greičiau kris motyvacija ir noras susitvarkyti. Užsidegs tamsa tunelio gale. Tikrai būna stadijų, kai nebežinai ko imtis, nes nė pats netiki, kad prikaupei tiek šlamšto.

Pasižymėkite kokia bausmė jūsų laukia, jei neatsikratysite viso šlamšto laiku. Galbūt už kiekvieną pradelstą dieną, įmesite po 20 eurų į šeimos biudžetą, visą mėnesį tik jūs vedžiosite augintį ir kt. Galbūt turėsite parašyti viešą įrašą socialiniuose tinkluose, kad esate neatsakingas bei nepatikimas žmogus ir t.t.

Už atliktą darbą laiku, apdovanokite save maloniomis smulkmenomis, geriausia būtų, kad ne daiktais. Įtraukite į šį žaidimą namiškius ir draugus, tegul jie žino į kokią avantiūrą įsitraukėte, tegul padeda sugalvoti bausmes bei paskatinimus. Didelius dalykus, smagiau nuveikti kartu. Jei šis įvykis jums yra svarbus ir tam kaupiatės 15 metų, informuokite apie tai visą pasaulį, ateina svarbūs pokyčiai.

Teorija baigta. Kitu tekstu, imsimės praktikos ir šlamštą mesime lauk.

Daugiau Tomos patarimų skaitykite www.susitvarkyk.lt