Iš tiesų tai dažniausiai jums horoskopus rašo arba rimtesnio darbo nepanorę, nepajėgę arba dar iki jo nepriaugę žurnalistai, kokios nors mažaraštės astrologės, būrėjos ir, paprasčiau tariant, šarlatanės, kurios tiesiogine žodžio prasme atrado aukso gyslą. Tik imk šiūpelį ir kask – tereikia tik sąžinę užmigdyti, bet jei jos neturi, tai ir ši į nugarą nekvėpuoja.

Kodėl 2024-aisiais tai yra absoliučiai legalus žanras, astrologėms mokami pinigai, o publika – noriai skaito ir vienas kito klausinėja „koks tavo zodiako ženklas”, tarsi nuo to kažkas priklausytų, aš nežinau. Ir jei visokie ekstrasensai, šalia pranešimų apie dingusius asmenis komentuojantys savo blėnius daugumos stumiami į paraštes, tai lygiai tokią pačią vertę nešantys horoskopai ir jų kūrėjai kažkodėl pasitinkami gana geranoriškai, o neretai – ir aistringai.

Taip, horoskopų žanras yra labai gerai skaitomas – šitai esu girdėjusi iš daugumos portalų ir leidinių. Vargu, ar ką nustebinsiu pasakydama, kad geriau už kultūrines, literatūrines naujienas, bet dažnai – geriau ir už jūsų mylimus ir nekenčiamus skiltininkus, mokslo ir medicinos naujienas ir viską, kas verta dėmesio.

Horoskopais kažkodėl tiki net kai kurie žmonės su išsilavinimu. Ir jei vis dėlto netiki tais, išspausdintais žurnaliukų paskutiniuose puslapiuose, tai patikimesniu laiko kokį nors egzotinį, sakykim, kinų horoskopą. O jei ir į tą žiūri kritiškai, tai įsivaizduoja, kad tie, kuriuose gali įrašyti savo gimimo datą bei laiką ir tada gauti savo asmenybės bei ateities gaires – tai jau tikrai sako tiesą.

Jie rimtais veidais aiškina apie kažkokią sistemą – ir jiems tikrai tai atrodo rimta, nes yra skaičiukai, yra kompiuterinės programos, kažkokie ratai, kvadratai ir pentagramos. Tie patys žmonės krizena, kaip telefoniniai sukčiai tūkstantąjį kartą iš babyčių išvilioja tūkstančius, pasakę juos atnešti prie degalinės, ir iš senyvų, technologijose nesusigaudančių tėvų, kurie mokėjimą prisijungti prie feisbuko supranta kaip susigaudymą kompiuteriuose bei technologijose apskritai. Lyg tai kažkuo skirtųsi.

Visuomenė, kuri geriau tiki horoskopais nei skiepais, influenceriais nei medikais, forumų visažiniais nei moksliniais tyrimais.

Tikėjimas horoskopais ko gero vis dėlto atliepia dvi didžiausias žmogaus gyvenimo baimes: nežinios baimę ir baimę, kad tu pats atsakingas už kiekvieną savo gyvenimo sėkmę ir nesėkmę.

Taip ramiau. Nes jei nepasisekė santykiai, tai ne todėl, kad elgeisi kaip kontroliuojantis frykas, iš partnerio reikalavai daugiau nei iš savęs. Ne todėl, kad turi neišspręstų savivertės problemų ir dėl jų prie savęs pritrauki problematiškus, agresyvius žmones. Ne todėl, kad kartais žmonės turi skirtingas gyvenimo vizijas, skirtingus tikslus arba paprasčiausiai įsimyli kitą. Ne, žinoma, tai tik todėl, kad Mergelė ir Dvyniai niekada neturėjo šanso. Ypač, kai Marso planeta Dvyniuose uždominuoja Merkurijaus užliūliuotą Mergelę ar kažkaip panašiai.

O iš Vėžių juk niekas ir nesitikėjo sėkmės karjeroje. Ypač gimusių 1983-aisiais, Kiaulės metais. Jiems juk terūpi meilė, jausmai, emocijos, šeima, kokios dar karjeros. Čia ne tinginystė, ne klaidingi gyvenimo sprendimai, kur jau ten.

Iš esmės yra šimtai geresnių būdų nuspręsti, kada prašyti geresnės algos, kada įsigyti būstą ir kada planuoti šeimą: tai ir nekilnojamojo turto analitikų, ekonomistų įžvalgos, ir psichoterapeutų, medikų patarimai. Ko gero net jūsų feisbuko profilio nuotrauka geriau nusakys jūsų asmenines savybes bei ateities galimybes, nes ji iš tiesų šį tą asmeniško apie jus gali papasakoti. Bet yra kas klausosi palmyrų patarimų.

Na, ir toji minėtoji nežinia. Žmonės juk ne mirties paprastai bijo, o to, kad nežino, kas bus po jos. Tai yra viena priežasčių, kodėl religijos gali taip stipriai užverbuoti žmones. Jos pažada rojų, nekaltas mergeles, amžinąją ramybę ir begales kitų puikių dalykų, o tada ir laukti bei sulaukti nebe taip baisu. Atsakyti, jei pažadas vis dėlto nebus išpildytas, niekam nebereiks, taigi, žadama drąsiai, tikėjimo pilnomis akimis.

Taip ir horoskopai bei būrėjai veikia. Tam tikra prasme ramina, nuima atsakomybę nuo pečių. Ir ko gero aš taip labai nesišiauščiau, žmones panašiai ramina visokie talismanai ir kitoks tikėjimas, kuris nebūtinai blogas. Kažkuo ramintis, kažkuo tikėti – gali būti naudinga, net jei tik kaip placebas. Su sąlyga, jei tai nebūtų juodas biznis, melas, pateikiamas už gryną pinigą. Tiesiogine ta žodžio prasme už pinigą.

Parduodant cigaretes įspėjama, kad rūkalai kenkia sveikatai. Pranešama, kad azartiniai lošimai sukelia priklausomybę. Jei horoskopai mūsų šalyje legalūs, prie kiekvieno jų, pradžioje, didelėmis raidėmis turėtų būti parašyta, kad šis žanras jokio mokslinio pagrindimo neturi ir kad visi daryti moksliniai tyrimai jų prasmingumui įrodymų nerado.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)