Nieko stebėtino, kad propaganda veikia – Rusijos žmonės patiki tuo, kas jiems rodoma per Kremliaus finansuojamus propagandos kanalus, kuriuose skleidžiamas melas apie neva „specialią karinę operaciją, kurios metu siekiama išlaisvinti Ukrainos žmones nuo neonacių“.

Idėja, kaip informuoti paprastus Rusijos žmones ir paaiškinti apie įvykius Rusijos politikams, pasidalijo Vilniaus miesto savivaldybės atstovas Karolis Žukauskas. Anot jo, programišiai nutekino Rusijos politikų asmeninių kontaktų duomenų bazę, taip pat ir paprastų Rusijos gyventojų telefonų numerius. Be to, yra žinomi ir Putino dukros, prabangiai ir saugiai gyvenančios Paryžiuje, kontaktai socialiniame tinkle. Taip pat ir kitų Rusijos įžymybių kontaktai.

„Imam telefonus į rankas. Telefonu kalbėjau su Rūsijos Dūmos nariu, berods buvusiu Gynybos komiteto pirmininku Vladimiru Komojedovu. Pokalbis buvo trumpas – kai paklausiau, kodėl Rusija pradėjo karą prieš Ukrainą, jis numetė ragelį. Dabar išjungtas telefonas, bet galima palikti balso paštą. Jei kas nori pabandyti, jo numeris: +79857672566“, – rašė K. Žukauskas.

Skambučiai Rusijos politikams

Anot jo, tuo užsiimti gali bet kuris iš jūsų. Internete pradėjo plisti Rusijos parlamento – Dūmos – narių kontaktai: elektroninių paštų adresai, mobilių telefonų ir stacionarių telefonų numeriai.

„Yra net Putino meilužės Kabajevos, bet per trumpas numeris, lyg ir trūksta vieno skaičiaus. El. pašto adresus ir mobilių telefonų numerius numerius rasite čia: – galite imti, rašyti jiems laiškus ar skambinėti, visas sąrašas čia: https://bit.ly/3781yUX.“, – paaiškino K. Žukauskas.

Taigi, dėl ko skambinti ir ką rašyti?

Paskambinę galite paklausti: kodėl Rusija pradėjo karą prieš Ukrainą, kada Dūma padarys ką nors, kad karas būtų sustabdytas.

„Nesiuntinėkit velniop, tai efekto neduos, tik bus pretekstas Rusijai kalbėti apie lietuvių agresiją telefonu. Spaudimą daryti galima kasdien, kad jiems būtų nepatogu gyventi, kad jie turėtų išsijungti telefonus arba pasikeisti numerius. Ir kitas būdas – rašyti jiems SMS. Ypač tie, kas turite iPhone – imessage į kitą iPhone nekainuoja, galite siųsti ir karo nuotraukas.

Kaip žinoti, ar kitame gale irgi iPhone? Suvedat numerį į SMS langelį, jei jis mėlynas – gavėjas irgi turi iPhone, vadinasi, siųsite ne SMS, o nemokamą iMessage. Kas dar gerai su iMessage, jūs visada matote, ar žinutė pristatyta (delivered) ir ar perskaityta (read)“, – tikino K. Žukauskas.

Ragina susisiekti su Rusijos piliečiai ir politikais, bei juos informuoti apie Putino Rusijos armijos nusikaltimus Ukrainoje. Scanpix/Shutterstock nuotr.

SMS eiliniams Rusijos piliečiams

K. Žukauskas teigia, kad gerai veikia SMS siuntinėjimu rusams pasinaudojus puslapiu http://1920.in

„Labai rekomenduoju, nes dalis numerių tikrai veikia, gavėjai realūs, gavau tris atsakymus – vienas pasiuntė velniop, kitam rašiau apsimetęs apklausų bendrove, klausančia, ar jis sutiktų eiti kariauti į Ukrainą (jo atsakymą prisegu vizuale), o dar vienas perklausė, kas jam čia rašo“, – rašė K. Žukauskas.

Jei siuntėjas ir gavėjas turi iPhone, žinutė nekainuoja

„Jei turite iPhone – pasirenkite numerį, kurį suformuoja 1920.in, spauskite send, ir jums atidarys automatiškai suformuotą žinutę. Jei numeris ne žalias, o mėlynas, vadinasi, kitame ryšio gale gavėjas (vis dar) turi iphone (jei žalias – cancel'inat, vėl ieškot naujo numerio), ir jums žinutės nekainuoja. Jūs galite matyti, ar žinutė pristatyta, ar perskaityta, galite jam siųsti karo Ukrainoje nuotraukas. Labai gerai, kai matosi, kad gavėjas perskaito žinutę, bet tyli – provokuokite sureaguoti.

Jei neturite iPhone – SMS jums kainuos, bet nepagailėkite kelių eurų. SMS kainuos centus vis tiek“, – teigė K. Žukauskas.

Norėdami išversti tekstą iš lietuvų į rusų kalbą, galite naudotis deepl.com.

Ką rekomenduojama rašyti?

K. Žukauskas pataria nesiuntinėti eilinių rusų velniop, nes tai nepadės. Tačiau galima siųsti tai:

1. Informuoti juos, kad Rusijos valdžia nuo jų slepia tikrąją situaciją Ukrainoje, ir kad jų žiniasklaida nėra laisva. Tam puikiai tinka 1920.in automatinis tekstas.
2. Bauginti realybe, kad tuoj prasidės visų rusų mobilizacija – į karą juk niekas nenori eiti, net jei pritaria Putinui.
3. Kviesti protestuoti į gatves prieš Putiną.
4. Informuoti, kad Rusijos armijos dezertyrams Ukraina siūlo 5 mln. rublių.

„Čia sudėjau SMS tekstų rusiškus pavyzdžius, galite kopijuoti ir naudoti: https://bit.ly/3sUBUeZ.

Jei reikia vizualų, naudokit šituos, vis papildau folderį: https://bit.ly/3pls4AA (ypač geros Ukrainos pastatų nuotraukos prieš Putino „specoperaciją“ ir po jos).

Lietuvių kūryba Ukrainos tema dar sudėta čia: https://creativesforukraine.com/. Ukrainiečiai jau kaupia daugybės folderių archyvą su karo nusikaltimais, galit naudoti: https://bit.ly/3pGQbtk.

Jei bent kokie 5 tūkstančiai mūsų kasdien išsiųs bent po 10 SMS, jau turėsime 50 tūkst. žinučių Rusijos žmonėms. Per 10 dienų galime turėti ir 5 milijonus. Ir geriausia tai, kad šio kanalo, skirtingai nei socialinių tinklų, Putinas nelabai gali užblokuoti. Naudokimės, užbombinkime Rusiją žinutėmis“, – paragino K. Žukauskas.

K. Žukausko rekomendacijos, kai dar galima informuoti rusų tautą. Viena iš variantų – Paryžiuje gyvenanti Putino dukra

1. Panašu, kad čia realus Putino aštuoniolikmetės dukros Jelizavetos Krivonogich, gyvenančios Paryžiuje, profilis, slapyvardžiu Luiza Rozova. Informuokite ją komentaruose, ką pridirbo jos tėvelis: www.facebook.com/profile.php?id=100077024895140. Tegul išsitrina FB, kaip Putinas ir liepia Rusijos piliečiams.

2. Aplikacija apie oro pavojų ukrainiečiams. Lietuviai sukūrė tokį appsą, kas turite pažįstamų ukrainiečių, siųskit jiems – aplikacija realiu laiku informuoja apie oro pavojų virš Ukrainos miestų (tai, ką daro ir garso sirenos): https://ualert.app/.

3. Nikolajų Baskovą reikia padrožti Instagrame, nes jis verkia dėl rusofobijos ir kalba, kad Rusija atneš taiką. Tikras jo profilis: www.instagram.com/nikolaibaskov/ (išjungė komentarus, laikinam geruosius jau parašytus)
4. Geras rusiškas grupsas su daugiau nei milijonu sekėjų – „Gražiausios pasaulio vietos“: Самые красивые места планеты (The most beautiful places on the planet). Jau sukasi ir Ukrainos vaizdai, labai gerai – laikinkit juos, o po kitais postais meskit Ukrainos nuotraukas.

Ir dar pora vertingų nuorodų susipažinimui

„Kad Rusijos FSB skylėta – nieko keisto. Čia yra iš FSB nutekėjusi informacija, kaip atrodo dabartinė situacija iš vidaus – nežinau, ar tikrai tiesa, bet labai panašu, kad situacija taip galėtų atrodyti. Vertimą įsidėjo Marijus Mikutavičius: https://bit.ly/3sLRNnI. Įsikvėpimui.

Kam įdomu, kodėl Rusija taip stringa su logistika, čia gera analizė vieno iš mėgstamiausių mano Youtube kanalų: www.youtube.com/watch?v=b4wRdoWpw0w

Einam skambinėt ir rašinėt žinučių!“, – idėjomis dalijosi Karolis Žukauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės