Šiame trijų dienų renginyje jauni, idėjų ir sugebėjimų kupini asmenys būrėsi į komandas, dalinosi idėjomis, patirtimi, atlikinėjo organizatorių skirtas užduotis bei kūrė įvairius programinius produktus.

Pagrindinį prizą – devynių savaičių trukmės apmokymus Silicio slėnyje – organizatoriai skyrė trims komandoms: trečiąją vietą užėmusiai „GigBasket“, antroje vietoje likusiems „Tropic Mind“ ir absoliučiam renginio nugalėtojui „MapsWithMe“.

Svečių iš Baltarusijos kuriama „MapsWithMe“ - programėlė, reikalinga tikriausiai visiems keliautojams po svečias šalis: ji leidžia atsisiųsti įvairių valstybių žemėlapius ir vėliau jais naudotis be interneto prieigos. Programėlės „koziris“ - ypatingas duomenų suspaudimo būdas, dėl kurio žemėlapių atsisiuntimas vyksta itin greitai, jie neužima daug vietos telefono atmintyje.

„Tropic Mind“ - žaidimas jauniausiems kompiuterių naudotojams, kuriame pramogos derinamos su švietimu. Tiesa, galbūt tai ne tiek žaidimas, kiek ištisas virtualus pasaulis, kuriame mažyliai gali žaisti, kurti ir bendrauti tarpusavyje – tiesa, kad tėvai nesibaugintų dėl galimų bendravimo problemų, jis yra kiek apribotas ir nuolat stebimas.

„GigBasket“ - priemonė, padėsianti darbo ieškotis labiau organizuotai nei bet kada anksčiau: prie sistemos prisijungusios bendrovės savo darbo skelbimus gali skelbti šiai programėlei tinkamu formatu, o paprasti darbo ieškantys vartotojai jiems tinkamus darbo pasiūlymus gali pasižymėti lengvai prieinamoje sistemoje.

Prie pažymėtų darbo skelbimų galima nurodyti pokalbio su darbdaviais laiką ir vietą – šie duomenys bus įtraukti į „Google“ kalendorių. Programa, išanalizavusi naudotojo interesus, aktualius darbo pasiūlymus gali sužymėti automatiškai, net ir tuomet kai darbuotojas darbo aktyviai neieško.

Milijonus uždirbo per naktį. Po šešių metų triūso

Renginio oficialiame atidaryme dalyvavo Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius.

Pirmąjį vakarą „Startup Weekly“ organizatoriai ir kviestiniai svečiai renginio dalyvius „maitino“ įžvalgomis, patarimais ir optimistinėmis idėjomis apie tai, kaip per naktį uždirbti šimtus milijonų dolerių.

Tiesa, nereikia būti naiviais – norintieji pradėti savo verslą buvo įspėti, kad iki tos lemtingos uždarbio nakties jie turės ne vienus metus tobulinti savo įgūdžius, kurti ir perkurti idėjas, kurios nebus sėkmingos, kol galų gale ims ir atsiras idėja, iškelsianti juos į padebesius, išgarsinsianti visame pasaulyje ir uždirbsianti kelis šimtus milijonų dolerių per naktį.

Tokią „startup'ų“ kasdienybę, iliustruotą „Draw Something“ programėlės kūrėjų pavyzdžiu, nupasakojo pagrindinis pirmojo vakaro svečias Davidas Weekly, kuriam sėkmę verslo pasaulyje atnešė paslauga „PBWorks“, kuria per mėnesį pasinaudoja keturi milijonai žmonių.

„Draw Something“ kūrėjai – bendrovė „OmgPop“- po šešerių metų nesėkmių jau buvo ties iširimo riba: investuotojai pradėjo reikalauti savo pinigų, bendrovės vadovo sąskaitoje tebuvo likę vargani 1700 dolerių, bet sukūrus programėlę „Draw Something“, šioji buvo atsisiųsta 35 mln. kartų per mėnesį, staigiai šoko į populiariausių programėlių sąrašo pirmą vietą aštuoniasdešimtyje šalių ir įmonei pradėjo uždirbinėti pasakiškas pinigų sumas. Pakako mėnesio, kad dėl tokios sėkmės bendrovė „Zynga“ jiems pateiktų pasiūlymą, kurio atsisakyti neįmanoma - „OmgPop“ buvo įsigyti už 180 mln. dolerių.

Visame pasaulyje dar labiau žinoma bendrovės „Rovio“ sėkmingiausia žaidimų serija „Angry Birds“. Bet tikriausiai ne kiekvienas žino, kad tai taip pat nebuvo staigus šuolis į sėkmę ir milijonų pilną vonią - „Angry Birds“ buvo ne pirmas, ne antras ir netgi ne dešimtas jų projektas: bendrovė buvo įsteigta 2003 metais (tuomet ji vadinosi „Relude“), bet kiekvienam išmaniojo telefono savininkui ji tapo žinoma tik 2009 metais. Iki „Angry Birds“ ši bendrovė yra sukūrusi bent 30 žaidimų, kurių pavadinimų niekas neprisimena.

Panašaus kelio į sėkmę D. Weekly rekomendavo tikėtis ir būsimųjų Vilniuje beužgimstančių „startup'ų“ entuziastams: svarbiausia – nepasiduoti. Pradedančiosios įmonės nesėkmė nereiškia, kad joje dirba nevykėliai – tiesiog reikia atsitiesti ir bandyti dar kartą.

„Geriausias būdas išmokti valdyti verslą – įkurti verslą. Šiuo požiūriu jūs visi tapsite verslo vadybos bakalaurais per savaitgalį“, - konferencijos dalyviams sakė D. Weekly.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją