Kupertino mieste Kalifornijoje įsikūręs „iPhone“ gamintojas pasamdė kelioliką aviacijos ir kosmoso, palydovų ir antenų projektavimo inžinierių, kurie ir dirba prie minėto projekto. Jų tyrinėjimų rezultatus tikimasi panaudoti per artimiausius penkerius metus, teigia „Bloomberg“ šaltiniai, paprašę likti anonimais. Jie įspėja, kad projektas tebėra ankstyvoje stadijoje ir, galimas daiktas, vėliau jo bus atsisakyta, be to, palydovų panaudojimo tikslas dar nėra visiškai aiškus. Vis dėlto susidomėjimą projektu jau parodė „Apple“ generalinis direktorius Timas Cookas, leisdamas suprasti, kad tai yra kompanijos prioritetas.

„Apple“ darbas su ryšių palydovais ir naujos kartos belaidėmis technologijomis greičiausiai reiškia kompanijos tikslą siųsti duomenis tiesiai į vartotojo įrenginį, potencialiai sumažinant priklausomybę nuo belaidžių tinklų, arba sujungti įrenginius, apsieinant be tradicinio tinklo. Taip pat gali būti, kad „Apple“ tyrinėja palydovus, siekdamas kuo tiksliau atsekti prietaisų buvimo vietą, o tai savo ruožtu leistų vartotojams siūlyti patobulintus žemėlapius ir naujas funkcijas.

Neaišku, ar „Apple“ ketina pats imtis brangiai kainuojančio palydovų konsteliacijos kūrimo, ar tiesiog panaudoti antžeminę įrangą, kuri paimtų duomenis iš esamų palydovų ir nusiųstų į mobiliuosius įrenginius. „Northrop Grumman Corp.“, „Lockheed Martin Corp.“ ir „Boeing Co.“ yra vieni iš didžiausių palydovų gamintojų. „Apple“ atstovė komentuoti atsisakė.

Apple

Amazon.com Inc.“ planuoja savo būsimoje konsteliacijoje dislokuoti daugiau kaip 3000 palydovų. Tačiau pramonėje netrūksta ir nesėkmių. „Iridium LLC“ 1999 m. pateikė prašymą dėl bankroto, o „Teledesic“ daugiau nei prieš dešimtmetį atsisakė savo „dangiškojo interneto“ projekto. Naujausi „Facebook“, „SpaceX“ ir „Amazon“ pasiekimai dar toli gražu neneša pelno, o „Apple“ retai kada žengia į naujas kategorijas, jei nėra įsitikinęs, kad galės užsidirbti.

„Ankstesnės nesėkmės, tokios kaip „Iridium“, „Globalstar“ ir „Teledesic“, davė pamoką apie tai, kaip sunku surasti perspektyvų verslo planą milijardiniams palydovinio ryšio projektams“, – pažymėjo Timas Farraras, palydovų ekspertas ir „TMF“ vyriausiasis partneris.

Pastaraisiais mėnesiais „Apple“ pradėjo samdyti naujus programinės ir aparatinės įrangos ekspertus, ieškodamas inžinierių, kurie turėtų patirties kuriant ryšių įrangos komponentus. Kompanija taip pat pasamdė naujų vadovų iš aviacijos ir kosmoso bei belaidžio duomenų perdavimo sričių.

Naujajai komandai vadovauja Michaelas Trela ir Johnas Fenwickas – buvę aviacijos ir kosmoso inžinieriai, padėję vadovauti palydovų kompanijai „Skybox Imaging“ prieš tai, kai 2014 m. ji buvo parduota „Google“. Pora vadovavo „Google“ palydovų ir erdvėlaivių operacijoms, kol kartu 2017 m. paliko kompaniją, kad galėtų pradėti naują iniciatyvą „Apple“, kaip tuo metu pranešė „Bloomberg News“.

Pirmuosius pusantrų metų dirbdami „Apple“ M. Trela ir J. Fenwickas tyrinėjo palydovinės technologijos plėtros galimybes ir bandė suprasti problemą, kurią ketina išspręsti, o pastaraisiais mėnesiais pradėjo intensyvesnį darbą prie projekto. Šiais metais projektas patyrė nesėkmę, kai ankstesnis jo vadovas Gregas Duffy paliko „Apple“ po prisijungimo 2016 m. G. Duffy, startuolio „Dropcam“, kurį „Google“ įsigijo 2014 m., bendraįkūrėjas, apie pasitraukimą iš kompanijos pranešė Danui Riccio, „Apple“ aparatūros inžinerijos vyresniajam viceprezidentui.

Savo „LinkedIn“ paskyroje G. Duffy teigia dirbęs prie projektų, apimančių „palydovinį, belaidį ryšį ir produktus bei technologijas namams“. Jis atsisakė konkrečiau pakomentuoti savo darbą „Apple“.
M. Trela ir J. Fenwickas ir toliau dirba „Apple“ aparatūros inžinerijos skyriuje, tačiau dabar jie atsiskaito D. Riccio pavaduotojui, atsakingam už „iPhone“ inžineriją.

Komandą neseniai papildė keli belaidžio ryšio pramonės atstovai, įskaitant inžinierių Mattą Ettusą, kuris dabar padeda vadovauti iniciatyvai, teigė komandą pažįstantys žmonės. M. Ettusas yra vienas žymiausių belaidžių technologijų pramonės vardų. Jis įsteigė „Ettus Research“ – „National Instruments Corp.“ priklausančią įmonę, prekiaujančią belaidžio tinklo įranga.

„Apple“ taip pat pasamdė Ashley Moore Williams, ilgametę „Aerospace Corp.“ vadovę, kurios sritis buvo ryšių palydovai, ir Danielį Ellisą, buvusį „Netflix Inc.“ vadovą, padėjusį prižiūrėti kompanijos turinio pristatymo tinklą (Content Delivery Network, CDN). D. Ellisas turi patirties kuriant tinklus, kurie gali siųsti turinį ir informaciją pasauliniu mastu.

Palydovinių technologijų kūrimas yra vienas iš „ypatingų projektų“ („Apple“ terminas, kuriuo apibūdinamos eksperimentinės iniciatyvos arba pagrindinių naujų produktų kategorijų plėtra), kuriuos vysto kompanija.

Kaip jau anksčiau pranešė „Bloomberg“, šiuo metu „Apple“ taip pat kuria virtualios realybės įtaisą, kuris debiutuos jau 2021 m.; vėliau bus pristatyti papildytos realybės akiniai, „MicroLED“ ekranai, skirti ateities įrenginiams, nauji produktai namams, savavaldžiai automobiliai ir ateities „Apple Watch“, kuris sugebės analizuoti vartotojo kraujo sudėtį ir nustatyti gliukozės lygį. „Apple“ taip pat plečia savo lustų kūrimo padalinį, siekdamas atsisakyti „Intel Corp.“ gaminamų „Mac“ procesorių ir „Intel“ bei „Qualcomm Inc.“ teikiamų modemų telefonams.

Vadovaujant T. Cookui, „Apple“ sparčiai išplėtė savo tyrimų ir plėtros biudžetą, per fiskalinius 2019 m. išleisdamas 16 milijardų dolerių, arba 14 proc. daugiau nei ankstesniais metais, kaip rodo kompanijos ataskaitos. Vienas iš pagrindinių „Apple“ tikslų – kuo daugiau technologijų gaminti kompanijos viduje. Kaip tik čia ilgainiui galėtų pasitarnauti palydovinių technologijų tyrimai.