...jos vardas elektroninė knyga

Niekas negali pasakyti, kada tiksliai buvo sukurta pirmoji elektroninė knyga. Tiesa, ryškiausia data yra 1971 metų gruodžio 1-oji. Tądien buvo skaitmenizuota Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) nepriklausomybės deklaracija ir įkurta pirmoji atvira elektroninė biblioteka „Gutenbergo projektas“.

Simboliškai bibliotekai buvo suteiktas spausdinimo preso išradėjo Johano Gutenbergo vardas. Kaip knygų spausdinimas sukūrė sąlygas daug didesniam skaičiui žmonių skaityti knygas, taip knygų skaitmenizavimas skaitytojų ratą dar praplėtė, nes…

Elektroninės knygos yra lengvai ir greitai prieinamos

Pasinaudodamas internetu gali gauti bet kurią pasaulyje išleistą knygą. „Gutenbergo projekto“ bibliotekoje šiandien yra daugiau kaip 40 000 knygų, kurių platinimo neriboja autorinės teisės. Visos jos gali būti pasiekiamos nemokamai iš bet kurio pasaulio krašto.

Net jei nori naujausių knygų, didžiausios pasaulyje knygų parduotuvės „Amazon“ ir „Nook“ suteikia galimybę per kelias sekundes iš debesų kompiuterijos saugyklų pasiekti bet kokią, nors ir vakar išleistą, knygą bei pradėti ją skaityti.

Suteikia daugiau vertės

Jau ir Lietuvoje buvo pristatyta interaktyvi knyga vaikams, kurioje knygos veikėjus galima ne tik įsivaizduoti ar pamatyti iliustracijose, bet ir su jais pažaisti.

Amazon Kindle“ ir kitos skaityklės leidžia pačioje knygoje pasižymėti pastabas ir bet kada, iš bet kurio prie interneto prijungto prietaiso, jas peržiūrėti.

Skaitydamas elektroninę knygą gali pasinaudoti paiešką ir greitai atrasti tau reikalingą informaciją.

Ir gali visa tai patogiai daryti net viešajame transporte, nes…

Elektroninė knyga yra pritaikyta greitam gyvenimo būdui

Apsižvalgykite didžiuosiuose JAV ir Vakarų Europos miestuose. Metro stotyse, autobusuose, net gatvėse pastebėsite daugybę žmonių su kompaktiškomis skaityklėmis. Jau šiandien 1 iš 3 JAV studentų turi elektroninę knygų skaityklę.

Šie žmonės renkasi elektronines knygas, nes jas iš debesų kompiuterijos saugyklų gali bet kada parsisiųsti viso pasaulio knygas ir gali skaityti visada, kai tik turi laisvą minutę.

Taigi, kaip rašė Darvinas: „Išgyvena stipriausi“.

„Amazon“ skelbia, kad šiemet Jungtinėje Karalystėje ir JAV elektroninių knygų pardavimai jau aplenkė spausdintas knygas.

Remiantis JAV surinktais duomenimis, elektroninių skaityklių savininkai vidutiniškai per metus perskaito 24 knygas, spausdintų knygų skaitytojai – 15.

Per pastaruosius metus elektroninių knygų skaičius „Amazon“ išaugo 2 kartus.

Popierinės, kaip muzikos įrašų kasetės ar vinilinės plokštelės pasitrauks į antrą planą, o galiausiai ir sunyks, o lengvai ir greitai pasiekiamos, daugiau vertės suteikiančios ir prie šiuolaikinio gyvenimo būdo prisitaikiusios elektroninės knygos ir bus stipriausios.

O jei su manimi vis tiek nesutinkate, užduokite sau klausimą: Ar tik nepainiojate „lėkštės turinio“ su pačia „lėkšte“? Juk svarbiausia ne pati knyga (popierinė ar virtuali), o tai, ką iš jos pasiimame sau ir, svarbiausia, pritaikome savo gyvenime!