Naujoviškų bandymų rezultatai – ganėtinai įdomūs: nestebina tai, kad 4G spartos lyderiai (duomenų perdavimo spartos vidurkis 4G tinkle – 26,8 Mbps) yra „Omnitel“, pirmieji Lietuvoje pradėję teikti 4G ryšio paslaugas, nuolat akcentuojantys naujausių ryšio technologijų svarbą ir visų pirma siekiantys ne finansinės, o technologinės lyderystės rinkoje. Bet gana keista tai, kad antroje vietoje atsidūrė dar visiškai „žali“ 4G rinkoje žaidėjai – „Bitė Lietuva“, duomenų tiekimą naujuoju standartu pasiūliusi tik šių metų balandžio 15 dieną. Jų vidutinė duomenų perdavimo sparta 4G tinkle yra 25,08 Mbps. Trečiasis operatorius, „Tele2“, pasiekė vos apie pusę lyderių spartos – jų 4G interneto spartos vidurkis yra 12,83 Mbps.

Palyginimui, „Omnitel“ 4G ryšio paslaugas teikia jau nuo 2011 metų balandžio (mobiliesiems telefonams – nuo 2014 m. pavasario). „Tele2“ į pirmąją jų 4G ryšio zoną mikroautobusu vežė ankstyvą 2013 m. pavasarį, o telefonuose jų 4G ryšys pradėjo veikti 2015 metų sausį.

Kitaip tariant, „Omnitel“ savo 4G tinklą stato jau daugiau nei ketverius metus, „Tele2“ – daugiau nei dvejus, o „Bitė“ apie savo ketinimus statyti 4G tinklą paskelbė mažiau nei prieš metus. O tai neišvengiamai reiškia, kad „Bitė“ yra arti lyderio tik spartos, bet jokiu būdu ne aprėpties lenktynėse: kol kas šios įmonės 4G ryšio paslaugos veikia tik penkiuose didžiausiuose Lietuvos miestuose, pajūryje (Nidoje ir Palangoje) bei Tauragėje, įmonės atstovės spaudai Žanos Jakevičienės teigimu, jų 4G ryšiu naudotis gali 62 proc. Lietuvos populiacijos. „Tele2“ gegužę skelbė, kad jų 4G ryšys prieinamas 60 Lietuvos miestų gyventojų (arba 70 proc. visos mūsų šalies populiacijos), o „Omnitel“ gegužės pabaigoje skelbė, kad jų ryšys veikia apie 90 Lietuvos miestų bei miestelių, juo naudotis gali beveik 90 proc. šalies populiacijos.

Deja, RRT sudaromi ryšio aprėpties žemėlapiai šio straipsnio rašymo metu buvo neprieinami dėl duomenų atnaujinimo, todėl grafinio visų operatorių tinklų aprėpties atvaizdavimo teks palaukti iki kitos savaitės, kai bus skelbiami ir atnaujinti aprėpties duomenys.

2015 metais spartos matavimus RRT specialistai vykdė važinėdami pagrindiniais Lietuvos keliais ir miestų gatvėmis, apsilankant visuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose, Druskininkuose, Utenoje, Anykščiuose, Marijampolėje ir Palangoje. 2015 metais „Omnitel“ tinkle atlikti 2598 matavimai, „Tele2“ – 2400 matavimų, „Bitės“ tinkle matavimų būta tik 584. RRT atstovė spaudai Rasa Karalienė teigia, jog taip yra dėl to, kad pastarasis operatorius 4G paslaugas pradėjo teikti tik balandį, o matavimai atliekami jau ilgesnį laiką.

3G spartos atžvilgiu tokių didelių skirtumų tarp operatorių nebuvo, bet eiliškumas išliko tas pats: pirmieji – „Omnitel“ su vidutine 10,23 Mbps sparta (2745 matavimai), antra „Bitė“ su 7,87 Mbps (2772 matavimai), treti liko „Tele2“, kurių vidutinė mobiliųjų duomenų perdavimo 3G tinkle sparta yra 6,5 Mbps (2750 matavimų).

RRT tikisi, kad ši sistema bus naudinga vartotojams, padės įvertinti jiems teikiamų paslaugų kokybę ir priimti tinkamus sprendimus renkantis jų poreikius atitinkančias paslaugas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)