Kai kurie per pastaruosius 13 metų iš Vašingtono valstijos kalėjimų paleisti kaliniai turės grįžti už grotų, nes jie buvo paleisti per anksti. Priežastis – klaida programoje, kuri apskaičiuoja, kiek sutrumpinti įkalinimo laiką gerai besielgiantiems kaliniams. Ši klaida į programą pateko 2002-aisiais, kartu su atnaujinimu, skirtu skaičiuoti „kreditus“ už gerą elgesį.

Šios programos trūkumo niekas nepastebėjo net 10 metų. 2012-aisiais vieno nusikaltėlio aukos giminaičiai pastebėjo, kad kalinys buvo paleistas į laisvę anksčiau laikos, tačiau Vašingtono kalėjimų departamento atstovai nekreipė į tai dėmesio. Klaida programoje ir toliau „taikė amnestijas“ kaliniams, kol departamente nepradėjo dirbti naujas IT skyriaus vadovas, kuris pastebėjo klaidą ir suprato jos rimtumą.

Išanalizavus pastarųjų 13 metų duomenis pasirodė, kad kaliniai buvo paleidžiami vidutiniškai 49 dienomis anksčiau. Tačiau buvo ir radikalių sutrumpinimų – vienam kaliniui programa nuosprendį sutrumpino net 600 dienų. Kol kas nežinoma, ar per anksti išleisti kaliniai padarė nusikaltimų, bet vietos policija dabar padeda suimti šiuos žmones ir juos grąžinti į kalėjimą. Penki per anksti trumpesniu nuosprendžiu apsidžiaugę kaliniai jau sugrįžo už grotų.

Šiuo metu yra kuriama pataisa šiai programai, kurioje bus suprogramuota teisinga įkalinimo laiko skaičiavimo formulė – ji turėtų būti baigta sausio pradžioje. O tuo tarpu visi programos pateikti duomenys apie kalinių paleidimą į laisvę turės būti perskaičiuojami rankomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)