Tai – Kinijos mokslininkų sukurtas meta-audinys, kuris leistų net 5 laipsniais sumažinti odos paviršių veikiantį karštį. Šis audinys yra laidus orui, tačiau tuo pat metu atspindi didžiąją dalį šviesos ir šilumos. Jo paslaptis – kompozitinės nanodalelės iš titano oksido ir polilaktido. Jos šiame audinyje yra įlaminuotos į ploną politetrafluoroeteno (Teflono) sluoksnį.

Šis audinys puikiai atspindi šviesą ir su ja keliaujantį karštį. Įdomu tai, kad šis audinys atspindi ir infraraudonojo, matomos šviesos ir ultravioletinio spektro spindulius. Paprastai tariant, iš šio audinio pasiūti rūbai neleistų dėvėtojui taip stipriai įkaisti.

Kinijos mokslininkų sukurtas meta-audinys. Zeng et al., Science nuotr.

Mokslininkai atliko bandymus, kuriuose šį naująjį audinį lygino su medvilne, linu, keliais sintetiniais audiniais ir žmogaus oda. Jų audinys tiesioginėje saulės šviesoje įkaito 5.0, 6.8, 7.0, 5.8 ir 10.2 laipnsių Celsijaus mažiau nei konkurentai.

Žmogaus kūnas pridengtas naujuoju audiniu, tiesioginėje saulės šviesoje įkaito 3-5 laipsniais mažiau lyginant su įprastais rūbų audiniais.

Dar įspūdingesni rezultatai buvo pasiekti su automobiliais. Tikrai žinote, kaip įkaista saulėkaitoje paliktas automobilis. Pridengtas naujuoju audiniu automobilis buvo net 30 laipsnių Celsijaus vėsesnis nei be jo ir 27 laipsniais Celsijaus vėsesnis lyginant su komerciniais uždangalais.

Mokslininkai mano, kad gaminamas masiniu būdu audinys nebūtų labai brangus, bet, aišku, tai parodys tik komercializacijos bandymai.