San Franciske vykstančiame startuolių festivalyje „Launch“ bendrovė „4 AXYZ“ pristatė savo sukurtą technologiją, leidžiančią „spausdinti“ ne plastiku ar metalu, o mediena. Kompanijos 3D spausdintuvas naudoja vienodai susmulkintą medieną, iš kurios sluoksnis po sluoksnio suformuojamas bet koks baldas ar kitas objektas.

Tik geriau įsižiūrėjus, matosi, kad „4 AXYZ“ įrenginiu sukurtas medinis daiktas yra sudarytas iš sluoksnių. Ši technologija gali sukelti rimtą revoliuciją baldų (ir ne tik) pramonėje. Juk įprastai kėdei pirmiausiai reikia pagaminti apie devynias detales, kurios vėliau surenkamos rankomis. Tuo tarpu „4 AXYZ“ medžio spausdintuvu sukurta kėdė susideda tik iš trijų dalių ir joms surinkti nereikalingas žmogaus įsikišimas.

Dar vienas naujosios technologijos privalumas – galimybė vartotojui pasirinkti „spausdinamo“ baldo dydį arba medienos rūšį. „4 AXYZ“ įkūrėjas Samiras Shahas teigia, kad jo sukurtas įrenginys gali gaminti ir kompozitinius daiktus, kuriuose medis sujungiamas su kitomis medžiagomis, pavyzdžiui, anglies pluoštu ar kevlaru.

„4 AXYZ“ pradėjo bendradarbiauti su portugalų bendrove „A Catedral“, gaminančia „išmanius“ langus. Tokie langai gali keisti savo atspalvį ir skaidrumą, priklausomai nuo ant jų krentančios šviesos, taip pat jie gali „jausti“ įvairius atmosferinius pokyčius, pavyzdžiui, dūmus ar rūką. „4 AXYZ“ sukurta technologija leis „A Catedral“ paprasčiau įmontuoti mikroschemas į savo langus.

S.Shahas mato ir daugiau savo technologijos panaudojimo būdų. Mediniuose langų rėmuose galima būtų įterpti kamščio sluoksnius, kurie leistų gaminti geriau šilumą sulaikančius langus. „Išmanūs“ medinių laiptų turėklai su įterptais jutikliais jaustų, kada jais eina žmogus ir atitinkamai įjungtų apšvietimą. O analogiškos grindys galėtų perspėti atostogų išvykusius šeimininkus bei policiją, kad po namus vaikšto įsibrovėlis.

„4 AXYZ“ šiuo metu aktyviai ieško investuotojų, kurie leistų bendrovės komandai patobulinti jau esamą medžio spausdintuvo prototipą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)