Keliamosios sekundės įvedimas reikalingas tam, kad ultra-tikslūs įrenginiai, suderinti su Žemės sukimusi, išlaikytų savo tikslumą. Ir nors procedūra atrodo nelabai sudėtingą, pastarąjį kartą, kai ji buvo atlikta (2012 metais), keliamoji sekundė pasirodė esanti tokia netikėtai galinga, kad „nulaužė“ tokias interneto paslaugas, kaip „Reddit“, „Foursquare“, „Gawker“, „LinkedIn“ ir daugybę kitų, kurios iš anksto nesiėmė techninių priemonių prisiderinti prie šios suplanuotos laikrodžių anomalijos, rašo „The Verge“.

Žinoma, iš klaidų mokomasi, todėl šį kartą didžioji dalis interneto bendrovių turėtų jau būti įskaičiavę keliamąją sekundę į savo tarnybinių stočių veikimą. Štai „Google“ sugalvojo pritaikyti įdomų keliamosios sekundės išdalinimo metodą: papildoma sekundė bus ne „prisegta“ prie paros pabaigos, o išdalinta milisekundėmis, kurios prijungtos prie kitų sekundžių per šios dienos trukmę. Tikimasi, kad tai padės.

„Google“ taikomu metodu pasinaudos ir Japonijos, Australijos, P. Korėjos bei Singapūro akcijų biržos. Kitų biržų sprendimai keliamosios sekundės problemai nėra tokie techniški. Štai Niujorke, kur keliamoji sekundė prisidės 8 valandą vakaro, biržos tiesiog užsidarys anksčiau. „Nasdaq“ prekybą akcijomis baigs 19:48 ir sistemas išjungs 19:55, o „Intercontinental Exchange Inc.“ ir „CME Group“ sumaišties metu atidės duomenų perdavimus.

Aplinkoje, kur rinkos vertės kinta ir sandoriai sudaromi matuojant ne sekundes, o mažas sekundės dalis, keliamoji sekundė gali būti verta milijonų dolerių, tačiau daugumai paprastų internautų šis įvykis turėtų ateiti ir praeiti nepastebėtas. JAV Jūrinės observatorijos atstovas Geoffas Chesteris teigia, kad tik 10 proc. didelių kompiuterių tinklų galimai susidurs su keliamosios sekundės sukeltomis problemomis.

Sprendimą ar reikalinga keliamoji sekundė ir kada ją įterpti į laiką, priima Tarptautinė telekomunikacijų sąjunga, kuri kas trejus metus rengia suvažiavimus. Jeigu keliamųjų sekundžių būtų atsisakyta, dėl lėtėjančio Žemės sukimosi apie savo ašį (sukimąsi lėtina klimatas, tektoninių plokščių judėjimas, Mėnulis) ilgainiui oficialus atominis Žemės laikas nukryptų nuo astronominio.

Domitės mokslo ir technologijų naujienomis? Skaitykite jas ir „Facebook“ socialiniame tinkle!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)