Tad norinčių sumanyti ataką prieš „Sony Pictures“ - netrūksta, praneša CNN.

Kai kurie JAV kibernetinių atakų specialistai sako, kad Federalinio tyrimų biuro surinktų duomenų nepakanka įrodyti, kad komunistinė Šiaurės Korėja tikrai yra atsakinga už įvykdytą išpuolį.

„Remiantis teismo, tiek kitais surinktais įrodymais, mums yra aišku, kad Šiaurės Korėja nėra atsakinga nei už atakos organizavimą, nei vykdymą“, – teigia kibernetinio saugumo kompanijos „Norse“ vadovas Samas Glinesas.

Federalinis tyrimų biuras nustatė, kad kodas, kuriuo naudojosi grupė „Guardians of Peace“ ir kuriuo pasinaudojant buvo įvykdytas kibernetinis išpuolis prieš kompaniją buvo naudojamas ir kitose Šiaurės Korėjos kibernetinėse atakose, tačiau šis kodas, anot ekspertų, buvo paviešintas ir paplitęs jau kurį laiką, taigi juo pasinaudoti galėjo bet kas bet kurioje pasaulio vietoje.

Šiaurės Korėjos lyderio režimas turi specialią kibernetinio karo specialistų grupę, tačiau nepriklausomas informacinių technologijų saugumo specialistas Scottas Borgas teigia nemanantis, kad Šiaurės Korėja galėjo būti pajėgi įvykdyti tokio masto ataką.

„Tai reikalauja gerokai daugiau žinių negu, mūsų duomenimis, jie galėtų turėti“ ,– teigia specialistas.

CNN nurodo, kad kompanija turi daug priešų ir savo kompanijos viduje, tiek išorėje.

„The Lizard“ būrys pripažino, kad yra atsakingi už išpuolį prieš PSN žaidėjus, kai jie buvo atjungti nuo tinklo, tą patį jie teigė padarę ir su „Microsoft Xbox“ žaidėjais. Kompanija „Sony Pictures“ problemų su šia grupuote turėjo ir daugiau, todėl negalima atmesti tikimybės, kad jie galėjo būti atsakingi už išpuolį.

„The Telegraph“ nurodo ir kitą galimą atakos šaltinį – buvusį nuoskaudų turintį darbuotoją arba išorės programišius, tikėtina, iš Rusijos teritorijos. Paaiškinimą, kad ataka galėjo būti sukelta nepatenkinto buvusio darbuotojo, pirmas iškėlė kibernetinio saugumo specialistas Kurtas Stammbergeris.

Specialistas teigia, kad įrodymai rodo, kad viena iš atakos organizatorių galėtų būti moteris, kuri prisistato kaip Lena ir pokalbių kambariuose teigianti, kad yra susijusi su minėta „Guardians of Peace“ grupuote.

„Tai tikrai atrodo kaip nuoskaudų turinčio buvusio darbuotojo išpuolis, – „The Telegraph“ teigė Kurt Stammberger. - Ji buvo tinkamoje pozicijoje, kad galėtų įsilaužti į kompanijos sistemą.“

Komentuodamas tikimybę, kad išpuolį surengė Šiaurės Korėja, specialistas teigė: „Faktai tiesiog nesutampa, kad tai įvykdyti galėjo Šiaurės Korėja. Įprastai ši šalis niekada nesigina provokuojančių išpuolių ir juos pripažįsta, tačiau šį kartą ji juos visiškai neigė. Išpuolis buvo įvykdytas žmogaus, kuris turėjo detalią vidinę informaciją.“

Kitas saugumo ekspertas iš „CloudFare“ Markas Rogersas įsitikinęs, kad tokio lygio kaltinimai turėtų būti metami tik visiškai įsitikinus, kad atsakomybė priskirta teisingai.

„IP adresai, kuriais naudojosi Federalinio tyrimų biuro specialistai nėra įtikinamas argumentas. Dauguma programišių naudoja tarpinius serverius, jeigu ketini įsilaužti ir įvykdyti kibernetinę ataką, tu tikrai nedarysi to iš savo asmeninio kompiuterio“, - sakė jis.

Kitas specialistas Jefffrey Carras, kuris analizavo kalbą, kurią naudojo programišiai, teigia, kad tai galėjo būti programišiai, kurių gimtoji kalba yra rusų.

„Kalbą nuslėpti yra pakankamai sunku, todėl tai prisideda prie išvados, kad Šiaurės Korėja nebuvo atsakinga už įvykdytą ataką.“, – teigė J. Carras.

„Vis dėlto manau, kad ataka buvo organizuota programišiaus ar jų grupės, nesusijusios su jokia vyriausybe“, - apibendrino jis.

DELFI penktadienį skelbė, kad kompanijos „Microsoft“ ir „Sony“ antrąją Kalėdų dieną stengėsi atkurti „Xbox“ ir „PlayStation“ žaidimų interneto platformas. Sutrikus jų veikimui daugybė žaidėjų negalėjo pramogauti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)