„Prie šio centro gimimo prisidėjo prezidentė, siekdama atverti Prezidentūrą žmonėms kaip įmanoma plačiau. <..> O šiame pastate turėjo įsikurti prezidento rezidencija, tačiau dėl saugumo sumetimų – visur aplink yra gyventojai – šitai nebuvo įmanoma. Patalpos labai gražios, tai prezidentė nusprendė, kad čia turėtų įsikurti Valstybės pažinimo centras“, – sakė prezidentės vyriausioji patarėja Rūta Kačkutė.

Taigi prieš keletą metų šioje vietoje – Prezidentūros dalyje, kuri prieinama ir iš Krašto apsaugos ministerijos pusės – nuspręsta steigti unikalų Valstybės pažinimo centrą.

Moderniausias Lietuvoje

Šiandien savo veiklą pradedantis centras yra pirmas toks Lietuvoje. Jis svarbus ne tik todėl, kad pasakos ar primins informaciją apie valstybės prezidentus, simbolius, valdymo sistemą, moderniai pristatys Lietuvai aktualius ir svarbius klausimus, jos statistiką. Jame bus pristatyti ne tik duomenys, istoriniai faktai, bet ir meno darbai.

Kaip tvirtino ekskursiją centre vedusi prezidentės vyriausioji patarėja Rūta Kačkutė, „tai – ne tik muziejus, bet ir pirmasis Lietuvoje modernus edukacinis centras, kuris detaliai pristato, kaip veikia valstybė ir kaip demokratinės valstybės kūrime ir valdyme dalyvauja svarbiausias jos elementas – pilietis.“

Ši vieta turėtų tapti eksponavimo erdve, interaktyvia klase ir savotiška platforma pilietiškumo apraiškų vystymui. Teigiama, kad čia laukiamos bet kokios pilietinės iniciatyvos, kurios galės padėti spręsti valstybės problemas, kurti ją tvirtesnę.

Siūlo pažinti patraukliai

Be to, tai – vienas interaktyviausių muziejų Lietuvoje. „Viską reikia liesti, žiūrėti, atidaryti, apieškoti“, – sakė ji ir pridūrė, kad kiekvienas parodą lankantis žmogus gaus po planšetinį kompiuterį, kuriam padedant bus galima patirti ir apžvelgti visus eksponatus. Tai – įrankis, skirtas gauti informacijai, nes fizinė muziejaus ekspozicija minimalistinė, joje surašyta tik svarbiausia reikalinga informacija.

Muziejuje ne tik kupina vaizdo filmukų, projekcijų, garsinės medžiagos, interaktyvių žaidimų. Kai kuriems eksponatams aptarti ar išryškinti yra naudojama papildytoji realybė - dalis jų bus matomi tik nuskaičius specialius QR kodus.

Tarkime, pirmojoje salėje, nuo kurios ir siūloma pradėti apžiūrinėti centrą, nuskenavus specialiai jam sukurtus QR kodus, pasirodys Lietuvos Respublikos prezidentų hobiai: tarkime, ties Algirdu M. Brazausko portretu planšetiniame kompiuteryje išlįs tauras, o prie Dalios Grybauskaitės – juodas, profesionalumą Rytų kovos menuose įrodantis diržas. Kitoje salėje taip pasirodys mokslininkas, papasakosiantis apie kitus centro eksponatus. Dar kitur – su pilietinėmis sąvokomis taip supažindins filosofai, kiti aktyvūs visuomenės veikėjai.

Tapsite ekspozicijos dalyviais

Kai kuriais klausimais, pavyzdžiui, ką jums reiškia pilietiškumas, galėsite pasisakyti ir patys. Jei jūsų atsiliepimas bus labai geras ir įdomus, kitąkart jį rasite įterptą į muziejaus ekspoziciją.

Kaip tvirtino, R. Kačkutė, prieš įrašant atsakymus į klausimus, atsiliepimus, visi lankytojai perspėjami, kad tai yra viešas įrašas ir kad jis gali būti panaudotas muziejaus labui. Kaip tvirtino ji, muziejuje padaryti įrašai bus nuolat peržiūrimi ir nuolat įterpiami į ekspoziciją – „tai reiškia, kad prie parodos kūrimo prisidės ir jos lankytojai“, - sakė R. Kačkutė.

Visa erdvė kupina įvairių žaidimų – ne tik elektroninių, bet ir taktilinių. Tarkime, bus galima pabandyti subalansuoti valstybės biudžetą ar pasimatuoti pilietiškumo lygį.

Aplankyti galės visi

Paklausta, kiek laiko trunka apeiti visą Valstybės pažinimo centrą ir įsigilinti į kiekvieną jo eksponatą bei siūlomą veiklą, R. Kačkutė sakė, kad jai pačiai tai užtruko apie penkias valandas. Aišku, galima galima užtrukti ir visą dieną.

Valstybės pažinimo centro interjerą ir ekspozicijas kūrė architektų biuras „Processoffice“, o jo įrengimas bei aparatūra kainavo apie 985 tūkst. eurų.

„Šeštadieniais ir sekmadieniais čia galės ateiti vis žmonės, su šeimomis, o mokinių grupėms centras bus atviras antradieniais - ketvirtadieniais. Rekomenduojame pirmiausia apžiūrėti centrą, o vėliau atkeliauti dar kartą, dalyvauti edukaciniuose užsiėmimuose jau pasirinkus dominančias temas“ - pasakojo R. Kačkutė.

Ji viliasi, kad ilgainiui užsiėmimuose dalyvaus ne tik mokiniai, bet ir universitetų studentai. Darbo dienomis bus priimama po keturias grupes mokinių, taigi reikėtų registruotis.

Valstybės pažinimo centro ekspozicija išdėstyta trijuose pastato aukštuose. Patekti į centrą bus galima nemokamai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)