Marso sraigtasparnis Ingenuity. NASA/JPL-Caltech

Tačiau atkūrus ryšį tarp „Perseverance“ ir „Ingenuity“, buvo perduoti vaizdai, patvirtinantys sraigtaspranio misijos pabaigą po beveik 1000 dienų tarnybos.

Sraigtasparnis negali daryti asmenukių, kaip tą daro marsaeigis „Perseverance“, kuris yra pakankamai toli nuo sraigtasparnio, kad galėtų jį užfiksuoti. Tad misijos komandos mokslininkai sugalvojo būdą patikrinti, kaip atrodo smūgį į Marso paviršių patyręs sraigtasparnis.

Tad „Ingenuity“ užfiksavo savo paties šešėlį, kuriame puikiai matyti nulūžusi sraigtasparnio rotoriaus mentė.

Ingenuity atsiuntė nuotrauką, kurioje matyti nulūžusios sraigtasparnio mentės šešėlis. NASA/JPL-Caltech

Šis kadras patvirtino, kad sausio 18 dieną vykęs 72-asis jo skrydis buvo lemtingas. Tiesa, vieno iš paskutiniųjų pakilimų metu „Ingenuity“ spėjo užfiksuoti platų smėlingos vietovės ruožą iš maždaug 12 metrų aukščio.

Anot NASA mokslininkų, sraigtasparnis viršijo lūkesčius su kaupu. Misijos pradžioje buvo suplanuota, kad sraigtasparnis veiks 30 dienų ir atliks 5 skrydžius, tačiau veikė beveik 1000 dienų, atliko 72 skrydžius, iš viso nuskriejo 17 km ir pakilo į 24 metrų aukštį.

Marso smėlynai iš 12 metrų aukščio. NASA/JPL-Caltech

„Istoriškai svarbi pirmojo kitoje planetoje nusileidusio orlaivio „Ingenuity“ kelionė baigta. Tas neįtikėtinas sraigtasparnis pakilo aukščiau ir nuskrido toliau nei mes galėjome įsivaizduoti bei padėjo NASA padaryti tai, kas mums sekasi geriausiai – neįmanomą paversti įmanomu“, – sakė NASA administratorius Billas Nelsonas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją