Jeigu bent kartą gyvenime nupjovėte pelyti ėmusios duonos kraštelį ir lyg niekur nieko ant jos susitepėte sumuštinį, tapote būtent tokių slaptų kenkėjų auka, rašo iflscience.com.

Dauguma pelėsių, kuriuos aptinkame ant maisto produktų, yra tam tikros rūšies grybelis – tai viena iš mįslingiausių karalysčių visoje žemėje, nuo žmonių ir gyvūnų besiskirianti eukariotinėmis ląstelėmis. Toks pelėsis labai aiškiai matomas ant paviršiaus, po kuriuo nusprendė užveisti savo koloniją, tad labai svarbu žinoti, kad tai – tik ledkalnio viršūnė: pelėsis išsikerojęs žymiai giliau.

Gličiųjų pelėsių istorija kiek kitokia – šis organizmas taip pat steigia koloniją, tačiau čia minimai kategorijai nepriklauso, nes iš tikrųjų yra tam tikros rūšies ameba.

Priklausomai nuo maisto produkto, kurį panoro užvaldyti, pelėsis įsitvirtina įleisdamas šakneles, dar vadinamas hifais, kuriuos labai lengvai įsikimba į minkštus paviršius, pavyzdžiui, duoną. Kai kurie pelėsiai saugūs valgyti ir netgi žmonių mėgstami, pavyzdžiui, tas, kurį puikiai pažįsta mėlynojo pelėsio sūrio gerbėjai.

Pelėsis naudojamas ir sojos padažo gamyboje. Nepaisant to, egzistuoja daug kitų pelėsių, kurių vertėtų vengti – tai reiškia, kad, jeigu valgysite akivaizdžiai pelėsio apimtą maistą, gali kilti rimtų sveikatos bėdų.

Dar viena liūdna žinia – jeigu pelėsio pastebėjote bent ant vienos duonos riekės, tai nereiškia, kad, ją išmetę, išspręsite problemą, nes greičiausiai pelėsis jau užvaldė visą kepalą. Plika akimi matomas pelėsis informuoja, kad grybelis pasiekė reprodukcinę stadiją, siunčia sporas, kurios toliau sėkmingai okupuoja naujas duonos teritorijas.

Žinoma, galbūt jums pasiseks, ir jūsų duonoje įsiveis gerasis pelėsis, bet atskirti, kuris pavojingas, o kuris tiesiog nemalonus, neįmanoma, taigi realų pavojų kelia bet kuris pelėsiu užkrėstas maisto produktas.

Pavojus apsinuodyti

„Business Insider“ aprašė pagyvenusios poros istoriją. Garbaus amžiaus sutuoktiniai atsidūrė ligoninėje dėl smarkių raumenų spazmų, kuriuos sukėlė pelėsis sriuboje iš skardinės. Nelaimės kaltininkas buvo Penicillium crustosum (taip, kaip ir antibiotikas), išskiriantis nuodingus mikotoksinus.

„Kai kurie su maistu į organizmą patekę mikotoksinai sukelia žaibiškų simptomų, poveikis pasireiškia gana greitai užvalgius užteršto maisto. Kiti mikotoksinai siejami su ilgalaikiu žalingu poveikiu sveikatai, įskaitant padidintą vėžio riziką ir imuninės sistemos sutrikimus.

Iš kelių šimtų kol kas jau nustatytų mikotoksinų daugiau nei dešimt sulaukė daugiausia dėmesio dėl didelės žalos žmogaus sveikatai ir paplitimo maisto produktuose“, – teigiama Pasaulio sveikatos organizacijos puslapyje internete.

Gardus sumuštinis – neabejotinai didelė pagunda, tačiau dėl jos tikrai neverta rizikuoti savo sveikata. Jeigu nenorite išmesti maisto, visada galite šviežią duoną užsišaldyti. Tik paskubėkite tai padaryti, kol dar neįsiveisė pelėsis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)