Melas


Lapkričio 25 dieną vienas socialinių tinklų vartotojas savo „Facebook“ paskyroje pasidalino vaizdo įrašu. Vyras klausia žmonių, ar šie pakankamai saugoja savo vaikus nuo skiepų, „čipų“ ir kaukių, kurios neva „dusina“ iškvėptomis bakterijomis.

Vaizdo įrašas su melaginga informacija

„Ar pakankamai apsaugojate savo vaikus pranešdami sistemai, kuri yra be gyvybės ženklų, apie savo apsisprendimą, saugoti nuo skiepų, čipų, kaukių, kad tomis bakterijomis iškvėptomis jie nesidusintų“, – vaizdo įraše sako vyras.

Galime nuraminti, kad vaikų nereikia saugoti nuo kaukių, o skiepuose nėra „čipų“ – vaizdo įraše vyras tiesiog atkartojo jau ne kartą skleistus melagingus faktus.

Apsauginės kaukės žmonių „nedusina iškvėptomis bakterijomis“. Pirmojo karantino pradžioje buvo galima išgirsti melagingų teiginių, kad galime neva tai susirgti ligomis, nes kvėpuojame savo iškvėptais virusais bei bakterijos. Toks teiginys yra melagingas.

Buvo teigiančių, kad jei asmuo serga COVID-19, dėvėdamas kaukę vėl būsiu paveiktas virusinių dalelių, kurias iškvepia, todėl bus blogiau. Šis melagingas teiginys buvo išplatintas pseudomokslo dokumentiniame filme „Plandemic“, kurį mokslininkai kruopščiai paneigė. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad negalite savęs dar kartą užkrėsti, jei tuo metu jau sergate. Taip pat neįmanoma, kad virusas kažkaip „vėl suaktyvėtų“ jūsų kūne.

„Šis teiginys nėra paremtas mokslu ir jis yra visiškai klaidingas“, – anksčiau apie šį teiginį „Business Insider“ pasakojo mikrobiologas daktaras Miryamas Wahrmanas, knygos „The Hand Book: Surviving in Germ-filled World“ (Vadovas, kaip išgyventi mikrobų kupiname pasaulyje – Delfi) autorius. Vis daugiau tyrimų rodo, kad kai jūsų kūnas sukurs imuninį atsaką į COVID-19, kurį laiką būsite apsaugoti nuo pakartotinio susirgimo.

Daugybę kartų buvo įrodyta, kad kaukės yra saugios, todėl dar prieš pandemiją medicinos personalas jas naudojo. Daugelis gydytojų paneigė paplitusį gandą, kad kaukės sumažina jūsų kraujo prisotinimo deguonimi lygį.

Be to, nepaisant teiginių, kad kaukė gali pabloginti sveikatos būklę, pvz., astmą, gydytojai ne kartą teigė, kad nėra jokios medicininės priežasties, dėl kurios žmogus negalėtų dėvėti kaukės.

Padėti gali tokios strategijos kaip tinkamas kaukės pritaikymas ir tinkamo tipo kaukės pasirinkimas. Jūs netgi galite sportuoti su kauke iki tol, kol ji tampa šlapia nuo prakaito. Tuomet ji jau nėra efektyvi. Tam tikri pramoninės kokybės uždarų respiratorių tipai gali turėti įtakos deguonies pasisavinimo lygiui, ypač, jei kaukė nešiojama ilgą laiką. Tačiau dažniausiai pasitaikančios apsauginės kaukės, tokios kaip chirurginės kaukės ir medvilnės kaukės, kvėpuoti tikrai netrukdys.

Įvairūs melagingi teiginiai apie „čipavimą“ taip pat buvo ne kartą paneigti. Nėra jokių įrodymų, kad su COVID-19 skiepu gausite ir „čipą“, kurio pagalba neva būsite kontroliuojami. Apie tai daugiau pasiskaityti galite ČIA ir ČIA.

Šaltiniai:

  • https://www.businessinsider.com.au/long-term-coronavirus-immunity-t-cells-2020-8
  • https://www.delfi.lt/mokslas/mokslas/5-mitai-apie-apsaugines-kaukes-kuriais-turite-nustoti-tikeje.d?id=85121443
  • https://www.businessinsider.com/anti-maskers-say-they-cant-wear-masks-because-medical-conditions-2020-5
  • https://www.delfi.lt/mokslas/mokslas/paskleide-aibe-melagingos-informacijos-pandemija-skirta-zmoniu-cipavimui-ragina-kelti-savo-vibracijas.d?id=84655569
  • https://www.delfi.lt/news/melo-detektorius/melas/vel-fantazuoja-apie-visuotini-cipavima-kodel-sios-idejos-taip-ir-lieka-fantazijomis.d?id=84398953
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (257)