Projekto idėja kilo VU MIF dekanui Pauliui Drungilui: „Visuomenėje nuolat kalbama apie švietimo sistemos iššūkius. Mes, kaip mokslo bendruomenė, juos analizuojame ir ieškome būdų, kaip prisidėti prie situacijos gerinimo. Norime, kad mokytojai suprastų ir pajaustų, kad yra lygiaverčiai partneriai, ir jų indėlis tiek į Lietuvos mokslo pasaulį, tiek į pačios šalies ekonominį augimą yra labai svarbus. Norime užmegzti ryšį, dalintis žiniomis, o kartu ir susipažinti su tuo, kuo gyvena mokyklos, kuo galime prisidėti prie jų gerovės.“

Dėstytojų vizitai į mokyklas prasidėjo praėjusių metų žiemą. Mažiau nei per pusmetį VU MIF dėstytojai aplankė Lentvario, Klaipėdos, Palangos, Kauno, Ukmergės, Širvintų, Šiaulių Utenos, Pagėgių, Kauno bei Vilniaus mokyklas. Projektas mokykloms yra nemokamas, o paskaitas skaito dėstytojai, kurie taip pat yra savanoriai.

Universiteto dėstytojai ves pamokas mokykloje. J. Auškelio nuotr.

Pamokos, kurias gali pravesti VU MIF mokslininkai, nuo standartinių temų apie geometriją, matematikos taikymus iki žinių apie kriptovaliutas, kompiuterių architektūrą ar DNR struktūras. Taip pat mokiniai kviečiamos dalyvauti virtualioje ekskursijoje prie superkompiuterio.

„Siekiame atverti mokslo pažinimo kelią tarp mokyklų ir universiteto, sugriauti tam tikrus nusistovėjusius stereotipus, pvz., kad matematikai gali dirbti tik mokytojais, kai iš tiesų ši kryptis atveria galimybes į duomenų analitiką ir kitas itin inovatyvias sritis. Dar vienas gajus mitas, kad IT – tik vyrams. Atvykę dėstytojai ne tik veda pamokas, bet ir bendrauja su mokyklų bendruomenėmis, mokiniais. Dalinasi ne tik teorinėmis žiniomis, bet ir praktiniais taikymais, – sako projekto koordinatorė VU MIF rinkodaros ir komunikacijos vadovė Miglė Pašnikovičė. Pasak jos, viena iš projekto „Pamoka su universiteto dėstytoju“ idėjų – skatinti bendravimą ir bendradarbiavimą, įkvėpti motyvacijos ir mokytojus, ir moksleivius.

VU MIF projekto koordinatorė Miglė Pašnikovičė. J. Auškelio nuotr.

Jai antrina ir VU MIF Strategijos ir bendrųjų reikalų prodekanė Jurgita Markevičiūtė, kuri ir pati dalyvauja projekte: „Šis projektas yra puiki idėja priartinanti universitetą prie mokyklų, leidžianti dėstytojams pajusti, kaip mąsto mokiniai ir išbandyti save kitame amplua. Dėstymas studentams skiriasi nuo bendravimo su mokiniais bei mokytojais. O galimybė mokinius supažindinti su naujovėmis, susieti dalykus, kuriuos jie mokosi mokykloje, su dalykais universitete ar darbo rinkoje skatina tobulėti ne tik mokinius, bet ir mus pačius.”

Andrius Grigutis. J. Auškelio nuotr.

Kokių klausimų sulaukia dėstytojai? Linas Aidokas, kuris atvyksta vesti pamokų kartu su robotu Ąžuolu, dažniausiai girdi klausimą – ar ateityje neliks darbų žmonėms, nes viską perims robotai? Andrius Grigutis, kuris veda pamoką „Apie aritmetines ir geometrines progresijas“, klausimų dažniausiai sulaukiau praktinių: „Moksleiviai klausia, kaip spręsti vieną ar kitą uždavinį. Tai natūralu, nes daugeliui vyresniųjų klasių moksleivių rūpi gerai išlaikyti valstybinį matematikos egzaminą. Moksleiviai stengiasi išnaudoti progą konkrečių uždavinių sprendimams rasti.“

Universiteto dėstytojai ves pamokas mokykloje. J. Auškelio nuotr.

Dėstytoja Rasa Giniūnaitė kviečia rinktis pamoką apie matematinę biologiją, kurios metu kalba, kokios plačios taikymo galimybės bei koks svarbus ir naudingas yra tarpdisciplininis darbas: „Projektas suteikia galimybę dalintis žiniomis su moksleiviais bei padeda juos įkvėpti toliau rinktis matematiko kelią."

Rasa Giniūnaitė. J. Auškelio nuotr.

„Pamoka su universiteto dėstytoju“ - tai tik vienas projektų, ką daro VU MIF mokslininkai, siekdami padėti mokytojų bendruomenei. Prof. Rimas Norvaiša nuolat kelia diskusijas dėl matematikos programos atnaujinimo, prof. Valentina Dagienė, kuri savo indėliu mokykloms pažįstama ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje, prisidėjo prie informatinio mąstymo mokymosi programos kūrimo. VU MIF fakultetas kasmet organizuoja nemokamus seminarus Vilniuje ir Palangoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją