„Jūra išmeta ne tik gintarą, bet ir kitokių „dovanų“. Šiandien Smiltynės paplūdimio lankytojus nustebino neįprastas radinys. Aplinkybėms išsiaiškinti, iškviesti policijos pareigūnai“, – pranešė BĮ Klaipėdos paplūdimiai.

Kaulas Smiltynės paplūdimyje. BĮ Klaipėdos paplūdimiai nuotr.

Remiantis neoficialiais duomenimis, tai gali būti žmogaus kaulas. Nedidelė teritorija, kurioje aptiktas kaulas, aptverta STOP juosta.

Vilniaus universiteto bioarcheologė, antropologė dr. Justina Kozakaitė portalui Delfi teigė, kad labiausiai tikėtina, jog tai – žmogaus kaulas.

„Panašu, kad tai turėtų būti jau suaugusio žmogaus šlaunikaulis“, – teigė dr. J. Kozakaitė.

Klaipėdos universiteto mokslo darbuotoja, archeologė dr. Raimonda Nabažaitė portalui Delfi taip pat teigė, kad kaulas, tikėtina, yra žmogaus. „Panašu, kad žmogaus šlaunikaulis“, – teigė dr. R. Nabažaitė.

Ar įmanoma nustatyti asmens tapatybę pagal šį kaulą?

Pasak dr. J. Kozakaitės, vienintelis dalykas, kurį padėtų atsakyti genetika, yra asmens lytis.

„Deja, asmens tapatybės nebūtų įmanoma nustatyti – reikėtų palyginamosios, artimo žmogaus, genetinės medžiagos. Galbūt būtų tikslingiau šį rastą kaulą datuoti, taip sužinotume laikotarpį“, – teigė dr. J. Kozakaitė.

Anot jos, tai tikrai įdomus atvejis, nors pasaulyje tokių istorijų, kai jūros, upės ar ežerai „atiduoda“ po vieną žmogaus kaulą, yra daug, tačiau pasitaiko ir kai randami pilni griaučiai.

„Kai kurie atvejai gali tapti teismo antropologijos dalimi, kiti – archeologijos. Vis tik kaulo apžiūra turėtų būti pirmasis žingsnis, o datavimas – antrasis“, – portalui Delfi teigė dr. J. Kozakaitė.

Kieno iš tiesų tai kaulas paaiškės tik atlikus ekspertizę.

Kaulas Smiltynės paplūdimyje. BĮ Klaipėdos paplūdimiai nuotr.