Nors šis lobis – vos viena moneta, radinys, anot archeologų, visvien įspūdingas. Nepatikėjęs savo akimis ir apimtas džiaugsmo dėl tikro atrasto lobio berniukas, vardu Bjarne, suskubo namo ir parodė monetą savo šeimos nariams.

Namo parneštą monetą išvydę tėvai netrukus susisiekė su vietos archeologais, kurie patvirtino, kad ši moneta yra senovės Romos denaras, kuris nukaldintas valdant imperatoriui Markui Aurelijui (121-180), teigiama pranešime.

Stipriai nusidėvėjusi sidabrinė moneta sveria 2,4 g. Ji nukaldinta taip vadinamo monetų nusidėvėjimo (arba nuvertėjimo) metu, kai dėl infliacijos sidabro kiekis monetose ėmė mažėti, rašo sciencealert.com.

Tyrime dalyvavusi archeologė Uta Halle teigė, kad šis radinys – tai „kažkas labai ypatingo“, kadangi denarai Brėmene buvo rasti tik kelis kartus. Įdomu ir tai, kad šis dabartinės Vokietijos regionas niekada nepriklausė Romos imperijai, vietinės germanų gentys prekiavo su romėnais. Taigi, tai gali paaiškinti, kaip Romos imperijos laikų denaras atsidūrė Brėmeno žemėse, rašoma The History Blog.

Berniukas smėlio dėžėje rado Romos imperijos laikų monetą. Kulturressort nuotr.

Deja, bet Bjarne negalėjo sau pasilikti atrasto lobio – visi istoriniai archeologiniai radiniai, o tuo pačiu ir Romos imperijos laikų monetos pagal Bremeno istorinių vertybių ir paminklų apsaugos aktą priklauso valstybei.

Vis dėlto, archeologai buvo labai dėkingi berniukui už jo atidumą ir smalsumą žaidžiant smėlio dėžėje – Bjarne bus atsilyginta keliomis knygomis apie archeologiją.

U. Halle teigė, kad atrastas denaras bus saugomas Fokės muziejuje Brėmene.

Monetą vaikas rado 2022-ųjų rugpjūtį, tačiau apie šį radinį mokslininkai informavo tik po to, kai atliko tyrimus. Pranešimas paskebtas šių metų rugpjūčio 11 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją