„Pavyzdžiui, kalbiniai gebėjimai arba nemažėja, arba net ir stiprėja. Laikui bėgant, žmogus įgauna daugiau gyvenimiškos patirties, todėl plečiasi ir žodynas“, – sako Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro neuromokslininkas prof. Osvaldas Rukšėnas. Jo teigimu, vis daugiau mokslinių duomenų rodo, kad fizinis ir intelektinis aktyvumas, subalansuota mityba ir socializacija gali padėti smegenų sveikatą išlaikyti ilgiau.

O. Rukšėnas – vienas garsiausių Lietuvos neuromokslininkų, įkūręs Lietuvos neuromokslų asociaciją bei sukūręs pirmąją, ir kol kas vienintelę Lietuvoje, neurobiologijos magistro studijų programą. Šiuo metu profesoriaus moksliniai interesai apima smegenų lytis, priklausomybes, smegenų senėjimą, hormonų poveikį smegenims ir netgi psichodelinių medžiagų terapiją.

Profesorius šiuo metu atlieka eksperimentus su miegu, kurių rezultatus galės plačiau pakomentuoti metų eigoje.

Prof. Osvaldas Rukšėnas.

– Kadangi šiame pokalbyje kalbėsime apie smegenų lytį ir skirtumus tarp lyčių, norėčiau sužinoti, kaip tai buvo nustatyta? Vertinant istoriškai, atrodo, neuromokslų tyrimų objektai dažniau buvo vyrai. Ar dabar jau galima sakyti, kad tyrimuose lyčių balansas pasiektas?

– Sakyčiau, dar prieš 20–25 metus niekas nekreipė dėmesio į lytį. Jei kalbame apie tyrimus su žmonėmis, geriausiu atveju, tyrimuose būdavo pateikiami sociodemografiniai duomenys – amžius, išsilavinimas, kūno masės indeksas ir pan. Jei tiriamos žiurkės – tai būdavo jų linija ar veislė, amžius, svoris.

Tačiau vėliau prasidėjo eksperimentai, kurių duomenys parodė, kad lytiniai hormonai veikia ne tik lytinę sistemą. Taip atsirado nuostata, kad lytis, kaip veiksnys, yra labai svarbu. Jau apie 20 metų turime tokį aiškų supratimą, kad į lytį reikia kreipti dėmesį. Dabar, jei tyrimai vyksta su žmonėmis, į lytį yra atsižvelgiama.

Kas dar padeda – labai spartus technologijų, kurios naudojamos moksliniuose tyrimuose, progresas. Dabartinė smegenovaizda, kuri leidžia tyrinėti fantastiškus dalykus gyvų žmonių smegenyse, mokslininkams atriša rankas, taip pasakysiu. Juk anksčiau būdavo daug techninių apribojimų ir tyrimai su žmogaus smegenimis dažnai vykdavo po jo mirties.

Todėl daug kas yra, kaip čia pasakyti, „pertiriama“, daug klausimų vertinami iš naujo, nes reiškinius galima tirti gyvuose žmonėse.

Smegenų tyrimai

– Kalbant apie hormonus, gal galite paaiškinti hormonų vaidmenį smegenų funkcijai, ypač atsižvelgiant į lyčių skirtumus?

– Pradėkime nuo to, kad hormonų yra įvairių – ir chemine, ir funkcine prasmėmis. Jei kalbame apie lytinius hormonus, tai yra steroidai, kurie vystymosi metu labai anksti (ypač testosteronas) pradedami sekretuoti. Vaisius pradžioje būna belytis ir tik po to pradeda formuotis vienos ar kitos lyties link. Jei organizmas vystosi link vyriško, prasideda testosterono sekrecija, kas veikia ir smegenų veiklą.

Kadangi smegenys turi susiformuoti, viskas vyksta labai intensyviai – ląstelių dalijimasis, specializacija, ryšių susidarymas ir kt. Tai – labai sudėtingi procesai, kuriuose hormonų poveikis yra labai svarbus.

Pavyzdžiui, paminėsiu klasikinius tyrimus su testosteronu ir agresyvumu. Pastebėta, kad, jei vystymosi eigoje padidinamas testosterono kiekis, net jei gimsta moteriškos lyties kūdikis, agresyvumo bus daugiau.

O po gimimo hormonai taip pat labai svarbu. Kadangi smegenyse yra hormonų receptoriai, tai parodo, kad sąveikos su hormonais tikrai vyksta. Moterų organizme hormonų koncentracijos kitimas yra stipriau išreikštas ir jis kinta su amžiumi. Tai būtų dar vienas tiesmukas poveikis smegenims.

Smegenų tyrimų duomenų apdorojimas.

– O kokius įvardintumėte pagrindinius skirtumus tarp vyrų ir moterų smegenų?

– Kuo daugiau tiriame, tuo daugiau skirtumų surandame. Vienas dalykas – smegenų tūris ir svoris, nes vyrų smegenų tūris yra šiek tiek didesnis (iki 10 proc.). Tačiau svarbu pabrėžti, kad tai pastebima tik tada, kai vertinama absoliuti masė. Jei normalizuojama pagal bendrą kūno svorį, skirtumai išnyksta.

Taip pat jau žinome, kad skiriasi neuronų skaičiai, o kai skiriasi neuronų skaičiai, skiriasi ir sinapsių skaičiai, tankis. Todėl atsiranda funkcinės pasekmės, nes neuronai yra tarsi procesoriai, kurie priima sprendimus savo lygmenyje. Taigi kuo jų daugiau, kuo sinapsių daugiau, kuo sudėtingesni tinklai – tuo sudėtingesni procesai gali vykti.

Kitas labai aiškus skirtumas – ryšiai tarp smegenų sričių ir pusrutulių. Šiuo metu vyksta toks tarsi konceptualus virsmas. Nuo to, kad svarbus bendras neuronų skaičius, iki to, kad svarbu ne kiek yra neuronų, bet kaip jie tarpusavyje sąveikauja. Aišku, tai nepaneigia bendro neuronų skaičiaus svarbos, nes geriau turėti milijardą negu milijoną, jei kalbame apie žmogų. Vyrų smegenyse aiškiai dominuoja ryšiai tarp smegenų sričių atskiruose pusrutuliuose, o moterų – tarppusrutuliniai ryšiai.

– Dar vienas jūsų mokslinis interesas – smegenų senėjimas. Kas vyksta mūsų smegenyse, kai senstame?

– Jei vienu žodžiu, tai blogėjimas (juokiasi). Iš kitos pusės, nėra taip jau ir blogai. Mažėja smegenų tūris – normos atveju, jis nėra drastiškas, nepalyginsi, pavyzdžiui, su Alzheimerio liga. Bet vis vien vyksta mažėjimas.

Senstant didėja skilvelių tūris. Smegenyse turime keturis skilvelius, kurie yra nemažo tūrio, bet su amžiumi jie dar didėja. Turint mintyje, kad smegenys yra kaukolėje, vadinasi, didėjant skilveliams, mažėja nervinio smegeninio audinio.

Mažėja neuronų ir sinapsių. Tai vyksta individualiai – vieniems greičiau, kitiems – kiek lėčiau. Procesai nevyksta tolygiai, o priklauso nuo sričių. Išsiskiria kaktinės sritys. Tai yra liūdna, nes, pagal dabartinį supratimą, šios sritys atsakingos už visą mūsų kognityvinę veiklą – čia priimami sprendimai, čia vyksta prognozavimas, čia vyksta valdymas ir visa kita.

Smegenų tyrimai

– Kada prasideda tie senėjimo procesai?

– Vėlgi priklauso nuo to, ar aptarsiu optimistines ar pesimistines teorijas. Vertinant neurobiologiškai, nuo 30–35 m. tam tikros kreivės jau pradeda žemėti. Tai nėra drastiški pokyčiai, bet statistiškai jie apčiuopiami būtent tokio amžiaus.

Stipresnis virsmas prasideda nuo 60–65 m., o nuo 70 m. – dar ryškiau. Žinoma, natūraliai blogėja ir kognityvinės funkcijos.

Bet yra keletas optimistinių versijų. Pavyzdžiui, kalbiniai gebėjimai arba nemažėja, arba net ir stiprėja. Laikui bėgant, žmogus įgauna daugiau gyvenimiškos patirties, todėl plečiasi ir žodynas. Čia kalbama apie žmones, kurie gyvena intelektualiai aktyviau – paskaito ne tik reklamas ir t. t.

Dar yra toks lietuviškas terminas išmana, man jis labai patinka. Yra takioji ir kristalizuota išmana. Kristalizuota išmana su amžiumi šiek tiek gerėja – tai yra bendros mūsų suvoktos žinios. Takioji išmana siejama su sprendimų priėmimu – kai reikia priimti sprendimą čia ir dabar. Šios funkcijos efektyvumas prastėja, tada prasideda problemos.

Smegenys

– Kiek žmogaus socialinė ir kultūrinė aplinka veikia senėjimo procesus smegenyse? Ar yra skirtumų tarp žmonių, kurie gyvena, pavyzdžiui, Lietuvoje ir Portugalijoje, kur daug Saulės ir spalvų.

– Vien tik geografijos neužtenka – gali gyventi Portugalijoje užsidaręs rūsyje ir nematyti Saulės. Tai geriau paimti veiksnius – Saulė, grynas oras, mityba, fizinis aktyvumas.

Daugėja publikacijų, kurios rodo, kad tai – labai veiksminga. Teigiamai veikia bendrą mūsų savijautą, o kartu veikia prieš senėjimą. Netgi parodyta, kad, pavyzdžiui, kasdienis pusvalandžio pasivaikščiojimas miško aplinkoje jau duoda teigiamą efektą. O jei dar žmogus pasimankština, stengiasi sveikai maitintis, tai susideda ir tikrai duoda naudos.

Dar vienas svarbus dalykas, kylantis iš jūsų klausimo – socializacija, kuri labai svarbi sveikam senėjimui. Beje, šis veiksnys pastebimas ir tyrimuose su šunimis.

– Ar yra svarbu, kokia ta mūsų socialinė aplinka? Ar vien jau socializacijos faktas svarbus?

– Čia yra daug aspektų. Jei žmogus sėdi vienas užsidaręs, tada bet kokia socializacija yra geriau. Aišku, socializacija turi būti pozityvi – jei tavo grupėje iš tavęs nuolat tyčiojasi, vargu, ar bus iš tokios socializacijos naudos.

Dar į ką atkreipti dėmesį – jei būsi labai aktyvioje aplinkoje, bet pats esi ribotų galimybių, kas bus? Stresas, pergyvenimas. Lyginimasis „kiti gali, aš negaliu; aš šioks ar šiokia“ ir t. t. Tada susikaups neigiamos emocijos ir priešingas efektas.

Kita vertus, jei žmogus savo valia pasirenka, tikėtina, jis pasirenka kažką jam malonaus.

– O ką jūs pats, kaip neuromokslininkas, darote, kad palaikytumėte savo smegenų sveikatą?

– Visų pirma, mankštinu smegenis. Man tai teikia didelį malonumą, nes dabar tiek mokslinių publikacijų, kad duok, Dieve, laiko jas aprėpti. Taip pat man svarbu ir kultūrinis gyvenimas. Mano darbas labiau sėdimas, todėl stengiuosi mankštintis.

Smegenų tyrimai

– Paskutinė tema, kurią norėčiau su jumis aptarti, tai yra psichodelinių medžiagų terapija. Man teko moderuoti ir vieną Vilniaus universiteto diskusiją šia tema, kurioje jūs dalyvavote ir pasisakėte šiuo klausimu. Gal galite paaiškinti, ką vadiname psichodelinėmis medžiagomis? Kuo jos skiriasi nuo narkotinių medžiagų?

– Psichodelinės medžiagos turi poveikį smegenų būsenoms – tai yra, LSD, psilocibinas, ajavuaska, MDM ir pan. Sąrašas, iš tikrųjų, nėra labai ilgas. Vienas iš svarbiausių kriterijų – jos nekelia priklausomybės, priešingai nei narkotinės medžiagos.

Praėjusio amžiaus 5–6 deš., kai buvo susintetintas LSD, JAV prasidėjo vartojimo banga, kuriai didelės įtakos turėjo hipių judėjimai. Ir, galima sakyti, staiga, viskas buvo pristabdyta – o tai įvyko dėl politinių priežasčių. Tada vyko Vietnamo karas, todėl JAV valdžia pristabdė LSD tyrimus. Tai pažinimo segmentas buvo tarsi įšaldytas. Dabar jis tarsi jau atitirpsta – vis daugėja tyrimų. O duomenų daug ir įdomių.

– Ir ką naujo sužinojome?

– Psilocibino terapija gydyti depresijai, kuri po dviejų terapijos seansų (tai yra komandinis darbas su psichiatru, psichoterapeutu) parodė teigiamų rezultatų. Aprašytas atvejis, kai teigiamas efektas buvo fiksuojamas iki pusės metų. Žinant, kiek žmonių serga depresija, kaip sunku ją spręsti, toks efektas būtų tiesiog fantastiškas.

Tačiau svarbu suprasti, kad viskas turi savo kainą. Klausimas lieka – jei toks stiprus ilgalaikis poveikis, ar tai nesukelia šalutinių efektų? Kol kas, į šį klausimą niekas negali atsakyti. Tam reikės laiko. Jau aprašytas galbūt neigiamas poveikis kraujagyslėms. Ką noriu pasakyti – ne vien tik rožinėmis spalvomis viskas vertinama.

Taigi, viena vertus, gydymo potencialas yra, kita vertus – laukia didžiulis darbas, kad išsiaiškintume pašalinius poveikius, ar tikrai jų nėra.

– Ačiū jums už įdomius atsakymus.

– Ačiū jums!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją