Kaip ir kasmet, pasirodžiusios krentančių meteorų virtinės praneša, kad Žemė kerta prieš 2 tūkst. metų Saulės sistema praskridusios kometos „Swift-Tuttle“ paliktų dulkių kelią.

Mažytės dulkelės, kažkada priklaususios kometai, sudega Žemės atmosferoje, kai į ją rėžiasi maždaug 60 kilometrų per sekundę greičiu. Perseidų pavadinimas kilo nuo netoli jų pasirodymo vietos esančio Persėjaus žvaigždyno.

Dauguma Perseidų yra dulkelės dydžio, tačiau pasitaiko ir didesnių už riešutą. Būtent tokio dydžio kometos liekanos dėl trinties įkaista atmosferoje ir keletai sekundžių tampa ryškesnės nei žvaigždės, o po savęs palieka švytintį šleifą.

Jei gyvenate Klaipėdoje ar vakarinėje šalies dalyje, jums jau pasisekė. O štai Vilniaus gyventojai vis dar tikisi, kad debesys išsisklaidys ir vakare galės stebėti meteorų lietų.

Įspūdingesniam reginiui patartina išvykti už miesto ribų, ar bent įsikurti toliau nuo gatvių apšvietimo ar mašinų šviesų ir dangų užstojančių medžių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (99)