Aštuonias dienas savanorės gyvens medžiu išmuštoje patalpoje Maskvos biomedicinos problemų institute, tiriančiame psichologinių ir fizinių veiksnių poveikį kosminėse misijose.

2010 metais institutas surengė 520 dienų trukusį eksperimentą, kuriame dalyvavo šeši savanoriai vyrai iš įvairių šalių ir kurio metu buvo imituotas jų skrydis į Marsą ir atgal.

„Tokia komanda pirmą kartą dalyvauja imitacijos eksperimente. Mums įdomu sužinoti, kokie fiziologiniai ir psichologiniai pokyčiai vyksta moters organizme ir išsiaiškinti, kokia yra moteriško kolektyvo narių tarpusavio psichologinė sąveika izoliacijos nuo išorinio pasaulio sąlygomis. Įdomu pamatyti, kaip joms pavyks rasti bendrą kalbą aštuonių dienų laikotarpiu“, – sakė eksperimento vadovas Sergejus Ponomariovas.

„Eksperimentas bus labai įdomu psichologijos požiūriu, – kalbėjo instituto direktorius Igoris Ušakovas. – Norėčiau joms palinkėti išvengti konfliktų, nors sakoma, kad vienoje virtuvėje dviems šeimininkėms sunku“.

Tarp eksperimente dalyvaujančių savanorių yra kelios mokslininkės, gydytoja ir psichologė.

Per aštuonias dienas, kurių metu bus imituotas jų skrydis į Mėnulį ir atgal, moterys turės atlikti 10 eksperimentų, susijusių su psichologija ir žmogaus biologija.

Nors Rusija buvo pirmoji, kuri 1963 metais išsiuntė į kosmosą moterį Valentiną Tereškovą, tačiau nuo to laiko gerokai atsilieka. Pernai į kosmosą ji išleido ketvirtą moterį Jeleną Serovą.

J.Serova skundėsi perdėtu žiniasklaidos domėjimusi tuo, kaip ji planuoja trinktis plaukus Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) ir piktinosi, kad kosmonautams vyrams tokie klausimai paprastai nebūna užduodami.

Naujausią eksperimentą S.Ponomariovas pavadino bandymu pasivyti prarastą laiką.

„TKS niekada neturėjo vien moterų komandos. Mes manome, kad kosmoso ateitis vienodai priklauso ir vyrams, ir moterims, tačiau, deja, mums reikia atsigriebti už tą laikotarpį, kai kosmose nebuvo per daug moterų“, – sakė jis.

„Gražios ir be kosmetikos“

Nors ši misija pateikiama kaip didelis lyčių lygybės žingsnis, merginos, vilkinčios raudonus kombinezonus, per spaudos konferenciją ekspromtu atsakinėjo į tokius klausimus: kaip jos ištvers be vyrų ar kosmetikos aštuonias paras.

„Apie kosmetiką – norėčiau pasakyti, kad mes ir be kosmetikos labai gražios“, – sakė viena dalyvių Darja Komisarova.

„Apie tai, kad nėra vyrų – mes čia darbą dirbame, ir mums apie vyrus nėra kada galvoti“, – rėžė jos kolegė Anna Kussmaul.

Kaip ir jų kolegės Tarptautinėje kosmoso stotyje, merginos neturės dušo, joms teks naudotis specialiomis šluostėmis, prisotintomis specialaus tirpalo.

Merginos turės kasdien po pusantros valandos laisvalaikio, galės žiūrėti filmus, skaityti, žaisti stalo žaidimus.

Komandos kapitonė Jelena Lučitskaja tikisi, kad pavyks apsieiti be konfliktų.

„Galų gale, juk esame išsilavinusios, išauklėtos, – sakė ji. – Taigi, nežinau, kas mus gali išmušti iš vėžių“.