„Sėjos“ metu debesys turi prarasti visą drėgmę anksčiau laiko tam, kad atėjus šventei prastas oras jos nesugadintų, rašo independent.co.uk.

Rusijos vyriausybė tam praėjusį savaitgalį išleido kiek daugiau nei milijoną dolerių. Kremlius paaukojo beveik 86 mln. rublių (1,14 mln. eurų) norėdamas būti tikras, kad švenčiant gegužės pirmąją oras bus geras.

Panašu, kad visus šiuos pinigus gavo viena įmonė, siūlanti „debesų sėjos“ paslaugas. Ši technologija leidžia išsklaidyti debesis ir priverčia juos prarasti visą drėgmę anksčiau nei tai lemtų natūralūs vandens apytakos ciklai. Lietus, naudojantis šia technologija, iškrenta visai kitose vietose nei turėtų.

Tai padaroma naudojant tam tikras chemines medžiagas, skatinančias iškristi lietų tuo metu, kai tik jis su jomis susiliečia. Lėktuvais purškiant šias medžiagas danguje galima apsaugoti svarbias švenčių vietas nuo lietaus. Mišinys užšaldo vandens lašus ir priverčia juos padidėti, o vėliau ir iškristi.

Remiantis vietine žiniasklaida, ši technologija buvo naudojama sekmadienį.

Tai – toli gražu ne pirmas kartas, kai Rusijos valdžia naudojosi šia technika stengdamasi užtikrinti gerą orą šventei. Praėjusiais metais, pranešta, kad Kremlius lygiai taip pat išleido milijonus siekdamas užtikrinti gerą orą Rusijoje minimos Antrojo Pasaulinio karo pabaigos Europoje šventės metu. Technologiją naudoja ir Kinija, kuri ja kliovėsi Pekino Olimpinių žaidynių metu.

Ši paslauga siūloma privatiems klientams, norintiems, kad jų vestuvių ar kitos šventės vietoje šviestų saulė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (133)