Pelkėms industrinės revoliucijos metu, o ir dabartinėje istorijoje, žmonės nesuteikė svarbos. Dėl šių priežasčių mes visi tikriausiai esame girdėję apie olandų atkovotas užpelkėjusias žemes šalia Šiaurės jūros ir net pačioje Šiaurės jūroje. Taip pat mes esame girdėję apie pelkių melioraciją – žemės ūkiui nenaudingų žemių nusausinimą ir jų tarsi „sutaurinimą“.

Tačiau gamtininkui pelkės – tai grožio ir biologinės įvairovės oazė, kuri dėl savo nevienalytiškumo pritraukia daugybę gyvūnų ir ypač paukščių rūšių. Taip pat pelkės – viena iš svarbiausių globalaus anglies ciklo komponenčių. Paskutinė savybė yra kertinė suprantant neįsivaizduojamą pelkių, kaip ekosistemų ir geosistemų, svarbą ieškant žmonių sukeltos ir toliau skatinamos klimato krizės sprendimo.

Pradėkime nuo svarbiausių dalykų. Šiuo metu mes gyvename istoriniu momentu. Pirmuoju tokiu kertiniu momentu per visą mūsų, Homo sapiens, trijų šimtų tūkstančių metų istoriją. Mūsų kiekis yra pats didžiausias per visą mūsų egzistavimą ir gyvename geriausiai nei bet kada prieš tai.

Tačiau ši gausybė turi savo kainą. Mes pasiekėme turtingumą eksploatuodami ekosistemas ir geologinius mūsų planetos resursus.

Eksploatuodami ekosistemas išvedėme jas iš pusiausvyros, ir todėl vis labiau gausėja įvairių šalutinių efektų, tokių kaip produktyvumo mažėjimas dėl dirvožemių išsekinimo arba naujoviškų infekcinių ligų atsiradimas dėl intensyvaus industrinio masto veržimosi į laukinę gamtą. Dideliu mastu naudodami geologinius resursus mes paveikiame globalius elementų ciklus. Svarbiausias mūsų egzistavimui cheminių elementų ciklas, kurį mes paveikėme, yra anglies ciklas.